Условна присъда за Христо Ковачки

Той бе признат за виновен за укриване на над 16 млн. лв. данъци
Обновена: 14 апр 2011 16:36 | 14 апр 2011 16:10,
383
Условна присъда за Христо Ковачки
Христо Ковачки. Снимка: Булфото

3-годишна условна присъда получи бизнесменът Христо Ковачки по обвинение за укриване на над 16 милиона лева данъци.

Софийският градски съд го призна за виновен и определи условната присъда, която е с 5 години изпитателен срок.

Освен това енергийният бос трябва да плати и глоба от 20 000 лева, а 1/10 от имуществото му ще бъде конфискувана. Той ще трябва да плати и 42 586 лева разноски по делото.

Той обаче надали ще се чуди от къде да намери парите, защото съдът промени мярката му за неотклонение на "подписка". През 2008 г. съдът освободи Ковачки от ареста срещу гаранция от 200 000 лева, сега той ще си получи обратно сумата.

Прокурорът по делото Маргарита Немска коментира след заседанието, че принципно е доволна от присъдата, защото съдът е признал Ковачки за виновен. При пледоариите тя поиска ефективна присъда в средния размер, т.е. около 5 години затвор.

Още по темата

"Имаме 15-дневен срок, ще преценим дали да изготвим протест“, каза Маргарита Немска и подчерта, че това е една от първите присъди по този текст от Наказателния кодекс.

Според обвинението16-те милиона са източени чрез фиктивни сделки с машини през четири фирми, собственост на бизнесмена, като с това неправомерно е получен данъчен кредит. Купувано е оборудване, което компаниите препродавали помежду си, а държавата им е възстановявала ДДС. Сделките са извършвани в периода от 2005 до 2008 г. 

След като чу присъдата си Христо Ковачки заяви, че тя е едно недоразумение и е очаквал да бъде оневинен.

Адвокатът му Ина Лулчева също коментира, че не разбира осъдителната присъда.

"Самото обвинение, че една сделка е фиктивна, т.е. стоката не е доставена, беше опровергано от доказателствата, които прокуратурата не оспори“, коментира адвокат Лулчева.

Според защитата, прокуратурата не е отговорила на въпроса от къде са машините, за които се твърди, че са обект на фиктивни сделки. А в свое описание Комисията "Кушлев" дори ги е оценила в свой опис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


383
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
0
 
5
 
! Отговори
Желев до 276 преди 13 години
Не,съдебните заседатели само вземат решение, виновен или не,а то трябва да е единодушно,а присъдата я определя закона.От-до.Съдията е този който решава колко.
279
0
 
5
 
! Отговори
ДО С от Г преди 13 години
напълно съм съгласен с теб и твоето мнение, но в частта с НАГЛИЯ, МАЗЕН *** Уорлик, не съм. лично аз категорично нехаресвам американците и налаганата от тях политика в света, защото касае изцяло техните икономически интереси, но такова малоумие, нехайство, наглост породена от безнаказаност и беззаконие няма никъде по света, това е факт.
278
0
 
13
 
! Отговори
с. преди 13 години
Оня с набитата жена наистина отнесе 8 години!Не,че са хубави тия неща,ама да попитам с какво основание тоя човек лежи 8 години,а например Стависки получи условна присъда!Подпийнал направи катастрофа и равносметката е едно загинало момче в началото на живота и едно осакатено момиче също в началото на живота!Та пак да попитам на какво основание се случват такива неща!?
277
0
 
12
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Значи прокурорите са му дали 15 дневен срок на Ковачки да си изпълни уговорката и да си даде каквото трябва кеш (на самите прокурори на експертите ако е имало такива и на съдебния състав)иначе го почват пак и като му излезе име че не си плаща и може и да го осъдят, милия!
276
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПИШЕТЕ И ДРЪНКАТЕ,КОЛКОТО ДА СИ ИЗЛЕЕТЕ НАТРУПАНАТА НЕГАТИВНА ЕНЕРГИЯ ОТ ИЗМИНАЛИЯ ПОРЕДЕН СКАПАН ДЕН.НЕ Е ВИНОВЕН СЪДА.ВИНОВНИ СА СКАПАНЯЦИТЕ,КОИТО НЕ МОЖАХА ЕДНИ ЧИТАВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ДА СЪБЕРАТ,ЗА ДА МОГАТ СЪДИИТЕ ДА СТЪПЯТ НА НЕЩО!ДОСЪДЕБНОТО ПРОИЗВОДСТВО - ТАМ Е РАЗКОВНИЧЕТО,ТАААААМ...НЯМА ДА СЕ УЧУДЯ,АКО ЗАЩИТАТА МУ АТАКУВА ПРИСЪДАТА И ВЗЕМЕ,ЧЕ СПЕЧЕЛИ, ПОРАДИ НЕГОДНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА!КОЛКОТО ДО КОНФИСКАЦИЯТА - ЩЕ МУ КОНФИСКУВАТ ГРЪНЦИТЕ ЗА НЯКОЙ МУЗЕЙ.
275
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някой от пишещите разбира ли кой и защо изпраща в съда определени хора.На мен кондиката никак не ми е ясна Съдят Масларова,а Овчаров,Гагаузов и др -йок.Че те не са ли все отявлени мошеници.А Милен велчв и другите царски поданици.Не са ли от един дол дренки.Че Масларката като Ковачки ще бъде оневинена и оправдана не подлежи на съмнение,но все пак
274
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Срам и позор,но Господ гледа и никой да не си мисли,че ще мине метър!
273
1
 
