Прокуратурата се сети да промени обвинения по "Наглите"

Година след началото на делото бяха направени корекции в обвинителния акт
21 дек 2011 17:05,
23
Прокуратурата се сети да промени обвинения по "Наглите"
Снимка: архив, Impact Press Group

Около година след началото на процеса срещу групата за отвличания "Наглите" прокуратурата реши да промени някои от детайлите в обвинителния акт.

Според обвинението две от жертвите на "Наглите" не са отвлечени от първоначално посочените адреси, а от други места. 

Така вместо от ул. "Георги Софийски" непълнолетният Джорджо Марков, е от отвлечен от улица "Церова гора", а бившият митничар Георги Георгиев-Пурата вместо от ул. "Акад. Методи Попов" - от ул. "Никола Обрешков".

Като причина за корекцията бяха изтъкнати показанията на самите похитени, макар че те свидетелстваха през февруари.

Подсъдими по делото са Ивайло Евтимов – Йожи, Прокопи Прокопиев – Културиста, Даниел Димитров – Релето, Любомир Димитров, Радослав и Митко Лебешковски, Павел Петков, Кирил Кирилов и Цветозар Славчев.  Те са обвинени за извършването на 11 отвличания, знакови за последните 20 години, и един опит за похищение.

Промените засягат обвиненията срещу четирима от подсъдимите, които поискаха делото да бъде отложено, за да се запознаят с тях.

Днес в Софийски градски съд се прослушваха СРС-тата по делото. От един от записите се чува как заместник-главният прокурор Бойко Найденов лично повече от час е убеждавал Валентин Михайлов – Ихтиманския да свидетелства. Разговорът се е провел през декември 2009 г.  "Положението не е никак розово", предупреждава го в началото Найденов. 

По думите на шефа на следствието все някой ще спечели от неговото решение, каквото и да е то, но в случая по-добре "живо куче, отколкото мъртъв вълк".

Почти един час разследващите се опитват да убедят Ихтиманския да даде показания, като в замяна предлагат да го направят защитен свидетел, да му намалят наказанието, да го изведат в чужбина. Разследващите му предлагат лична охрана или промяна на самоличността.

Михайлов споделя, че знае за осем от общо 11-те отвличания. Разкрива, че Михаил Краус е бил държан в къща в село Гос до Брезник, която обаче след това е била купена.

Още по темата
Иначе Софийският градски съд отхвърли искането за промяна на мерките за неотклонение на част от подсъдимите по "Наглите".

Промяна на мерките поискаха Йожи, Културиста, Релето и Радослав Лебешковски, който е под домашен арест.

Съдът обаче остави без уважение исканията на адвокатите с мотивите, че не е отпаднала възможността те да извършат други престъпления и е на мнение, че изминалите две години при "задържане под стража" не могат да смекчат вината на подсъдимите.

Решението може да се обжалва в 7-дневен срок пред Софийска апелативна прокуратура. Делото "Наглите" продължава на 12 януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Наглитеотвличания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В "новата" прокуратура все стари ***, които от години са станали като адвокати на обвиняемите. Само, че *** получават пари от клиентите си, а прокурори, съдии и следователи получават официално заплати и бонуси/ например коледни по няколко хилядарки/ от нас данъкоплатците.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
abe, ot koga resheniata na syda podlejat na objalvane pred prokuraturata, alouuu, pishete kato horata be!
19
0
 
2
 
! Отговори
Габи преди 12 години
Човек вече не знае дали поради небрежност или нарочно са допуснали прокурорите тази грешка. Съдейки по прокурорката на Ихтиман, която снощи даваха по телевизия Скат- нейното държание и поведение, както и изречената от нея явна лъжа и бруталното изгонване на разследващия журналист; по това ,че нейният съпруг е бияч не от вчера; че нейна подчинена прокурорка обвинява нагло пребития от съпруга на шефката й журналист във всички грехове на света - май тази грешка може и да не е случайна! Г-н Велчев, вижте си прокуроките, прокуроркитеее! Такива като показаната снощи са срам за прокурорската гилдия!
18
1
 
2
 
! Отговори
Ivo преди 12 години
Как не се намери един смелчага ,с един палнител да ги свали мъртви ,когато излизат от съда
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да изгният в ада ***
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** които трябва да са в затвора вече
15
3
 
2
 
! Отговори
ОХУ БОХУ преди 12 години
Горките срамежливци.Спокойно докъто умрете ше се водя делата.
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези много шапчести, срамежливи? Ще рече човек, че са от девически манастир.
13
4
 
12
 
! Отговори
Гарантирано от герб преди 12 години
Някой спомня ли си, че един от пострадалите беше разпознал гласа на един от похитителите с гласа на един ..... от полицаите. Да живее "борбата" с престъпността и ... идват нови избори. Имаме една година да "впрегнем" целия ресурс - легален и нелегален за да спечелим отново и за да не "вади нито един лев" Бойко за избори, ще го съберем ние...
12
1
 
