19 години стигат. Историята на "Шоуто на Слави"

Слави Трифонов и екипът му спират предаването
Обновена: 7 май 2019 12:58 | 7 май 2019 12:55, Йордан Бързаков
299
19 години стигат. Историята на "Шоуто на Слави"
Снимка: БулФото

Момчето си отива - след 19 години Слави Трифонов и екипът на "Шоуто  на Слави" слагат край. На Гергьовден водещият обяви, че на 31 юли тази година предаването прекратява своята работа. Причината - медийната среда в България и чувството, че "Шоуто" вече не принадлежи към нея. Обичани и мразени, възхвалявани и охулени, за вечните бунтари на българската телевизия едно е ясно -  написаха една от златните страници в историята на развлекателния бизнес в страната.

Няколко хиляди предавания, стотици гости, скечове, концерти, турнета, десетки рубрики и проекти, обществени инициативи и политически искания, скандали и спирания - историята на "Шоуто" е сложна и дълга.

Началото

Началото е поставено след създаването на първата българска частна телевизия -bTV. На 27 ноември 2000 година, част от екипа на революционните за 90-те години "Ку-ку" и "Каналето", създават "Шоуто на Слави".

Предаването следва установения печеливш модел на американско толк-шоу - жива публика, бенд, скечове в първият половин час и гост във втората част на изданието. Характерна особеност на предаването са коментарите по актуални теми на водещия, а политическата сатира ще присъства през всичките тези 19 години в ефир. Освен телевизия, екипът на "Шоуто" прави и музика - Ку-Ку бенд издават 22 албума и над 300 авторски песни, превръщат се в любимци на поколения българи.

"Шоуто на Слави" превзема праймтайма на телевизията и не слиза от него в продължение на 19 години. В първите няколко предавенето печели огромен дял от зрителския интерес - до 2004 година то привлича средно между 2 и 3 милиона зрители всяка вечер. В този период "Шоуто на Слави" получи и номинация за наградите "Еми" - най-престижната награда за телевизия, еквивалент на холивудските Оскари.

С годините интересът на публиката намалява, но "Шоуто" остава може би най-разпознаваемият продукт в българска телевизия.

В началото двигатели на "Шоуто" са самият Слави Трифонов и Любен Дилов-син. По-късно известният сценарист и бивш политик напуска, няколко години по-късно е последван и от други основни играчи в екипа.

Напускат сценаристите Росен Петров и Евтим Милошев, актьорите Руслан Мъйнов и Любомир Нейков. Промени не липсват и в състава на "Ку-ку бенд", сменят се основно беквокалистите, но лицата на оркестъра - Годжи и Маестрото остават плътно до Трифонов. През годините "Шоуто" започва все повече да популязира т.нар. редколегия - основните сценаристи на "Шоуто", които коментират актуални теми от обществения и политически живот в страната.

Във формата се изредиха и много вътрешни рубрики и конкурси - Вечер на северозападната култура, "Тъй рече г-н Андреев", "Запознай се с малките", "Детска евровизия", "Разсмей Слави".

Екипът продуцира и няколко съвсем различни телевизионни формата като "България търси талант", "Танцувай с мен", "Вот на доверие" и други.

Ку-ку бенд

Основна част от "Шоуто" е музикалният бенд на предаването - неговият състав търпи промени през години, но славата му на един от най-добрите оркестри в страната, остава непоклатима. Най-честа смяна търпят беквокалистите на оркестъра - през него преминават Нина Николина, Деси Добрева, Алекс Раева, Цветелина Грахич. Организат национални и международни турнета, а през 2015 година поставят абсолютен рекорд за посещаемост на открит концерт в страната на български изпълнител - на концерта им на 25 ноември на националния стадион "Васил Левски" в столицата идват над 70 000 души.

Още по темата

Актьорите

Друга съставна част от екипа на "Шоуто" - актьорите, също се променят през годините, повечето от тях и до днес участват в различните телевизионни и театрални проекти, други са продуценти и режисьори. Първите имитатори в предаването са Любомир Нейков, Руслан Мъйнов, Стефан Рядков и Виктор Калев. Руслан Мъйнов напуска предаването през 2004 г.. Красимир Радков е поканен да стане част от екипа на „Шоуто“ след негово гостуване през 2004 г. – той играе скечове в предаването и до днес. През юли 2006 г., когато предаването излиза във ваканция след шестия си сезон, Любомир Нейков напуска, за да се реализира самостоятелно. Впоследствие той стартира комедийно шоу по bTV, "Комиците", продуцирано от Евтим Милошев и тяхната нова продуцентска компания. През следващите години място сред актьорите намира Тодор Башиянов, а една от най-големите звезди - Виктор Калев напуска, за да продължи самостоятелно. В момента като актьор се изявява и сценаристът и заместващ водещ - Иво Сиромахов.

