Вече не е и смешно: Критики към Netflix и чернокожата Клеопатра

Проектът „ще изопачи историята на египетската цивилизация”
15 апр 2023 09:13, Александър Попов
513
Вече не е и смешно: Критики към Netflix и чернокожата Клеопатра
Кадър: Netflix

Документалният филм на Netflix - "Кралица Клеопатра" е критикуван заради факта, че ролята на древноегипетската кралица е изиграна от тъмнокожата актриса Адел Джеймс, пише "Сreek City Times”.

Споровете започнаха, след като услугата публикува трейлъра на филма. В социалните мрежи беше отбелязано, че владетелката на Египет не е била чернокожа. Тя произхожда от македонската династия на Птолемеите. Един потребител например заяви, че "това вече не е смешно". Друг пък перифразира заглавието на песента "Another One Bites the Dust”.

"Жертваха поредната червенокоска", написа той.

Майчиният език на Клеопатра, пише вестника е бил гръцкият диалект койне. Въпреки това тя е единственият владетел от династията на Птолемеите, който е научил египетски.

Вестник "Достор" също съобщава за недоволство от решението на Netflix за избор на главната героиня. Историкът Мохамед Шаабан в разговор с изданието посочва, че проектът „ще изопачи историята на египетската цивилизация”. Изданието отбелязва, че тази тактика е подобна на "популяризирането на твърденията за африкански централизъм".

Премиерата на филма е насрочена за 10 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


513
Още по темата: Клеопатра
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
359
0
 
3
 
! Отговори
Ихтиандър преди 11 месеца
Той и Орфей е бил черен. Спомнете си филма "Язон и аргонавтите". В ролята Ейдриан Лестър. Готин филм с черен Орфей на борда на Арго. Нямаше реакции тогава.
358
0
 
4
 
! Отговори
Хо преди 1 година
Холивуд, продължава упорито и системно да "почерня" световната история.....
357
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ДимитровНе е това, замазват положението с пропаганда да не стане пак като '92.
356
0
 
19
 
! Отговори
Само питам... преди 1 година
А кога ролята на Мандела ще бъде изиграна от Том Круз ?
355
1
 
1
 
! Отговори
До 347 преди 1 година
То и за турците примерно думата *** не е обидна, най-обикновена квалификация. Ама ние не я чувстваме съвсем така, нали
354
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В българския език, думата нег4р не е обидна, много по-обидно е да употребиш черен и производните му. Тъмнокож не е коректно определение, защото в Чили, Филипините и тн също има много тъмнокожи, които не са черни. Изобщо цялата тая псевдокоректност е жалка. Клеопатра няма нищо общо с ***, интересно как са и докарали гърбавия нос?
353
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има банани и свобода на словото. Опс няма - цензура на руски тв и сайтове. То па сега не се чака 1 година за Шкода, няма проблем.
352
2
 
5
 
! Отговори
Веселякь преди 1 година
Ако направят и черен Путин,това ще е голям майтап.Малкия няма да може място да си намери.
351
1
 
8
 
! Отговори
И. Петров преди 1 година
Без съгласието на автора /Агата Кристи/, с оглед толерантност в последното издание промениха заглавието на ДЕСЕТ МАЛКИ НЕГ ...ТА. Браво на евроатлантическите ценности!
350
0
 
13
 
! Отговори
Димитров преди 1 година
Това не е толерантност, а извръщение на историята! В САЩ започна обратната секрегация - там да си бял и нормален хетероскесуален е вече е "престъпление" ! Дано са осъзнаят ," ама на дали"!
349
0
 
6
 
! Отговори
мхм преди 1 година
Вие представяте ли си как Цезар се връща с някава не.гг.ърка от Египет и то бременна от него?? Та той е гласял евентуалния си син от Клеопатра за негов наследник. А всъшност Цезар бива убит от Сената, точно заради това, че Клеопатра има прекалено голямо влияние върху Цезар и му подшушква идеи да превърне империята в кралство, Цезар да стане крал, Клеопатра кралица и сина им да бъде наследникът и да писъединят Египет. Това е истинската причина да убият Цезар.
348
0
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Не е черна бе ,опушила се малко докато готви на огнището.Като си тегли една вана с магарешко мляко ,пак ще се белне.
347
0
 
8
 
! Отговори
Бронтозавър преди 1 година
До М. --- Абсолютно вярно! Днес, в офисите на SSN или британската JSP, както и в много други учреждения, служителите са афро-американТци и ако си бял хич не е добре. Виж, ако не си бял, шансът ти да пробиеш е 90% по-голям. Имаше една книга на Пиер Бул, "Планетата на Маймуните" ('Planet of the Apes' / Monkey Planet) екранизирана под това име, където авторът споменаваше за "онези маймуни зад бюрата". Оттам нататък всичко е ясно. Не винаги фантастиката е фантастична.
346
1
 
34
 
! Отговори
М. преди 1 година
Аз самата съм от смесен брак и много от роднините ми са чернокожи (от най-черните), въпреки че аз съм доста светла и минавам за напълно бяла. Моето мнение е, че вече белият човек е дискриминиран от чернокожите във всяко едно отношение. Твърдо не одобрявам подменянето на ключови главни бели герои от приказки и филми с чернокожи, само да се правим на "толерантни". Така стана и с любимата ми история за малката Русалка и десетки други филми.
345
0
 
13
 
! Отговори
не се учудвайте преди 1 година
Луди хора си пробутват лудоста!Дори не е интересно!
344
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В сериала Мерлин рицарите на крал Артур бяха чернокожи. Такава беше и кралицата. По него време там не само, че не е имало такива, но и даже не са предполагали, че съществуват. Тотално промиване на съзнанието.
343
0
 
18
 
! Отговори
Влад преди 1 година
Те Орфей почерниха, че колко му е Кклеопатра...Черен Дартанян може да мине също...
342
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пу-пу, сега тряба да ми леят коршшум, абе предупреждавайте га слагате такива страшила бе! Яс си мислеж че ще вида некоя като Елизабет Тейлър или по-хубава, а то - прегорела арапка!
341
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямам против чернокожите, но в дадени филми трябва да се придържа към историята и оригинала. Последните години прекалиха. Камбанка от "Питър Пан" и "Малката русалка" също ги изиграха цветнокожи. Скоро няма да се учудя белите да изчезнат от филмите.
340
0
 
32
 
! Отговори
нее преди 1 година
Очаквам черна Ана Каренина.