Цветанов увеличавал недоверието към съдa

Обвиненията на министъра застрашавали независимостта на съдиите
Обновена: 7 юни 2011 10:09 | 16 май 2011 13:00,
161
Цветанов увеличавал недоверието към съдa
Снимка: Булфото

Линията на поведение на министъра на вътрешните работи  увеличава без причина и без това високото ниво на недоверие, което обществеността има към съдебната система. Това се посочва  в доклад на Европейската асоциация на съдиите, разпространен от Съюза на съдиите в България. 

От съюза напомнят, че в края на януари в София беше "мисия за установяване на фактите" от Европейската асоциация на съдиите.

В доклада се посочва, че нереалистичните очаквания за тежки присъди и предположенията и дори обвиненията на министъра на вътрешните работи за корупция и липса на компетентност на съдиите излагат на риск независимостта на съдебната система и сериозно нарушават върховенството на закона.

Критичните мнения за състава на Висшия съдебен съвет, липсата на прозрачност при назначенията са били изразявани и преди в становища на неправителствени  организации, Венецианската комисия и ЕС, припомнят експертите.

"Ние подкрепяме намеренията на министъра на правосъдието да засили позицията на ВСС, но същевременно подчертаваме необходимостта ВСС да подобри качеството и прозрачността на работа и да има готовност да застане пред обществеността в защита на върховенството на закона, включително и на независимостта на съдебната система като цяло и на нейните членове", пишат в становището си от Европейската асоциация на съдиите.

Още по темата

Съюзът на съдиите в България работи много активно в защита на независимостта на съдебната система и сигнализира за недостатъци в съдебния процес, поставяйки ги на дневен ред пред правителството.

Неговите усилия са високо оценени от интервюираните с изключение на министъра на вътрешните работи. Въпреки това правителството често пренебрегва вижданията на съюза, се казва в позицията на Европейската асоциация на съдиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: Цветан Цветановсъдии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
2
 
2
 
! Отговори
До # 158 преди 13 години
Разбира се,че не може *** да управлява държавата. Зависи кой е *** : този, който управлява, или този,който пише. В конкретния случай определено смятам,че този който пише и чието умствено и културно ниво е минимално. Дървена червена глава или неграмотен РЗС-ар?? "Куха лейка" е термин от речника на червените глави. Много сте прости, та от Столетницата до вас ли опряха? Да вземат да ви култивират малко, що ли? За партията на Янчо е простено, те са си повечето прости по рождение.
155
2
 
4
 
! Отговори
до габи физкулт-ура преди 13 години
ГАБИ,ОТИ РЕВЕШ ***.ОЩЕ ЛИ НЕ ТИ ОБРЪЩАТ ВНИМАНИЕ ОТ ГЕРБ,ТА ТАКА СЕ СТАРАЕШ.ИЗГЛЕЖДА ЧЕ В СВЕТА ОСВЕН ЦОКО,БОКО И ТИ,НЕ ЗНАЕТЕ,ЧЕ ЗАКОНЪТ Е НАД ВСИЧКО.И ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВА. И НАП,КОГАТО СИ КРАЛ НЯМА КАК ДА ТИ ЗАМАЗВА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА.НО ГЕРБАВИТЕ ДЕПУТАТИ НЕ ДОПУСКАТ ЦОКО ДО СЪДА.ЩОТО Е КРАЛ ЯКО И ГО БРАНЯТ,ПО БОКОВА ЗАРЪКА.ЕЙ ЗАТУЙ ЦОКО НАПАДА СЪДА И ВСЕ СЪДЪТ МУ Е КРИВ.ПО ЛИЧНИ СЪОБРАЖЕНИЯ.И НАЙ ЛОШИЯ ЗАКОН, Е ЗАКОН!!НАБИЙ СИ ГО В КУХАТА ЛЕЙКА.НЕ МОЖЕ *** ФИЗКУЛТУРНИК ДА РАЗИГРАВА ДЪРЖАВАТА
154
1
 
4
 
! Отговори
Жорж преди 13 години
Хайде сега, димки като тези на Янчо. Отвсякъде отправиха критики към тези с тогите , те пък се обидиха, оплакаха се навсякъде и сега искат отново да се измъкнат по чорапи. Вече не става. Хората си дадоха мнението за тези с черните мантии - доверието в тях е обидно ниско - "цели" 18,7%. И над 90% от хората смятат,че съдиите вземат рушвети. Какво повече да говорим! А БГ съдиите смятат да си измият срама чрез ЕАС и представител на ООН. Ами не са стока, това е ясно на всички, че и на самите тях!
153
3
 
