СГС заседава по делото срещу Венцислав Върбанов

Бившият земеделски министър е подсъдим за безстопанственост
Обновена: 18 фев 2011 09:36 | 18 фев 2011 09:36,
14
СГС заседава по делото срещу Венцислав Върбанов
Венцислав Върбанов. Снимка: Булфото

Състав на Софийския градски съд ще заседава по делото срещу Венцислав Върбанов, подсъдим за проявена безстопанственост в качеството му на бивш министър на земеделието и горите. Началото на заседанието е от 9,30 часа.

На 22 февруари 2006 г. - в последния ден от мандата си, главният прокурор Никола Филчев иска от Народното събрание да разреши да бъде свален имунитетът на депутата от Български народен съюз Венцислав Върбанов.

Никола Филчев за втори път иска имунитета на Върбанов. Първият път е на 31 януари 2002 г. Тогава той депозира искане за сваляне на имунитета на депутата от ОДС и бивш аграрен министър Венцислав Върбанов в парламента.

В искането е посочено, че като земеделски министър и шеф на фонд „Земеделие” Върбанов е отпуснал неиздължени кредити за 37 млн. лв., допуснал е нарушения при приватизацията на „Добруджанска гора” и „Геоводинженеринг”.

Като мотивация за искането е посочено, че за Венцислав Върбанов има достатъчно данни за извършени тежки престъпления в качеството му както на министър на земеделието, горите и аграрната реформа, така и на шеф на държавен фонд „Земеделие”, за периода от 1 март 1998 г. до 27 юли 2001 г.

Към искането на Филчев да се разреши възбуждане на наказателно преследване срещу Върбанов по няколко члена от Наказателния кодекс са приложени 98 материала, събрани в четири папки.

В тях става въпрос за приватизация, даване под наем или под аренда на собственост. По такива обвинения се предвижда присъда между 3 и 10 години затвор. Представените данни от главния прокурор са обсъдени от правната комисия на парламента, която предлага становището си на останалите депутати.

На 19 май 2006 г. Венцислав Върбанов се отказва от депутатския си имунитет. Срещу него е повдигнато обвинение за безстопанственост (чл.219 от НК) и за длъжностно престъпление (чл.283а от Наказателния кодекс).

Според обвинението, като министър на земеделието във второто правителството на Иван Костов (1999-2001 г.) Върбанов умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението на ДФ „Земеделие” и е отпускал субсидии, без в договорите да са посочени основанията за субсидирането и задълженията на щастливците.

Според обвинението през 1999 г. Върбанов е продал 80% от държавното дружество „Добруджанска гора” ЕООД в нарушение на действащото тогава законодателство, като с действията си е нанесъл на държавата вреди в общ размер на 37 млн. лева.

На 30 октомври 2007 г. Състав на Софийския градски съд дава ход на делото. Прокуратурата обвинява Върбанов, че в качеството си на министър на земеделието в периода 1998/2001 г. умишлено не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество и не е упражнил достатъчно контрол върху дейността на фонда, с което е причинил щети за 87 845 000 лв.

Депутатът е обвинен и в това, че в нарушение на правилника на фонда е одобрил отпускането на 32 инвестиционни кредита по програма за пряко кредитиране на трайни насаждения. Кредитите са отпускани със срок за погасяване от 120 месеца при 60-месечен гратисен период, което според обвинението не е позволено в правилника на фонда.

Съдът приема искането на защитата, която изразява становището, че гражданските искове не трябва да бъдат разглеждани поради изтичане на 5-годишната давност, предвидена в правната уредба. Исковете са заради деяния на Върбанов в периода 1998-2001 г. Поради тази причина срокът, в който е трябвало да бъдат заведени гражданските искове, е бил до 30 юли 2006 г. Съдът отхвърля и финансовите претенции на Министерството на финансите и на ДФ „Земеделие”.

На 6 март 2007 г. делото е върнато на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. Оказва се, че липсва подпис на следователя, предал материалите от този ден на досъдебно производство.

На 9 юли 2007 г. Софийският градски съд отлага делото. Причина е неявяването на представители на дружеството „Добруджанска гора”, което в обвинителния акт е посочено като засегнато от дейността на Венцислав Върбанов. Те не са конституирани като граждански ищци, но имат право на това. Затова и съдът преценява, че има процесуално нарушение. Делото е отложено за 30 октомври 2008 г.

На 7 юли 2008 г. по време на заседанието на Софийския градски съд е изслушан бившият изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” Стоян Христов.

На 14 февруари 2008 г. и на 7 юли 2008 г. са следващите заседания на съда по делото.

На 10 август 2009 г. депутатът от „Синята коалиция” Венцислав Върбанов, избран в Добрич, сваля отново имунитета си, за да не възпрепятства хода на възбуденото наказателно производство срещу него.

На 4 март 2010 г. вече независимият народен представител Венцислав Върбанов е подал съгласие за сваляне на депутатския ми имунитет. Софийският градски съд отново заседава по делото срещу Върбанов. Следващото заседание е на 9 юли 2010 г.

На 9 юли 2010 г. при поредното заседание трима свидетели дават показания по делото.

