Година условно за бизнесмен, проповядвал радикален ислям

Всичко е скалъпено, ще стигна до Страсбург, обяви Кадир Кадир
Обновена: 30 сеп 2011 20:29 | 30 сеп 2011 20:29,
63
Година условно за бизнесмен, проповядвал радикален ислям
Кадир Кадир на излизане от съда. Снимка: БТА

Една година условна присъда с три години изпитателен срок получи 52-годишният хасковски бизнесмен Кадир Кадир. Местният окръжен съд призна за виновен търговеца на платове за това, че е проповядвал радикален ислям. Това е и първата присъда по дело за проповядване на джихад.

Според прокуратурата Кадир Кадир е започнал дейността си през януари 2009 година. Той ръководел група от около 10 мюсюлмани.

Те влизали в старата джамията в Хасково, след като свърши намазът в петък, гонели имама, излъчвали си между тях имам и започвали проповеди.

Разследването срещу Кадир Кадир се забави 2 години, тъй като иззетата от него литература е на арабски и турски език и е трябвало да бъде преведена и анализирана от експерт теолог.

Заключението е било готово през февруари тази година. През март бе повдигнато и обвинението в радикален ислям и проповядване на идеите на забранената секта "Хакикат Вакфъ".

Дори и след присъдата днес търговецът на платове бе категоричен, че е невинен.

„Всичко е скалъпено. Ще обжалвам, ще отида чак до Страсбург", бе категоричен Кадир Кадир.

По време на разследването са били разпитани десет свидетели, които потвърдили вината на Кадир. Всички те се отрекоха от показанията си в съдебната зала.

Още по темата

"Не мога да си го обясня, налегнала ги е някаква амнезия", коментира прокурор Антон Попов.

Той допълни, че един от свидетелите вече е признал, че е излъгал. На него, както и на останалите се очаква да бъдат повдигнати обвинения за неверни показания.

Законът предвижда за лъжесвидетелстване до 5 години затвор.

Присъдата на Кадир подлежи на обжалване пред пловдивския апелативен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
29
 
! Отговори
електорат преди 12 години
В АМЕРИКА ЗА ТОВА ДАВАТ 10 ГОД. МИНИМУМ , НО НИКОГА НЯМА ДА ГИ СТИГНЕМ!!!!
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Една година условна присъда с три години изпитателен срок получи 52-годишният хасковски бизнесмен Кадир Кадир. Местният окръжен съд призна за виновен търговеца на платове за това, че е проповядвал радикален ислям. Това е и първата присъда по дело за проповядване на джихад."Този същият *** трябва да бъде осъден до живот като екстремист и терорист, но политически *** и т.нар. "съдебна система" защитава подобни престъпници.
11
1
 
23
 
! Отговори
От Асково преди 12 години
Познавам този ***. Просто момче. Преди преврата беше шофьорче на ГАЗ-69 (джип с бризент) към "В и К". След преврата стана ортак с още две турчета. Правеха алъш-вериш. После развалиха дуслука. Този дангалак се отдели от другите двама и започна търговия с платове. Позатегна се данъчния режим и търговията му секна. Като човек е извратеняк в буквалния смисъл на тази дума.Той не е вярващ мюсюлманин. Ако е превил нещо за Аллах, правил го е за пари.
10
3
 
35
 
! Отговори
преди 12 години
Докато им налагат САМО условни присъди, ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НЯМА ДА СПРАТ!!!Това го написах преди 2 часа и за един доктор извършвал криминални аборти!!!
9
3
 
19
 
! Отговори
Недоумение! преди 12 години
Година условно за бизнесмен, проповядвал радикален ислям!?!?!За момчето с групата във Фейсбук и тези, които са писали там по 4 години безусловно!Който не вярва да гледа батко ви Явор от ГДБОП в Централна емисия (30.09.2011 г.) на НОВА ТВ!
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искам да съм *** и съд да не ме лови къде е посолството на цар Киро някой да ми каже ще се запиша там мамка му !
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тичай! Бай ти цар Кирчо и той с това ще ни заплашва и сигурно ще се срещнете там!
6
4
 
24
 
! Отговори
ТОВА Е преди 12 години
Ако някои още не е разбрал защо протестират хората в цяла България да му кажа: Е това са причините, защото за турци и *** законите са едни, а за българи законите са съвсем други! ! !Държавата е виновна, че не прави играта честна за всички български граждани.
5
2
 
13
 
! Отговори
... преди 12 години
Браво!!!Няма проблем!!!После защо има размирици и защо се хващаме за гушите...!!!!Да го на*укам на тези,които са дали присъдата!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4
9
 
12
 
! Отговори
3 преди 12 години
Айдеее, марш в Диарбекир!!!
3
4
 
22
 
! Отговори
Хелзо преди 12 години
"По време на разследването са били разпитани десет свидетели, които потвърдили вината на Кадир. Всички те се отрекоха от показанията си в съдебната зала."И ЗА ТОВА ЩЕ ИМА ПРОТЕСТ!!!!!
2
3
 
19
 
! Отговори
СД преди 12 години
На много места по света за такива има безпилотен самолет и няколко круз ракети.Ама ние сме изгубена държава и племе от ***... Така че нищо учудващо...
1
4
 
39
 
! Отговори
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ преди 12 години
поредна гавра със БЪЛГАРИЯ