15
 
! Отговори
с. преди 13 години
Интересно ми е друго!Къде са дежурните плювачи на САЩ!??Уорлик като каза човека в прав текст,че в България правосъдието е различно за бедни и богати,(което е неоспорим факт),моментално се появиха множество "патриоти" и го разнищиха за секунди!Сега е настанала тишина ми се струва!Само заради този случай трябва да падне правосъдния министър!Да не напомням за един съдия дето се опита тия дни да продаде земите на НСА с фалшиви документи!В нормална страна не министъра- правителството е аут!
272
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ИСКАМ ИМЕНАТА НА СЪДИЙСКИЯ СЪСТАВ, КОЙТО Е ПОСТАНОВИЛ ТАКАВА СМЕШНА ПРИСЪДА! ДА СЕ ИЗВЪРШИ ПРОВЕРКА, ДА СЕ ИЗИСКАТ МОТИВИТЕ И ДА СЕ ПОТЪРСИ ВЕЧЕ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ ОТ СЪЩИЯ ТОЗИ СЪСТАВ (НИЩО ЧЕ ПО ЗАКОН НЕ МОЖЕ, ЗАЩОТО СА НЕЗАВИСИМИ). НЕ МОЖЕ ДА ПОСТАНОВИШ ТАКАВА *** ПРИСЪДА - ПРОБАЦИЯ ПРИ ДОКАЗАНА ВИНА ЗА УКРИВАНЕ И ПРАНЕ НА ТАКАВА ОГРОМНА СУМА КАТО 16 000 000 ЛВ. ТОВА ГО НЯМА НИКЪДЕ ПО СВЕТА. ВЪПРОСНИТЕ МАГИСТРАТИ СА КАТЕГОРИЧНО КОРУМПИРАНИ ИЛИ ОБИКНОВЕНИ ***!!! СРАМ, МАМИЦАТА ИМ!
271
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да живее българският съд-най-хуманният съд в света.Тези дето плещеха срещу американския посланик,заявил че у нас има две правосъдия-за бедни и богати-какво ще кажат?
270
0
 
16
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
Законност в България? Що е то и за кого?
269
0
 
16
 
! Отговори
сатъра преди 13 години
Добре де,защо съда не стане както е в америка ,там присъдата я определят съдебните заседатели избрани от обществото,лекари,учители,свещеници,все хора с висок морал и положение в обществото...съдията само прочита присъдата...... какво по справедливо от това,да го съди народа !
268
1
 
15
 
! Отговори
смях преди 13 години
нали искаме да сме като сащ, в сащ най-страшното е да не платиш данък и всички ги е страх от IRS - техния нап.ако те хванат че си скрил и 5 долара жална ти майка. те и за това са богати, щото няма такива като тоя и такъв смешен съд - а ако има то седят в затворите с години
267
0
 
19
 
! Отговори
Абсурдистан преди 13 години
България е добра майка за олигарсите и жестока мащеха за народа.
266
0
 
12
 
! Отговори
ЕЛ КАПИТАН преди 13 години
Хора такава ни е съдебната система разберете го.Не може да се обвинява нито правителството нито полицията,че не си е свършила работата нито никой друг освен СЪДЕБНАТА НИ СИСТЕМА.Трябва ни реформа в съдебната система .В момента тяработи в полза на престъпниците,а за това спомага и начинът по който корумпираните съдии и прокурори използват съдебната ни система за да оневиняват престъпниците.Сами трябва да да поискаме промяна , никой няма да дойде и да каже ето на... ЗА РЕФОРМА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА!
265
4
 
0
 
! Отговори
коко3коко преди 13 години
Първо, пишеш пълни глупости. В Австрия бяха заловили Вили Бец за данъчни измами и имаше споразумение с прокоратурата за 6 мил. евро. Същото важи и за нашия коце маца, който немците освободиха след плащане на дължимото, ако помниш. Трето ДДС то което дължи е за завишени фактури на машини които са налични, а не на машини ,които няма, начислили са му глоба и лихва за това, от там идва и делото. Трето са му запорирали 12 милиона и ще има дело за отнемането им. Не бъркайте правосъдие с мъст.
264
1
 
7
 
! Отговори
някой глупак преди 13 години
Много голяма присъда, как ще я понесе човека, чак ми е жал за него. П.С. после пак се сърдете на Уорлик, че ни се меси във вътрешните работи.
263
1
 
6
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
е сега и ще го обжалва...Това не е окончателна присъда1 как ще плаща разходи кви са тези 10 000 2 Ще му върнат 200 000 със законната лихва за тях през периода в който са държани!лошото момче няма да прани партия1 Ал.петров също ше бъде оправдан!Маджо и Б.Б. никога не са се познавали пашата не бил паша а честен бизнесмен1Никога не е имало СИК ВИС 777ТИМ...ИПОН!Кви са тези 5лв и защо черните челните бизнесмени на България?Стадото да блее и да се стриже!време е и кожата да му се вземе...
262
0
 
20
 
! Отговори
фм преди 13 години
затвор за БГ темида !!! да ви *** всички селяни, които сте вкарали в затвора за 10 лв!!!!
261
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Незнам, със какви очи нашите хора ходят на посещения по Европата, не ги ли осмиват отстрани? То 1000 пъти им се каза - Корупцията и правосъдната система... не ги ли е срам да казват че са от България...?