Инициативите

"Шоуто на Слави" създаде и организира десетки инициативи, най-известна от които може би си остава тази за освобождаването българските медици в Либия. През 1999 година 5 български медицински сестри и палестинско-български лекар бяха обвинени в заразяването на няколкостотин деца в детската болница "Ал-Фатих" в либийския град Бенгази с вируса на ХИВ. "Шоуто" стартира кампания под надслов "Свобода за българските медици в Либия", чиято цел беше да популязира из целия свят случаят на нашите сънародници и така да създаде международен натиск върху властите в Триполи.

През 2011 година пък Трифонов подкрепи официално кандидатурата на Меглена Кунева за президент. Няколко години по-късно той обяви тази подкрепа за "грешка".

"Шоуто на Слави", в лицето на сценариста и журналист Иван Кулеков, направи и десетки документални филми - за българите в чужбина, за умиращият живот в българското село, за аварията в атомната централа в Чернобил.

В последната година "Шоуто на Слави" застана зад протеста на майките на деца с увреждания, в тяхната битка с хроничните проблеми в системата на здравеопазването и социалните грижи. Трифонов излизаше в ефир с тениска с надпис "Системата ги убива" и заедно с редколегията коментираше ситуацията.

Скандалите

Политеческата сатира винаги е била водещ елемент от цялостната визия на "Шоуто на Слави", но през годините екипът често беше обвиняван в прекрачване на границата на телевизионното предаване и в опит да се намеси в политиката чрез огромното си влияние върху зрителите. Скандали не просто не липсваха, а се засилиха през последните няколко години.

"Шоуто на Слави" стана инициатор на национален референдум за "промяна на политическата система в страната". Той беше съставен от три въпроса свързани с избирателната система и финансирането на партиите. Тогавашният президент Росен Плевнелиев реши да даде въпросите от референдума на Конституционния съд, който да се произнесе за тяхната законност. Заради това в национален ефир сценаристът Филип Станев извади снимка на Плевнелиев и демонстративно я скъса. Протестната му акция предизвика небивал скандал, а "Шоуто" беше принудено да се защита от обвинения в насаждане на омраза и пълна липса на уважение към институциите. Президентът Плевнелиев даде на съд Станев, но той беше оправдан.

На 27 март 2017 пък  вместо тогавашния епизод е пуснато повторение на старо издание bTV излезе със съобщение на сайта си, че прави промяна в програмата си за вечерта на 27 март: "В 22:30 ч. ще бъде излъчено повторение на епизод от "Шоуто на Слави". Първоначално планираният за днес епизод няма да бъде излъчен, поради несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание на неутрална и обективна телевизия като bTV, която не толерира едностранно представяне в програмите си".

Ден по-късно Слави Трифонов казва на пресконференция, че предаването е спряно поради цензура и решение на телевизията. Ако на 28 март не бъде излъчен епизода, сниман преди това, иска да разтрогне договора. Същата вечер bTV излъчва "Шоуто на Слави", сниман на същия ден.

На 18.04.2017 г. bTV отново спира шоуто от ефир, излъчвайки повторение на старо издание. Причината този път е участието на журналиста Васил Иванов от конкурентната Нова Телевизия, който разкрива скандални случаи на цензура, налагана му от неговия началник в телевизията – Дарина Сарелска. bTV публикуват своята позиция на сайта си:

"bTV излъчва повторение на епизод на "Шоуто на Слави" тази вечер. Предвиденият за тази вечер епизод няма да бъде излъчен, поради несъответствие на съдържанието му със стандартите за редакционно съдържание.
bTV счита, че представянето на едностранна позиция противоречи на етичните стандарти и на добросъвестността.
bTV стои твърдо зад спазването на законодателната рамка в страната и високоетичните стандарти."

На следващия ден Слави Трифонов, екипът му и Васил Иванов провеждат пресконференция, на която е обсъдено спирането на шоуто предната вечер и са разказани скандалните случаи на цензура и корупция, заради които не е излъчен епизода.