3
 
! Отговори
Габи преди 13 години
Поинтересувах се по-подробно кой отправя критики към вътрешния министър и защитава българските червенодрешковци. Оказа се,че това е Европейската асоциация на съдиите,която е неправителствена организация.Очевидно Съюзът на българските съдии СББ се е обърнал към нея за помощ след острите критики,отпарвени към нея от двамата посланици г-дата Уорлик и Хьопфнер, като е предприет заобиколен ход чрез обвиняване на мин.Цветанов. Защитата от ЕАС е в типично съдийски стил: Не може да се плюе по съдиите, защото те са независими. Да, г-да от ЕАС, те са независими, вкл. и от собствената си съвест и затова за укриване на 16 млн лв данъци осъждат виновното лице ... на 3 години условно. Ама за това ЕАС не е уведомена. Българските топмагистрати са опищяли целия свят за посегателство върху тогите. В отговор малко по-късно същия ден специалният пратеник на ООН по въпросите за независимостта на съдебната власт и адвокатурата Г. Кнаул заяви, че с изявленията си официални лица поставят под "ненужен натиск съда да не зачете презумпцията за невинност до доказване на противното". Г-жо Кун, българските съдии, по-специално тези от елитните съдилища за хората с власт и недосегаемите, въобще не осъждат този род обвиняеми, а и преди , и след съдебния процес обвиняемите са НЕВИННИ, ЗАЩОТО В БГ МАФИЯ И ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ НЯМААА! Справка изявленията на шефа на ВКС проф.Л.Груев! И присъдите на съдиите от СГС и САС!
152
1
 
0
 
! Отговори
orlin преди 13 години
nema sadii, nema prokurori, nema advokati - za balgaria vsi4ki v eu kazvat - bedna mafiotska i korumpirana darjava.
151
0
 
5
 
! Отговори
Читател преди 13 години
Смятам,че съдиите отдавна са независими: от тяхната съвест, от държавата; те стоят над закона и единствените, от които са зависими, са властимащите и недосегаемите, и затова тях безусловно ги оправдават! Да са осъдили Маргените, Н.Цонев, Баретата, Трактора, Е.Масларова, Доган за 1,8 млн лева хонорар, тримата съдии от ВАС за незаконно взетите ОПС-имоти, постявяйки за мюре собствените дъщери? За 16 млн лв укрити данъци осъдиха условно Ковачки, пренебрегвайки присъдата за престъпление в особено големи размери! На тях не им е виновен нито Цветанов, нито преди това Миков! Да си видят кои са им гл.прокурор и топсъдия на РБ, да си видят назначените от Тройната коалиция членове на ВСС и КС, да проверят защо след 22 години топмагистрати са такива с БКП минало и защо за този период не ги замениха с млади, необременени с БКП-минало магистрати и тогава да говорят. Защото хората знаят поговорката, че със стари *** нов бардак не се прави.
150
2
 
5
 
! Отговори
A.C.A.B. преди 13 години
Най-добре е Цуцко Шестака да се насочичи към единственото поприще на което засега показва добри резултати - недвижимите имоти.
149
3
 
0
 
! Отговори
uuu преди 13 години
to si e taka ni6to ne uveli4ava Cvetanov
148
4
 
7
 
! Отговори
НЕРЕЗА преди 13 години
Интересно,като се обърнат нещата и съдът подгони Цуцко Шестака за далаверите му,тогава каква песен ще запее!
147
1
 
5
 
! Отговори
qwerty преди 13 години
До Поля:Времето на лозунгите от типа "Само ГЕРБ/БКП" и "Слава на вожда-слънце" отмина . Или поне се надявам да е отмнало, макар че като ти чета коментарите, май само си сменила буквите на партията, както и кака Цецка от НС :))
146
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От 10 години на Бойко най-големия враг са съдиите...не спряхте ли да му се вързвате??
145
1
 
8
 
! Отговори
0 преди 13 години
В България присъди се произнасят по финикийски знаци и/или разпореждане от Гоце.
144
3
 
6
 
! Отговори
987654 преди 13 години
като са калпави доказателствата, ще ги оневини! Не може само на думите на Цв.Цв. да се произнасят присъди.
143
4
 
9
 
! Отговори
ура преди 13 години
Да живее българския съд освободил и оневинил Максим Стависки, "нашите момчета" Маргините, Братя Галеви, Ковачки, Вальо Топлото, Масларова, Цонев, гуцанов, Алексей Петров и...и. и.и.. други честни и почтени граждани
142
5
 
6
 
! Отговори
Митко преди 13 години
Цветанов, оди си на село да дойш костенурките, *** пробит !
141
1
 
2
 
! Отговори
до Поля преди 13 години
ти не се криеш, ама позитанските платени шумкари дебнат, за да ти обяснят как умираш от глад, колко неподкупен е българския съд и как за всички злини не са виновни 65 години социалистическо управление, а двете години от мандата на Борисов. Чети внимателно червените анонимки и ще разбереш защо трябва да се върне Тройната коалиция, с премиер ГОЦЕ, президент Съргей Станишев и Ахмет Дуган председател на Народното събрание.
140
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
142 - Па то симпатизанта на ГЕРБ не може да се скрие! Млад, симпатичев, възпитан, високо образован, но в момента, в който проговори и.........абе карай да върви:))
139
4
 
2
 
! Отговори
поля преди 13 години
Никога не съм крила че съм симпатизант на Герб,сигурна съм в позицията си и не се крия от зелените храчки в тоя форум
138
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
140 - Ееее! Видя ли, че не е страшно като покажеш истинското си герберско лице:) Дори *** завиждат:)
137
6
 
1
 
! Отговори
поля преди 13 години
Те повечето факти, стават само за *** ти, ама както и да е. Само герб!:-)