Пак лекарска небрежност, или?

Прокуратурата проверява случай на починал пациент
Обновена: 23 ное 2011 07:17 | 23 ное 2011 07:00,
159
Пак лекарска небрежност, или?
Снимка: Reuters

Окръжната прокуратура в Пловдив проверява нов случай на лекарска небрежност.

Разследващите навързват обстоятелствата около смъртта на 57-годишния Георги Соколов.

Причината е сигнал, в който се твърди, че преди месец дежурна лекарка си тръгнала от работа, за да застъпи на смяна в частна клиника.

"Недопустимо е да си тръгнеш от работа, без да си осигуриш заместник", обяви пред Dnes.bg д-р Ефсимия Чолакова, която е колежка на обвинената в лекарска небрежност д-р Гергана Ангелова.

Д-р Чолакова разказа, че за да бъде прикрита липсата на дежурния лекар, е направен опит да се фалшифицира часът на смъртта с повторно ЕКГ на пациента, но разследващите установили разликата.

"Случаят е абсурден и по тази причина предадохме в прокуратурата всички материали, които ни бяха предоставени анонимно", коментира пред Dnes.bg Тодор Петров от Националната пациентска организация.

Половин час преди края на работното време на дежурната лекарка, в Клиниката по гастроентерология на Университетската болница "Св. Георги" нямало специалист. Тогава на помощ на постъпилия със силни болки пациент се отзовали три медицински сестри, които се опитали да го реанимират.

Обвинената лекарка обаче отрича да е виновна за смъртта на 57-годишния Георги Соколов.

"Информацията е невярна и това ще го доказвам в съда", обясни д-р Гергана Ангелова.

По думите й в отделението е бил началникът на клиниката, който се е включил в борбата за живота на пациента.

Според данни на Пациентската организация обаче, в писмени обяснения лекарката си признава, че не е била на работното си място, а началникът на клиниката само констатирал смъртта на мъжа.

Съпругата на починалия работи като санитар в пазарджишката болница. Заради шока, в който се е намирала, тя няма спомен кой точно се е притекъл на помощ на съпруга й.

"Не видях кой идва, само помня, че виках за помощ", разказа вдовицата Валентина Соколова. От кореспондента на Dnes.bg тя научи, че вече се води разследване за лекарска небрежност.

"Ако има лекарска небрежност, това е престъпление и дано бъде разкрито", сподели почернената жена.

Дежурната лекарка Гергана Ангелова вече е дисциплинарно уволнена.

Окръжната прокуратура в Пловдив сега трябва да докаже дали има данни за престъпление при смъртта на 57-годишния пациент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докато роднини на пострадал от лекар не запънат пищови в главата на лекаря и не стрелят докато има патрони в пълнителите, така ще е.
21
3
 
13
 
! Отговори
dedo преди 12 години
Случват се грешки, всеки греши, но в БГ вече нещата опират до методични убийства на българи (НЕ *** дори). В последните 2 години случаите са ДЕСЕТКИ - присъдите са в най-добрия случай "уволнение" и съответно започване на нова "работа" на друго място, а не както по цял свят - непредумишлено убийство (като най-леката). Уважаеми пишещи тука лекари, нали се сещате, ако заминете в чужбина (както постоянно заплашвате), с тази си компетентност как ще лекувате циреи *** в затворите на запад ;)
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
18Сега е 2011, не е 2010 - да ти напомня.
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние сме *** народ, който сам си избира палачите . Лекари и управници се надпреварват кой повече хора ще умори,докато влезем сигурно в книгата на ГИНЕС,за най голяма смъртност. Страхлив,мързелив и *** народ-гова сме ние!
18
1
 
8
 
! Отговори
до 13 преди 12 години
Управляващите взеха скандалното решение да прехвърлят парите на здравноосигурените лица в общия бюджет за попълване на дефицити през 2011 г.Късно снощи Народното събрание прие държавния бюджет за 2011 г., като един от най-оспорваните въпроси при дебатите бяха парите за здравеопазване или по-скоро как ще се използва натрупаният резерв на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в размер на 1,5 милиарда лева от събрани здравни вноски.В крайна сметка, без продължителни дебати, депутатите решиха тези пари да бъдат извадени от резерва на здравната каса и прехвърлени в общия бюджет за 2011 г. Или казано с други думи, държавата национализира средствата от здравноосигурителни вноски, събрани към края на тази година.
17
4
 
