Красьо Черния излиза чист от лобисткия скандал

Разследването за търговия с влияние е прекратено
Обновена: 11 апр 2011 16:25 | 11 апр 2011 16:24,
109
Красьо Черния излиза чист от лобисткия скандал
Красимир Георгиев. Снимка: Булфото

Прокуратурата е прекратила разследването за търговия с влияние срещу Красимир Георгиев – Красьо Черния. Това съобщи адвокатът му Христо Ботев след днешното заседание на Софийския районен съд по делото за лъжесвидетелстване.

„На практика е прекратено, за което има и процесуални документи“, каза адвокатът.

Според прокуратурата производството за търговия с влияние е прераснало в обвинение за данъчни престъпления, което обаче не е свързано с лобисткия скандал, който избухна в средата на 2009 г.

Тогава членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Колев, обяви, че срещу 200 000 евро „черничък плевенчанин с ланци“ обещава да осигури между 8 и 13 гласа от членовете на съвета при избора на магистрати.

Впоследствие контактувалите с Красимир Георгиев магистрати, сред които и членове на ВСС, бяха наказани или дисциплинарно уволнени. Още в началото на скандала от прокуратурата признаха, че няма големи шансове срещу Георгиев да започне дело, защото Иван Колев разкри скандала пред медиите, вместо да подаде сигнал.

Още по темата

На днешното дело за лъжесвидетелстване показания даде Иван Димов – бившият член на ВСС, който бе уволнен дисциплинарно от поста съдия в Софийския военно-окръжен съд заради скандала „Красьо“.

Димов увери, че не е лобирал за назначени, но знаел, че във ВСС са се обаждали министри, депутати и магистрати.

"Много широк кръг, което е и самата истина", коментира той. Димов обясни, че се е запознал с Красимир Георгиев в кафене покрай Стойко Стоев – друг член на ВСС, който ще бъде изслушан на следващото заседание по делото. Разказа, че Красьо искал от него да го запознае с кмета на Сливен Йордан Лечков, с когото са от един град.

По думите на Димов, ако не бе избухнал скандалът, днес той не би разпознал Красимир Георгиев. Според телефонните разпечатки обаче двамата са провели около 30 разговора. Димов обаче каза, че много от тези разговори не са водени, тъй като от разпечатките видял, че са продължавали едва по няколко секунди.

Очаква се на 16 юни Красимир Георгиев да даде обяснения пред Софийския районен съд, когато продължава делото за лъжесвидетелстване.

Днес той коментира, че чака този момент с нетърпение, защото тогава истината ще излезе наяве и ще се види „кой е крив и кой е прав“.

Срещу Георгиев има и дело за укриване на 95 хиляди лева данъци. След като обвинителният акт за това бе внесен в Софийския градски съд, комисията „Кушлев“ запорира имущество на плевенчанина за над 1 милион лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Моля всички обвинени комунисти да побързат и да минат през съда, докато Гоце е още президент, че след това дупе да им е яко...
62
0
 
10
 
! Отговори
MURDOC преди 13 години
"La Piovra " пасти да яде пред българския съд .
61
1
 
4
 
! Отговори
Най преди 13 години
Най-добрият съдия е Господ ,всички други са временни !
60
2
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Отиде ли си Гоце няма да имаме нужда, дори от специализиран съд... - целият ще бъде такъв...
59
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Съдията на Октопода Веселин Пенгезов е най-богатият магистрат у нас.
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
...сигурно има проблем със сърцето...
57
0
 
0
 
! Отговори
40 преди 13 години
е точно щот ги е страх де, затова става така...а от друга страна пък никак не е достатъчно само да посочиш някого с прът и за извикаш - той е лош, осъдете го...варинатите са два, или всички дето се опитват да ги съдят са чиста светена вода ненапита, или има кой да им замита следите и да плаща да не ги съдят - скачени съдове, едните знаят разни неща, другите плащат, за да не ги узнае никой тези неща...
56
0
 
5
 
! Отговори
Див Петел преди 13 години
Той малко поизбледнял ми се струва....
55
6
 
6
 
! Отговори
4efo преди 13 години
Даваше ли Б.Б предизорни обещания за дясно управление?!!Превърна ли се в съвременния Тато,горд с Ленинския си съботник?!!Лобира ли за руски интереси с АЕЦ "Белене"?!!
54
5
 
1
 
! Отговори
до Гнус ме е !!! преди 13 години
Да, ама навсякъде се говори че съда бил виновен, а баламите вярват...както повярваха и на изборите.
53
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи оставяме Господ да се произнесе кой невинен и кой не съвсем.:)
52
1
 
17
 
! Отговори
Цецо преди 13 години
Не се учудвам вече... всички престъпници минават през "чистилището" на съда и стават граждани за пример! Скоро ще започна да се срамувам от самия себе си, че не съм като тях...
51
0
 
1
 
! Отговори
m преди 13 години
до 31Нема и да има, колега ;-)
50
5
 
9
 
! Отговори
Гнус ме е !!! преди 13 години
Дори *** осъждаха по някой по време на управлението си ! При ГЕРБ всички мутраци плащат на Боса и излизат чисти и неопетнени.
49
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** СЪДА!!!
48
0
 
10
 
! Отговори
иво преди 13 години
някой нещо друго ли е очаквал???много ясно,че са невинни!!!цялата държава ни е такава,затова сме в това положение!
47
3
 
10
 
! Отговори
Венсеремос преди 13 години
Е как няма да го прекратят. Кой знае какво може да каже. Ама да им е честито на избирателите на ГЕРБ. Не разбрахте ли хора че НИКОЙ ОТ ГОЛЕМИТЕ НЯМА ДА БЪДЕ ОСЪДЕН. Ще го отнесат няколко кокошкари и това е.
46
0
 
6
 
! Отговори
никита преди 13 години
Дали и него скоро ще го пишат в криминалната хроника?
45
10
 
19
 
! Отговори
Гавра с труп ! преди 13 години
Всеки ден ГЕРБ затъва все по-дълбоко ! Всеки ден 99 процента от новините са като тази ! Гавра с народа на България ! Но май друго не заслужаваме, защото сме овце !
44
0
 
12
 
! Отговори
да бе преди 13 години
Престъпниците ги хващаме и после се усещаме ,.....за какво сме ги хванали,обикновено ,..за оная работа ?