Делото "Бакаджика" пак не тръгна

Подсъдимите не се явиха пред Върховния касационен съд
Обновена: 15 юни 2011 11:19 | 15 юни 2011 11:12,
11
Делото "Бакаджика" пак не тръгна
Автобусът убиец. Снимка: архив Булфото

За втори път Върховният касационен съд (ВКС) не успя да даде ход на делото за катастрофата в местността Бакаджика.

Подсъдими за трагедията отпреди две години, когато загинаха 18 души, са собственикът на автобуса убиец Слави Славов и шофьорът Господин Господинов.

Днес двамата не се явиха в съдебната зала, въпреки че са редовно призовани. Това стана и причината делото да бъде отложено за 21 септември.

„Подсъдимите ги няма и аз не мога да си го обясня. Две години стана, откакто детето ми почина. Убиха го. Те си живеят в Ямбол. На свобода са. Не идват тук, подиграват се с нас”, каза Ганчо Ганчев – баща на 16-годишно момче, загинало в катастрофата.

Още по темата

Той заяви още, че присъдата, която двамата получиха от апелативния съд, трябва да бъде по-висока – поне 15 години.

Същевременно стана ясно, че съдията по делото Пламен Томов си е направил отвод. Пред журналисти той обясни, че се оттегля от процеса, защото е от Ямбол.

„Ямбол е родният ми град. Смятам, че не е редно да предизвиквам съмнения с участието си”, каза съдията като допълни, че не познава никой от страните в процеса.

Делото е образувано във ВКС по жалба на подсъдимите Слави Славов и шофьора на автобуса Господин Господинов.

През януари Апелативният съд в Бургас ги осъди на по 10 години затвор, намалявайки присъдите, наложени им от Ямболския окръжен съд, с по 3 години. Според Славов и Господинов решението на апелативните магистрати е незаконосъобразно, а наказанието – несправедливо.

Близките на загиналите също обжалват присъдата, като искат по-тежки наказания.

На 28 май 2009 г. автобус „Чавдар” се вряза в участници в Тракийския събор, провеждащ се в местността Бакаджика. Намясто загинаха 16 души, а двама от пострадалите починаха по-късно в болницата.

Експертиза доказа множество технически неизправности на 30-годишния автобус. Той е бил с ефективност на спирачката 23% при задължителни 48%, ръчната спирачка не е работела, а задните колела не са били регулирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4478
 
14
 
! Отговори
PPP преди 12 години
До #10 Купи си едни гуменки 5 лева струват на пазара... Не се излагай с "налъми" да ходиш! А и верно ще ти "цъфнат" както казваш, защото есента сме в Шенген! : )))
10
0
 
27
 
! Отговори
един от всички преди 12 години
Нашият съд е мъдър и справедлив. Да живее българския съд, най-демократичния съд в света! Жалко, че убиха Бин Ладен, можеше да го съдят в България и да му дадат страшна тригодишна условна присъда. Шенген ли? С тоя съд ще видим Шенген, ама 'га ми цъфнат налъмите.
9
0
 
28
 
! Отговори
dogan преди 12 години
добре, че се е отложило, защото ще осъдят близките да заплатят на шофьора моралните вреди.....21 000 лева и на дженерали!!!! а също и на адвокат нотев, задето не се е явил на това дело....
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде да тръгне бе? Той аФтобусъ е повреден и седи у следственото.Па и пари нема.Пострадалите още не са платили.Виж при Стависки скоро ша тръгне. Горсова като плати сега и готово.
7
0
 
21
 
! Отговори
Буревестников преди 12 години
....ТАКА ЧЕ КОГАТО ИМА СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ДОЛУИЗБРОЕНИТЕ ОТ МЕН ТРАГИЧНИ СЪБИТИЯ ЗА МАЙКА БЪЛГАРИЯ ТОГАВА ОЧАКВАЙТЕ ДА ИМА СПРАВЕДЛИВОСТ И ЗА ТЕЗИ ПО ДЕЛОТО "БАКАРДЖИКА".... А ТОЕСТ.... НИКОГА !!! :( .... ПРИ ЛИПСА НА ВСЯКАКЪВ ВИД ДЪРЖАВА , МОРАЛ И ЧЕСТ В РЪКОВОДЕЩИТЕ НИ ОТ СУМА ТИ ГОДИНИ ПОЛИТИЦИ НЕ МОЖЕ И ДА ОЧАКВАМЕ ДРУГО.... :( ! ТАКА ЧЕ НЕ ВИЖДАМ ПОВОДИ ЗА УЧУДВАНЕ ДАМИ И ГОСПОДА.... :( !!!
6
0
 
27
 
! Отговори
Жоро преди 12 години
След като са редовно призовани и не са се явили, трябва да ги арестувате, да им наложите мярка за неотклонение "задържане под стража" и да чакат следващата дата оп килиите. Аз ли да ви уча?
5
0
 
23
 
! Отговори
Буревестников преди 12 години
:( НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА.... ! :( По точно силно преувеличено е да се каже че сме държава.... по скоро *** катун пълен със тарикати който за някой лев отгоре майка си ще продадат !!!.... Знаете ли Дами и Господа кога ще ги осъдят тези а?... Точно тогава когато осъдят СПРАВЕДЛИВО Максим Ставийски КОГАТО ИМА СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВИНОВНИТЕ ЗА ТРАГЕДИЯТА "ИНДИГО" ИЛИ ЗА ДЕЦАТА ОТ СВИЩОВ.... ИЛИ ЗА ХОРИЦАТА ОТ БЯЛА... ИЛИ ЗА ТЕЗИ КОЙТО ЗАГИНАХА НА КОРАБЧЕТО "ИЛИНДЕН".... ОЩЕ ДА ИЗБРОЯВАМ ЛИ? :( :( ...
4
0
 
18
 
! Отговори
Ivory преди 12 години
Те на това му казвам, Българска му работа. и след 20-години няма да се оправим. А делото, направо да го пренасочат за когато им е удобно на подсъдимите принцеси. Като гледам не си дават много зор.
3
0
 
31
 
! Отговори
хххххх преди 12 години
То накрая да не стане като с Мануела Горсова, да трябва да плащат пострадалите?! Нема такава държава!
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И от ВКС не са прави, не е трябвало за 21 септември да го отлагат делото, а за 1 април 2018 година.
1
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Подсъдимите не се явиха пред Върховния касационен съд"A kakvo praviat na svoboda izobshto?