10
 
! Отговори
бъдеще преди 12 години
Страхувам се че след още 10 години в БГ никой няма да иска да става лекар. Ще трябва да си ги внасяме от Куба или Китай. Никой и грам мисъл не пуска в тази посока.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
14Това по горе, според теб е някаква минимална грешка ? Такива лекари да ходят извън България. Можем да си умираме и без лекарски надзор на подобните на тая 'лекарка'.
15
0
 
6
 
! Отговори
До келеша от 1 преди 12 години
Района ни е в Шейново.По спешност там ще я закарат.Когато беше на 16 год. с кръвоизлив, ако не бях отишла навреме там да ги спра ,щяха да и направят кюртаж.Страх ме е.Отиваме в поликлиниката, там да реши гинеколожката какво да правим.
14
15
 
6
 
! Отговори
Студент преди 12 години
Заради това отношение ще останем без лекари и нека дойдат филипинците да ни лекуват .Нима всички вие сте непогрешими в професиите си.Ако не спре тази атака срещу медиците всияки ще се избягат в чужбина.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
11За здравеопазване през 2011 са отпуснати 3.4 млрд. Това е с близо един милиард повече от 2008, когато лекарите не стачкуваха и не се оплакваха.
12
1
 
2
 
! Отговори
. преди 12 години
и НЕ, аз не съм доктор и не защитавам никого.. просто изказвам мнение...Който е виновен си има механизми(но и те куцат естествено в тази държава)..уволнение , отнемане на права и т.н...
11
4
 
4
 
! Отговори
. преди 12 години
В никакъв случай не искам да защитавам виновните лекари и да омаловажавам проблема, но както всички знаете "рибата се вмирисва от към главата..."Мое мнение е, че ако онзи министър отпускаше малко повече пари за здравеопазване, което пък е равносилно на малко по-високи доходи за докторите може би няма да е на това дередже цялата система...Докторите са хора, които се предполага, че спасяват човешки животи и мисля, че като такива трябва малко повече да се стимулират..
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей сладури ако продължавате така ще *** като мухи
9
1
 
6
 
! Отговори
келеша ДО 1 преди 12 години
ей, проблемът с ****сите от шейново е, когато не се доплати за избор на екип, плюс това и да влезеш в болница,доколкото знам винаги имаш правото да откажеш манипулация с цената на изписване, не си правете майтап, закарай дъщеря си някъде да я видят!
8
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 5Аре стига пропаганда. В горния случай, нито медикаменти са липсвали, нито апаратура е липсвало, нито е трябвало два дена да пишат документи. "Лекарката' просто си е дигнала чуковете и е оставила човека ***, вашта мама гнусна !!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
грешка-изгонихте КАДЪРНИТЕ!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Станишев да хваща сопата и да ходи да изтупва лекарската мафия.
5
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не са виновни лекарите,кучето скача според тоягата.Оплюхте лекарското съсловие,изгонихте некадърните,не давате пари за техника и за лекарства,лабораториите работят с допотопна техника,липсват елементарни апарати,орязахте клиничните пътеки,какво им остава на лекарите-да лекуват с хвърляне на боб или с билките от близкия балкан?Превърнахте ги в бюрократи и търговци,за това качествените са по чужбина или в скъпи частни клиники,а за простолюдието останаха простите и некадърните.И това ако не е геноц
4
1
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
ako ne vi se jivee ve4e idete na lekar te ni pomagat nai barzo da se maxnem ot taia skapana darjava i da zajiveem po dobre .Koga 6te zapo4ne da se izpolzvat tezi zakoni i da ima osadeni i vkarani tam kadeto im e miastoto
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Два пъти ми се случва да ходя в неделя през деня в клиника Лора, където уж е нашия спешен център. И двата пъти лекарят го няма, бил на домашно посещение, което се заплаща по 60 лв. Обаче на регистратурата ,докато чакам ми записват данните и след 2 часа чакане , си тръгнах. Но със сигурност моите данни са използвани след това , че съм прегледана. В държавата ни е пълно безумие и геноцид.