Бъдещето

bTV излязоха с официална позиция за прекратяването на работата на "Шоуто" днес. От там обявиха, че все още не са получили позицията на продуцента и както обикновено са изпратили покана за продължаване на договора, но "не са стигнали до резултат". Въпреки това Трифонов беше ясен - това е край на телевизионната му кариера. Остана обаче отворен въпросът дали края на "Шоуто" като предаване, не е началото на "Шоуто" като политическа партия. Слави многократно е отричал да има активен интерес към властови позиции, но инициативи му през последните години говорят друго - той подкрепи няколко инициатици с ясни политически послания. Противниците му го обвиняват в евтин популизъм и заиграване с националистически нотки. Няколко социологически агенции дори започнаха да мерят евентуалната подкрепа, която той би получил на национални избори. Ясно е, че ако "Шоуто" беше продължило, полическа кампания от ефира на bTV  е невъзможна. Сега, когато не е обвързан с договор, и свободен от задължението  да пази неутралитет, Слави може да изолзва огромното си влияние, трупано през годините на телевизионен водещ, като трамплин към бъдеща политическа кариера. За сега - това са само спекулации. Остава да видим. 


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първата частна телевизия в България е Нова Телевизия
252
1
 
2
 
! Отговори
Софиянеца преди 2 месеца
Ще се върнеш ли обратно на село?
251
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
УжасТ!
250
3
 
8
 
! Отговори
7/8 преди 2 месеца
Славчо си е кючекчията на Доган."Патриотизмът'' му е маска зад която рони сълзи по избити мутри,крие пари в офшорки/за да не плаща данъци/прокарва чалгията която си ромскотурска мазна музика за опростачване на поколенията.Достатъчно поразии нанесе,време е да се оттегли ако малко му е останало достойнство.
249
5
 
25
 
! Отговори
,.,., преди 2 месеца
Да се пенсионира и да си гледа здравето.Години се подиграва на Лили Иванова,професор Вучков и незаслужено на кой ли не,а своя нарцисизъм не виждаше.Толкова егоцентричен и объркан човек,едно изречение правилно не може да изрече,дори когато му е написано,натрапчив към гостите в студиото,просташки изказ,крещене,самоизтъкване,жалки скечове само с хумор от кръста надолу-типичен чалгар,опростачвал 19 години от екран подрастващите.Патриотар.
248
1
 
5
 
! Отговори
ДВАМАТА ГЛУПАЦИ преди 2 месеца
Който пръв ще си отиди- той ще е по-малкия И.Д.И.О.Т! - сиреч ***!
247
1
 
7
 
! Отговори
Оптимист преди 2 месеца
До Така е ..

И шоуто на Бойчо-Огнянов ще си има край и намери майстора!!!!!!!!!!!
Проблема е кой от двамата е по-голям ***!
246
0
 
13
 
! Отговори
Така е .. преди 2 месеца
Шоуто на слави от развлекателно музикално предаване се превърна в политическо.
245
2
 
21
 
! Отговори
Некакъв преди 2 месеца
Не го гледам от около 15 години
244
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Идеално!
243
11
 
12
 
! Отговори
Не съм трол преди 2 месеца
Няма как да прекъсне предаването ей така. Получил е договор от американското посолство. Много по-изгоден договор.

Аз бих гласувал за него. Не ме притеснява, че е зависим. По-добре ГЕРБ да си ходят и то бързо. БСП никой не ги иска също. За ДПС да не говорим. Националистите - възможно е да останат с г-н Славун.
242
2
 
15
 
! Отговори
1314 преди 2 месеца
Въздържателя чиито девиз беше "Светът е кръчма"....баси философията

Късно се отегля

Няколко месеца по-рано и щеше да оглавява евролистата на "АТАКА"

Болен и Болен немож ги различиш

Сърбомани,цесекари,хумористи,комунисти,мултаци

Сякаш става дума за един фюрер а са двама
241
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
45 години стигат,19 години стигат,но все нещо не стига.
240
1
 
9
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Болен е..естествено е да се оттегли..
239
1
 
13
 
! Отговори
Не извратен тип преди 2 месеца
След Валентин Златев всичко тръгна по ефекта на доминото
238
3
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
По стълбата слиза дегизиран като Брежнев актьор от "шоуто",с походка на закоравял пияница.Звучи "Ставай страна огромная".След това върхово постижение на мисълта човешка,им теглих една цветиста,и повече не съм ги гледал.
237
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гледайте тиквата и се кефете.Конграчулейшън.
236
3
 
15
 
! Отговори
Bg izmet преди 2 месеца
ТОЗИ БГ *** НЕ СЬЖАЛЯВАМ.СЬЖАЛЯВАМ ТЕЗИ КОИТО ГО ГЛЕДАТ.
235
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обясняваше преди години в ефир, как щял да пукне, да ослепее.... Лъга като брадат ***...
Плю по Суджука и Ушев Цецо, после тръгна да се пазари с тях да им става ортак в политиката, отебаха го и се озлоби. *** подла чалгарска душица.
234
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зад всяко едно журналистическо уволнение или спиране на предаване стои Тиквун! Я само забележете Ризова каква е тиха и по-ниска от тревата когато някой от шайката е на гости!