На 4 ноември 2010 г бе разпитано вещо лице, изготвило допълнителна съдебно-счетоводна експертиза. По искане на защитата на Върбанов на следващото заседание по делото ще бъдат разпитани като свидетели лица, които са заемали или заемат постове в Министерството на земеделието, Държавен фонд „Земеделие” или са депутати, припомня Агенция „Фокус”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Ломски преди 12 години
Жената на Венцислав Върбанов, Камелия Върбанова и жената на Димитър Чукарски Мая Чукарска купиха с крадените пари ЛОМСКО ПИВО.Крадци на прехода.
13
0
 
4
 
! Отговори
Янчева преди 13 години
Янчева 11:20 Неделя 21 февруари 2010 Най-голямият крадец в ЗЕМЕДЕЛИЕТО е Венцислав Върбанов. Ето накратко какво открадна от Министерството: 1. Мелниците: Плевен-фирмата на братовчед му Тони Тонев "Агробизнесинформ" АД прави оценка, а кумът му я купува, липсват 9000 тона първокласна пшеница, Мелница София -разграбена по негово време, 370 милиона стари пари изразходени за реклама на брашно, мелница Червен бряг подарена на братовчед му. 2.Ловни стопанства: "Доброжанска гора" АД, ловната резиденция на Тодор Живков"Огняново", "Сютка"АД, "Баташки Снежник" АД. 3.Парите на фонд "Земеделие" раздадени на близки и роднини без договори даже. 4. Венцислав Върбанов с братовчед си Тони Милев Тонев откраднаха Главния Информационно-Управляващ Център на Министерство на Земеделието по-късно преименуван във фирма Агробизнесинформ ЕАД София. Две административни сгради и седем Магазина в центъра на София. Без да платят един лев от джоба си, всички вноски са направени от дружеството. Държавата е ощетена с повече от сто милиона евро. Крадци на прехода.
12
0
 
5
 
! Отговори
я2 преди 13 години
*** си ти ю2!!!! Този Върбанов е царя на лъжците, градците и подмазвачите - дупедавци за власт и пари!!!!!!!!!!!!!!
11
3
 
1
 
! Отговори
Ю2 преди 13 години
Девет коментара, 9 бр. политически олигрофени. Народ без духовност е за никаде, замръзва на мястото си.
10
1
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Бат Венчо, както му викат в Плевенско се събра с друг събрат далавераджия в Парламента. Митето Чукарски, който му беше съпартиец - земеделец /преди да търси келепира в РЗС/ и началник на кабинета му в земеделското министерство. Сега и двамата зарязаха земеделците и яневистите, защото там няма далавера и заедно с друг продажник, бивш седесарски министър заедно с Върбанов се врекоха във вярност на Бойко Борисов. Той събира всички далавераджии, стига да му се подложат яко.
9
1
 
10
 
! Отговори
Мария преди 13 години
Янчева 11:20 Неделя 21 февруари 2010 Най-голямият крадец в ЗЕМЕДЕЛИЕТО е Венцислав Върбанов. Ето накратко какво открадна от Министерството: 1. Мелниците: Плевен-фирмата на братовчед му Тони Тонев "Агробизнесинформ" АД прави оценка, а кумът му я купува, липсват 9000 тона първокласна пшеница, Мелница София -разграбена по негово време, 370 милиона стари пари изразходени за реклама на брашно, мелница Червен бряг подарена на братовчед му. 2.Ловни стопанства: "Доброжанска гора" АД, ловната резиденция на Тодор Живков"Огняново", "Сютка"АД, "Баташки Снежник" АД. 3.Парите на фонд "Земеделие" раздадени на близки и роднини без договори даже. 4. Венцислав Върбанов с братовчед си Тони Тонев открадна Главния Информационно-Управляващ Център на Министерство на Земеделието по-късно преименуван във фирма Агробизнесинформ ЕАД София. Две административни сгради и седем Магазина в центъра на София. Без да платят един лев от джоба си, всички вноски са направени от дружеството. Държавата е ощетена с повече от десет милиона евро. Крадци на прехода.
8
1
 
9
 
! Отговори
Петко преди 13 години
Крадец номер едно в ЗЕМЕДЕЛИЕТО.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен свидетел преди 13 години
Не беше ли точно този един от депутатите, които нарочно изразиха подкрепата си за ГЕРБ в декларация. Значи сега е ред на ГЕРБ да му върнат жеста и да го оттърват от наказателно преследване, с каквото обещание са го вербовали (предполагам).
6
1
 
12
 
! Отговори
cna преди 13 години
Защо НС не приеме закон, при който депутат, министър или заемащ висш държавен пост, при смяна на партията си да губи правата си на такъв. Нека да скача от партия в партия, но повече да не го виждаме в никакви избирателни списъци или на висша държавна служба
5
2
 
9
 
! Отговори
sako преди 13 години
Един път вървях зад тоя мастит депутат Върбанов по центъра на Плевен. Както си вървеше пред мене така яко и шумно се изхрачи на тротоара ,като последния селендур.Иначе депутат, костюми, изявления и т.н. достолепно държане за пред медиите и хората, а иначе най обикновен *** мошеник храчещ зелени харколи по улицата.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще го оправдаят,100%
3
2
 
13
 
! Отговори
съдията преди 13 години
Е каквА мислите че ще е присъдата за този новоизлюпен фен на герб? Дали внезапната му любов към бат бойко има нещо общо с делата срещу него? Въпроси на които всеки нормален човек в БГ съм сигурен че ще си отговори сам
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хихихихихи! Този дето пристана на ГЕРБ! То в ГЕРБ само подсъдими се събират! Мислят, че бащицата ще ги спаси от правосъдието, ама не става:)
1
1
 
32
 
! Отговори
Диджейчето преди 13 години
Този трябваше отдавна да е в затвора. Бившият диджей от Д. Дъбник Плевенско направен от Иван Костов министър на земеделието, окраде доста и оборудва майка си и баща си с всевъзможна селскостопанска техника.Бяха се превърнали в едри земевладелци, а хората им чиракуваха ...Венци Върбанов е едно обикновено селско момче издигнато от Службите и докарано до върховете на властта заради умението си да слушка.Смени 5 партии и днес той отново е ориентиран правилно - независим депутат подкрепящ ГЕРБ :)