Шефът на ВАС нямал апетити за стола на Борис Велчев

Наследникът на обвинител №1 трябвало да е балансиран човек
Обновена: 28 юни 2012 10:38 | 28 юни 2012 10:38,
7
Шефът на ВАС нямал апетити за стола на Борис Велчев
Председателят на Върховния административен съд Георги Колев. Снимка: ВАС

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев категорично отрече да се кандидатира за главен прокурор.

"Всичко това е сферата на слуховете и няма как да бъде коментирано.Такава позиция не е защитима от моя страна. Поел съм ангажимент като председател на ВАС да изпълня програма, която все още не е изпълнена", посочи той.

Пред журналисти Колев коментира, че наследникът на Борис Велчев трябва да е професионалист, без значение дали това ще е съдия, прокурор или адвокат.

"Той трябва да търси компромиса между бързината и ефективността, която изисква прокуратурата, и справедливостта при вземането на сериозни и важни решения. Наследниът на Борис Велчев трябва да е балансиран човек", смята шефът на ВАС.

По думите му не е необходимо и задължително да има повече от един кандидат за поста главен прокурор.

Колев прогнозира, че най-рано след седмица могат да започнат събранията на административните съдилища, за да се определят представители, които да гласуват за членовете на новия Висш съдебен съвет.

Според председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев до 5 юли повечето събрания на съдиите трябва да бъдат проведени. Очаква се на 15 и 16 септември да са делегатските събрания на прокуратурата и съда, на които да бъдат избрани членовете на ВСС от съдебната квота, заяви още Груев.

"С президента ще говорим за реформата в съдебната власт и измененията в закона, за електронно правосъдие и кариерното развитие, за натовареността. Тази среща е само началото. Добре е всеки един от представителите на съдебната власт да поговори с президента".

Така Груев коментира факта, че днес Росен Плевнелиев се среща поотделно освен с него и председателя на ВАС, но и с главния прокурор.

"Всеки ще постави своите въпроси. Президентът е естественият обединител, който може да събере различни власти и мнения и да оформи необходим диалог", смята той.

Приоритети според Груев са не "кой да води бащина дружина" - изборът на членове на ВСС, нещо, което е важно да се случи бързо и навреме, а работата, качеството и бързината ина съдопроизводството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
VIDQ LI MAGISTRAT ZA MEN SI E 4IST PRESTAPNIK
6
0
 
1
 
! Отговори
Габи преди 11 години
В настоящата публикация и в други медии възпитаникът на милиционерската школа -Симеоново ,бивш шеф на СГС , а сега шеф на ВАС Г.Колев прокламира,че няма намерение да става гл.прокурор на РБ. Това мигом отваря вратата за други кандидати, като висш магистрат заяви,че този пост трябва да се заеме от СЪДИЯ! Какво пречи гл.прокурор на държавата да стане ген.Пенгезов - човекът хем е е съдия, хем генерал-лейтенант и ще приучи всички магистрати на ред и послушание! Който не слуша или пък рита срещу ръжена, веднага под съд за клевета и неуважение към институцията и да ходи да носи чантите на адвокатите! Нали така роденият в Русе , завършил техникума по речно корабоплаване и много близък на експрезидента ,който го напарви генерал-лейтенант, инч хай магистрат научи съдийките от САС на дисциплина; за присъдите не желая да говоря. Та, предлагам следното: гл.прокурор - ген.В.Пенгезов; шеф на ВКС и гл.кадровик на съдебната валст - също бивш униформен - съдия Г.Колев! Единият - военен, другият бивш милиционер! Та няма да заработи Темида ли: сутрин магистратите ще се събуждат с "Мила родино", а вечер ще лягат с "Когато на Дунав се мръкне..". Ама дали след това няма да се съмне?
5
1
 
1
 
! Отговори
божел преди 11 години
Трябва ни прокурор ,който да мачка наред.Аман от послушковци! За това сме на този хал да плащаме милиони за грешките им.Дали в България ще се намери такъв? Не вярвам. Такива не ги назначават. Затова трябва Съд и прокуратура да се избира от народа и то с мандат. При първа грешка и вън. Само тогава ,съдът и прокуратурата ще е независима. А до тогава ,жална ни майка.
4
0
 
3
 
! Отговори
....? преди 11 години
На сила гом карат ,а той ...дърпа ли се дърпа....ужас!
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Лазар Груев до кога ще го търпим?
2
0
 
4
 
! Отговори
HA HA HAAAAAAAAAAA преди 11 години
TEZI LI NQMAT APETIT? DA PITAT KRASI 4ERNI4KIQ KOI 6TE E NA APETITNOTO MQSTO.
1
2
 
6
 
! Отговори
Яне Янев преди 11 години
Аз обаче имам апетити и към стола.... и към самия Борис Велчев.... който по моему си е доста апетитен! :) :) :)