С кои съдии си говори Цветанов?

Адвокати настояват да бъдат осветени имената им
Обновена: 15 фев 2012 15:04 | 15 фев 2012 15:04,
130
С кои съдии си говори Цветанов?
Снимка: Impact Press Group

Във войната между съдебната власт и МВР днес се включиха 46 адвокати от София, Пловдив, Варна и Сливен, които настояват да бъдат осветени имената на съдиите, които ежедневно си говорят с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Защитниците, които участват в наказателни дела, са изпратили писмо до ВСС с копие до председателя на парламента Цецка Цачева и до европейския комисар за правосъдие Вивиан Рединг.

Адвокатите настояват да бъдат оповестени публично имената на съдиите, с които министърът на вътрешните работи комуникира ежедневно и които го подкрепят.

Така според тях ще се "гарантира на подсъдимите по делата, разглеждани от българските съдилища, правото на справедлив процес, включващо и произнасяне от независим и безпристрастен съд (член 6, т. 1 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи)".

Ако се знае с кои магистрати МВР шефът си говори, ще се създадат и реални предпоставки за всеки подсъдим и/или неговия защитник да упражни признатото в НПК право на отвод по всяко конкретно дело, предвидено като гаранция за решаване на спора от независим и безпристрастен съд. 

Реакцията на адвокатите е продиктувана от интервю на Цветан Цветанов  за в. "24 часа" от 23 януари 2012 година, в което вътрешният министър заявява: "Благодаря на тези съдии, които ежедневно разговарят с мен и са носители на промяната".

На 31 януари 2012 година в сутрешния блок на ТВ7 "Бодилник" МВР шефът пък добавя: "Има много съдии, с които аз комуникирам ежедневно и които ме подкрепят."

Адвокатите пишат още в писмото си, че Цветанов оглавява ведомство, чиито служители са разследващи органи в наказателното производство и "ежедневните, неформални разговори за подкрепа с представители на съдилищата, които единствено осъществяват правораздаването по наказателни дела, създават у  нас съмнения в безпристрастността на "много съдии".

МВР шефът Цветан Цветанов започна война със съда, след като влезе в остър конфликт с председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

Още по темата

Цветанов заяви, че у него се пораждат съмнения, че Тодорова обслужва интересите на организираната престъпност. Като причина за подозренията си МВР шефът посочи забавянето на делото за наркотрафик срещу сочения за емблематичен подземен бос Васил Маникатов.

Председателят на съюза на съдиите от своя страна обвини Цветанов, че уронва престижа на правосъдието и заведе дело за клевета срещу него.

Съдиите скочиха и срещу операцията Р.А.Л.И.Ц.А., при която беше задържан Валентин Янев-Вальо Бореца в момент на получаване на подкуп.

Според МВР името на операцията е абревиатура от думите - рекет, алчност, лицемерие, изнудване, цинизъм и анархия. То обаче удивително съвпада с името на една от съдийките - Ралица Манолова, която е определила мярката за неотклонение, с която Вальо Бореца е пуснат под домашен арест по дело за убийство. Цветанов беше категоричен, че който се разпознава, си е негов проблем.

Още преди излизането на доклада на ЕК Борисов заяви, че конфликтът на вътрешния министър със съдебната власт е контрапродуктивен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
какви съдии бе, той си говори сам
21
12
 
8
 
! Отговори
МИЧО преди 12 години
Тези ,адвокатите,дето искат този списък на съдии,когато и да ги пребиеш,все ще е късно !
20
2
 
9
 
! Отговори
до 22 преди 12 години
той винаги е накъкан май?
19
14
 
12
 
! Отговори
ЗОРАН преди 12 години
20 години съдийте бяха ДЯСНАТА РЪКА НА СИНЬО ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
18
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цецо пак се ***... :)
17
6
 
20
 
! Отговори
787 преди 12 години
Това е скалъпен скандал. Факт.1 Съдиите ни са мн. зле. Факт 2. Държавата ни е на този хал , защото 20 год. властта беше в адвокатите / парламента / .
16
2
 
15
 
! Отговори
ЦЦМ преди 12 години
ЦЦМ - Цецо Цепи Мрака
15
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
браво Цецо !!!!!!!
14
24
 
17
 
! Отговори
ФЕНН преди 12 години
БРАВО ЦЕЦО...МАЧКАЙ ИМ ГЛАВИТЕ НА ЧЕРВЕНИТЕ КРАДЦИ...ДЕТО СЪСИПАХА ДЪРЖАВАТА 45 СЛЕД ТОВА ОЩЕ 20 ГОДИНИ...........А ЗА ТОВА ЧЕ СЪДИТЕ СА КОРУМПИРАНИ И В ТЯХ НЯМА ГРАМ МОРАЛ....ТОВА ГО ЗНАЯТ И ДЕЦАТА ДЕТО СА НА ПО ТРИ ГОДИНИ
13
4
 
16
 
! Отговори
мишонка преди 12 години
ама как му отива тази снимка
12
1
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
Да и аз го забелязах по рано днес...
11
17
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това не беше ли този с много апартаменти дето се насира почти всеки ден също като Бойко Борисов?
10
5
 
23
 
! Отговори
Конфузий преди 12 години
Когато в човек - някоя клетка се ***, веднага е атакувана от левкоцити, фагоцити и лимфоцити. И я убиват. Иначе се получава ... рак.Когато в обществото някой човек направи престъпление, скачаме срещу полицейското насилие, защитаваме демокрацията и го оправдаваме.Затова твърдя, че БЪЛГАРИЯ Е БОЛНА ОТ ... РАК.
9
10
 
29
 
! Отговори
Цецо преди 12 години
Аз пък предлагам да се осветлят имената на престъпниците с които си говорят тези адвокати всеки ден
8
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
eiii taq gadina cvetanov kak moje da e minister be boje boje
7
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А кои мутри са плащали на Тодорова и останалите съдии,за да им дадат оправдателни присъди.Искаме да осветят имената им.
6
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
da staa genitalen secretar na bugarskata kuhmunizti4eska prdniatia i tolkoz!
5
9
 
26
 
! Отговори
читател преди 12 години
Хубава снимка, така наднича от всяка врата....
4
15
 
25
 
! Отговори
norm преди 12 години
Искам да зная също и имената на тези 46 адвокати,искащи осветяване на разговорите на Цветанов.Много е вероятно имената им да са познати като защитници на големи престъпници.
3
32
 
22
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Пореден опит за саботаж на МВР. Дръж се Цецо!