15
 
! Отговори
още по темата преди 12 години
Вчера депутати от управляващата партия ГЕРБ и от опозицията без никакъв дебат и в изключително смущаващ сговор избраха 10 инспектори за Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС). Сториха това въпреки предупреждението на Европейската комисия, че ще следи внимателно избора и че намира проблем при номинирането и обсъждането на кандидатите. Парламентът не обърна никакво внимание и на призива на осем неправителствени организации и на Съюза на съдиите да спрат процедурата и да започнат нова такава.
11
1
 
7
 
! Отговори
глупав народ ей.. преди 12 години
ипсата на дебат и гласуването за кандидатите с почти пълно единодушие не остави никакво съмнение, че управляващи и опозиция са сключитили сделка за поквотно разпределение на Инспектората на ВСС и стриктно си я изпълняват, без изобщо да се интересуват от качествата на кандидатите. Всъщност депутати от всички парламентарни групи не криеха, че има сделка и тя ще бъде изпълнена. Пък ние тука нека се караме.... Глупав народ ей...
10
0
 
11
 
! Отговори
0 преди 12 години
Хванаха само дребните риби и ги съдят, а къде са водачите им.Или със тях не си заслужава да се занимава полицията - защо ли?От разпитите си личало как въобще не са и се мъчили за открият кои са поръчителите.
9
0
 
7
 
! Отговори
до 7 преди 12 години
Ама ти май не четеш внимателно какво пише в статията? Виж че Прокуратурата допуска, дали умишлено или не, не се знае, но допуска някакви дребни грешчици и после не МВР и Цветанов, а точно те ще са виновни, когато ги пусне съда за недобро поднесено обвинение с пропуски.
8
5
 
7
 
! Отговори
Гарантирано от герб преди 12 години
Прокуратурата от лятото на 2009-а не е гоцева, а цветанова... нали виждате как ходят по гайдата на МВР и накрая ....
7
3
 
11
 
! Отговори
до 5 преди 12 години
Като "цецо ги хвана в първите дни на мандата си" защо 2 години и половина по-късно, нещо не могат да съберат свестни доказателства и променят обвинението... и/или е некадърност, която като в случая Соло е заличила доказателства или вече се плаща на... който трябва за да не се внесе обвинителен акт, както трябва и после старата песен...той съда е виновен. Всъщност какво става с момичето от Перник и другите за които се мълчи от МВР
6
5
 
3
 
! Отговори
- Пък баба Куна от преди 12 години
- Пък баба Куна от с. Първомайци си купила вчера две кофички кисело мляко от палмово масло, изяла ги и се насрала! Интересно, нали?
5
6
 
19
 
! Отговори
до 2 преди 12 години
Защото Запалката ги пазеше. Те си му плащаха, той не ги бараше. Нали заради тях направи прословутото си изказване, че: "МВР няма как да хване бандата за отвличане, защото няма ресурс" и още "Бандидтите имат по-добра апаратура, затова никога няма да ги хванем"..така каза другарят Запалка, а когато ГЕРБ дойде на власт Цецо ги хвана още в първите дни на мандата си, ерго, много добре се е знаело кои са тези хора...
4
8
 
19
 
! Отговори
тинтири-минтири преди 12 години
Гоцевата Прокуратура нарочно ги допуска тези дребни наглед грешчици, за да може когато съда ги оправдае да има извинение, че обвинението има фактологични грешки и не могат да ги осъдят :)))
3
7
 
0
 
! Отговори
... преди 12 години
VIE OSHTE MALKO SHTE IZKARATE CHE POLIZIATA E VINOVNA CHE PREDLAGA ZASHTITA NA SVIDETELITE ??? IMA SI SPEZIALNA PROGRAMA KOQTO E LEGALNA, TOVA KOETO ZITIRATE TUKA SI E V REDA NA NESHTATA ! POLIZIATA DOBRE SA SE SPRAVILI , TOVA SA OPASNI PRESTAPNIZI KOITO SHTQXA DA UBIVAT GESTOKO MNOGO XORA, TOVA TEPARVA PREDSTOESHE !DO VSICHKI INSTITUZII ? VAS SA VI IZBRALI DA SI VARSHITE RABOTATA A TQ E DA IZPRATITE VSICHKI PRESTAPNIZI V ZATVORA ! OT OPASHKATA DO GLAVATA NA OKTOPODA ! BALGARIA E V OPASNOST !
2
8
 
12
 
! Отговори
анти преди 12 години
Почитател съм на БСП, но искренно се надявам сегашните да осъдят тези нагли. Също оценявам социалната политика при Станишев,но искам да го попитам, защо такива като тях си развяваха байрака неоспокоявани по негово време?