Ходи разбери колко са разкритите престъпления в София

Районната прокуратура и СДВР се разминаха в данните си
Обновена: 23 мар 2011 20:45 | 23 мар 2011 20:27,
36
Ходи разбери колко са разкритите престъпления в София
Снимка: Булфото

Какъв е процентът на разкритите престъпления в София през 2010 г.? При отчета си за миналата година Районната прокуратура изнесе данни, които се разминаха сериозно с оповестените от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Според статистиката на СДВР разкритите кражби за 2010 г. са 25%. Според районната прокуратура обаче те са едва 4,62 на сто.

Драстична е разликата и по отношение на грабежите – СДВР отчита 42% разкриваемост, а прокуратурата – 12%. При присвояванията разликата е 54% (СДВР) спрямо 17 на сто, а при телесните повреди – 56% спрямо 20%.

Най-ниска разкриваемост през 2010 г. от СДВР отчитат при кражбите на автомобили – 4%. Според районната прокуратура обаче са разкрити едва 1% от кражбите.

Районният прокурор на София Александър Налбантов обясни несъответствието с различните критерии, които двете ведомства имали по отношение на това какво е разкрито престъпление.

За прокуратурата едно престъпление се смята за разкрито тогава, когато има повдигнати обвинения, обясни Налбантов. СДВР имали по-различни критерии.

От началото на годината и столичната полиция води за разкрити единствено престъпленията, по които има повдигнати обвинения, след като вътрешният министър Цветан Цветанов е издал заповед за това.

Заради липсата на информационна система между полицията, прокуратурата и съда няма как данните да се сравнят с издадените присъди, посочи районният прокурор.

Със 17% повече дела е внесла районната прокуратура в съда през 2010 г. Увеличили са се и осъдителните решения, което е добър показател за работата на прокурорите, коментира Александър Налбантов.

Общият брой досъдебни производства, наблюдавани от районната прокуратура през 2010 г., е 83 368, а на един прокурор са се падали средно по 56 дела, внесени в съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 13 години
само че при примера който даваш излиза, че все пак престъплението е било разкрито, май ?
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НАИВНИ НАРОДЕ ГЕРБ Е И ЩЕ СИ ОСТАНЕ КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ.ЛЪЖИТЕ И КРИЕНИЦИТЕ СА ИМ В КРЪВТТА.
14
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
РАЗКРИВАЕМОСТТА НИ Е ПОД ВСЯКАКВА КРИТИКА И ПОД ТОВА МОГА ДА СЕ ПОДПИША.МНОГО ДОБРЕ СЪМ ЗАПОЗНАТ КАК ПРИ СВИДЕТЕЛ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПРОКУРАТУРАТА НЕ ПУСНА НЕЩАТА ДОРИ ДО ДЕЛО.БЕШЕ ЗАМЕСЕН ВОЕНЕН И НЕЩАТА СЕ ПОТУЛИХА.
13
2
 
3
 
! Отговори
до 10 преди 13 години
тука сме се събрали едни юристчета и те съветваме да не пробваш такива неща у дома в ***
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Dedo, как да ги хванат като на ден имат п 30-40 такива случая ?и на следващият ден още толкова, съсредоточават се на по-сериозните и това е. ..а и когато кражбата е под 240 лева не се води престъпление и прокуратуратане иска да се занимава
11
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
разбира ти главата не теб от статистика !нашата страна е на едно от първите места по разкриваемостблизо 30 %, в Западна Европа процентът варира от 10 до 20 най-многонека те ограбят в чужбина и чакай някой да ти хване крадците !ама там хората са застраховани за всичко !тук прстъпниците ни предимно са *** ***, които кчвото откраднат бъзрат да предадат на пункта, няма сложна престъпност, янам гениални престъпници, само съдът дето не ще да дава адекватни присъди ...
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всъщност според българските закони също нема превишаване на пределите на неизбежна самоотбрана при насилствено проникване в дома ти. можеш да гърмиш ако си си у вас
9
1
 
16
 
! Отговори
Dedo Ivan преди 13 години
Три пъти ми разбиваха колата, 5-6 пъти мазето...Обаждах се в Районното (2-ро Софийска за сведение)...Идваха едни отегчени служители, взимаха ми пръстови отпечатъци, питаха в кого се съмнявам, защото те били готови тутакси да го хванат...След което отново ми губеха времето, за да посетя Районното и да се подпиша, че съм съгласен следствието да се прекрати..Не можели да хванат хайдука! Е..м ти служителите на МВР-то!!!
8
4
 
19
 
! Отговори
КОСЪМА преди 13 години
има ли нужда от полиция и прокуратура при тези данни, и всъщност кого пази родната полиция. отговорът е еднозначен - няма нужда. единственото което може да се направи е - законите на САЩ - пълна защита на личността и имуществото- влезе ли ти в имота, гръмваш го, влезе ли ти в колата, гръмваш го, нападне ли те, счупваш му носа докато го заболят коленете, и шерифче на мажоритарен вот от махалата...щото данъците дето ги плащате отиват за 100 хил. полицаи и прокурори на олигарсите
7
1
 
2
 
! Отговори
Ц 6 апарт преди 13 години
колко са разкритите престъпления -------------------------ПО-МАЛКО ОТ ПОЛОВИНАТА ,ЧЕ И ПОВЕЧЕ МАЙ
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АКО ГЕРБ НЕ ВИ ИЗЛЪЖЕ ТОГАВА КОЙ?
5
2
 
7
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Къде да ходя да разбера колко са?Страшни заглавия вадите...
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
actualno/
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е какво очаквате от лъжливия ГЕРБ
2
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ами нормално бе господа "журналисти"кражбата на една кокошка си е кражба за полицията и бабата която е подала жалбата, това, че прокуратурата не се занимава с такива дребни кражби няма как да не се отрази на статистиката !
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
blitz.bg/news.ibox.bg/actualno/