Прокуратурата и ВСС се зачетоха. Какво прочетоха?

Признаха, че има проблеми, но пък и решения имало
18 юли 2012 17:00,
17
Прокуратурата и ВСС се зачетоха. Какво прочетоха?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Главният прокурор Борис Велчев обяви, че в доклада на ЕК не е видял да се отчита проблемът с натовареността на Прокуратурата.

Обвинител №1 каза, че вторият проблем, който не е видял, е една много важна и показателна цифра – че през последните пет години броят на осъдените лица с влязла в сила присъда за участие в организирана престъпна група е нараснал повече от три пъти.

"Всички критични забележки, касаещи дейността на Прокуратурата, са напълно изпълними в сроковете до следващото отчитане", категоричен бе той.

Борис Велчев заяви, че е убеден, че наследникът му на поста има на какво да стъпи и че тези критични забележки могат да бъдат преодолени.

"ЕК изрази в доклада си, че не иска просто действия оттук насетне, а резултати, и то не някакви, а значими и трайни резултати", коментира на свой ред проф. Анелия Мингова, представляващ ВСС.

По думите й докладът отчитал решимостта на институциите и на цялото общество да осъществи реформите, като същевременно отчитал и необходимостта от повече последователност.

Според нея в доклада не са отразени положителните действия в работата на ВСС.

"Липсата им може да се отдаде на това, че в тези области ЕК не вижда повече проблем и ги счита за успешни", каза тя.

Като положителен, но неотчетен от Брюксел пример тя даде атестацията на над 1000 магистрати и избирането на повече от 600 административни ръководители и техни заместници.

"За първи път ВСС провеждаше публични изслушвания на кандидатите", аргументира се тя.

Накрая Мингова обяви, че се надява следващият ВСС да се радва на по-добър институционален климат.

Председателят на ВКС Лазар Груев призова докладът да не се използва за междуинституционални битки, а и да не се чете като "дявола евангелието".

"Няма и не може да има друг верен прочит на този доклад, освен че към България ЕК е поставила и поставя една основна двояка цел – да покаже необратими резултати по отношение върховенството на закона и независимостта като фундамент на съдебната власт, като фундаментален принцип на всяка държава, като еманация на съвременната държавност", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
Мисля,че този доклад е не само за ВСС и гл.прокурор, а касае цялата съдебна сисетма. защото с върховни съдии-запъртъци от социализма, среден ешелон от съдии, навлезли в порфесията по време на безвластието в началото и средата на 90-те години, жадни за пари и власт (та те затова станаха магистрати), но не и на службу народу и с държащите се като талибаните от началото на Прехода ръководни кадри на ССБ, разчитащи на уличен натиск, файда определено от тази Темида няма да има. Необходимо е разтурянето й и започване на чисто. Другото е мимикрия и даване простор на хора с нечисти намерения от ССБ, БХК, БИПИ идр. НПО, за които май не се знае кой им плаща да тичат при нажежена обстановка по медиите и да обвиняват в смъртни грехове всички, само не и себе си.
14
0
 
6
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Времвто минава...бързо,след още 5-6 доклада на ЕС,съдебната ни система сигурно ще се...промени;естествено,по биологичен...път.
13
0
 
4
 
! Отговори
Стамен преди 11 години
Нов бардак с стари к***и не става трябват нови хора,сегашните ръководители на съд.власт са тези който 22г.прибираха пари и пускаха бандитите,и сега саботират всичко .
12
0
 
4
 
! Отговори
САМО в Бг преди 11 години
Съдиите в Бе-ге се кълнеха в едно ,...................то все друго /вече 23г/ излиза ,пак ли друг ИМ е ---виновен ?
11
0
 
11
 
! Отговори
бОРИС вЕЛЧЕВ преди 11 години
ЩЕ НАЛИЗИРАМЕЕЕЕ,........ЩЕ ВИДИИИИИМ,........ТЪРСИМ АЛТЕРНАТИВАААААА,..............ИМА ДОКАЗАТЕЛСТВАААА,АМА ТЕ ИЗЧЕЗНАХАААА,....ЧАКАМЕ ДА СЕ ВЪРНЕ ЕДИН СВИДЕТЕЛ ОТ ЧУЖБИНААААА/20години /,......инакрая,......ДЕЛОТО ИЗГУБВА ДАВНООООООСТ!вЕЛЧЕВ ,ВЕЧЕ ИМЕТО ТИ Е С малка буква ...!Айде брато напускай ,не мъчи правосъдието ,нас ,и най-вече------СЕБЕ СИ !ЯЗЪК ЗА ПАРИТЕ ПОХАРЧЕНИ ПО ТЕБ -----ПРОКУРОРЪТ НА ---НИЩОТО!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези червено-сините смешници дали исещат колко са жалки
9
0
 
10
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Аз не мога да разбера толкова ли е сложна цялата работа?! Когато има доказано извършено престъпление трябва да има наказание. Например убийство 10 г. затвор, грабеж - 2 г., изнасилване 3 г. и т.н. Имущество придобито от престъпления - веднага се отнема без процеси, без съдии. Някой ти влиза в частната собственост - гърмиш го като куче и си чист пред закона...
8
2
 
11
 
! Отговори
И преди 11 години
Дааа, и предишните крадци също трябва да отчетат какво са направили или не по темите от доклада на ЕК. Прав е Борисов, че отговорността им 2/5 от цялата. И доклада въобще не е толкова лош за България както ни убеждаваха разните тъпани вчера.
7
0
 
8
 
! Отговори
Ха ха хааааа преди 11 години
Да се махат веднага червените мекерета и всичко ще е на ред навсякъде.
6
1
 
6
 
! Отговори
bezochie преди 11 години
е*ати безочниците, доклада само критикува и казва, че нищо не са направили, тея си изсмукаха от пръстите, че щом не е споменато нещо положително за ВВС, то е не зашото няма положително, ми защото сме се справяли в тая област. лелееее *** безочниците, и оня *** и той.... доклада бил едва ли не похвала, нахални долни престъпници
5
1
 
2
 
! Отговори
Бг-СЪД.СИСТЕМА преди 11 години
РЕШЕНИЯ.....ИМА ,...........................................................след още 23г.
4
1
 
10
 
! Отговори
Данчо преди 11 години
Да има решение и то е сериозна чистка в съд,прокуратура,следствие там има такива престъпници че ако не се изчистят никакви усилия няма да помогнат,както се вижда и до сега............. просто системата се саботира от вътре по нареждане на мафията.
3
9
 
9
 
! Отговори
САМО ГЕРБ преди 11 години
ГЕРБ отново доказаха 4е имаме напредък и още 2-3 мандата минимум ги 4акат! Ние сме с вас!
2
11
 
6
 
! Отговори
Социалист преди 11 години
Сега типично по Сталински ще се разтрелят няколко селянина за да се хвърли прах в очите на Европа и всичко ще приключи! Ето Аврамов и съдийката бяха първите жертви на пропагандното правителство на ГЕРБ!
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кога най сетне ще им свърши мандата на гоцевите назначения?