ВАС отмени едно от наказанията на Мирослава Тодорова

Решението на ВСС е незаконосъобразно, смятат магистратите
Обновена: 2 авг 2012 19:28 | 2 авг 2012 19:28,
22
ВАС отмени едно от наказанията на Мирослава Тодорова
Мирослава Тодорова. Снимка: Булфото

Върховният административен съд е отменил едно от наказанията, наложени на съдия Мирослава Тодорова от Висшия съдебен съвет. ВСС е наказал председателката на Съюза на съдиите в България с "намаляване на трудовото възнаграждение с 15 на сто за срок от две години" заради забавени дела.

Според ВАС т.нар. ”правителство на съдебната власт” е допуснало съществени нарушения, които са довели до нарушено право на защита на жалбоподателката, както и до нарушаване на правото на справедлив процес. По тази причина решението на съвета се отменя като незаконосъобразно.

Още по темата

Решението е постановено и в нарушение на материалния закон, тъй като ВСС не е приложил материалноправния критерий за преценка на срочността за решаване на делото - "разумния срок", пишат в мотивите си съдиите.

Този извод е следствие на липсата на ясни, предварително определени и публично оповестени критерии за оценка на сложността на делата и оценка на поведението на съдията, обективирани в изискванията за неговата натовареност, посочват магистратите.

Това решение на ВАС може да се обжалва пред петчленен състав на съда.

Мирослава Тодорова обжалва пред ВАС и последното си наказание за забавени дела – дисциплинарно освобождаване от длъжност, което й беше наложено от ВСС в началото на юли.

Случаят със съдийката предизвика голям обществен отзвук заради скандала между нея и вътрешния министър Цветан Цветанов, когото тя съди за клевета.

Уволнението й беше определено като ”провокация срещу правителството” от премиерът Бойко Борисов, а случаят се отрази дори и в мониторинговия доклад на Европейската комисия за България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
до к.19 преди 11 години
Извинявай, ама яко си мръднал от жегата. Ти не разбра ли,че коментиращите не се делят на бесепари и герабджии, а има симпатизиращи на други партии, да не говорим,че повечето са безпартийни. За какво тогава ни вкарваш в котилото на ГЕРБ бре, ***?! Ще взема да се обадя на дежурната сестра в психодиспансера на 4-и км повече да не ти дава да припарваш до компютър. Да те вържат в усмирителна риза и цяла седмица да мачкаш чаршафите! Ега ти тЪпира!
11
0
 
1
 
! Отговори
Габи преди 11 години
Начело на състава, отменил първото наказание на Мира Т., е баба Юлия Ковачева, която пише такива завоалирани и неясни решения, че ако на другия ден тя самата прочете едно от тях, няма да разбере за какво иде реч. Поинтересувайте се за мнението на колегите й за нейното професионално ниво. А Соня по времето на Тройната коалиция беше зам.министър на Министерството на отбраната. За какво говорим тогава? Зам.министър, а сега "неутрален" съдия! Моля ?!
10
7
 
9
 
! Отговори
c преди 11 години
Тая женица е ощетила държавата с много милиони. Не говоря за моралните щети, за компромметиране на съдебната система като институция.И колегите й я защитават?! Ами - един дол дренки!
9
4
 
8
 
! Отговори
11 преди 11 години
Явно само ти в тази държава не разбра, ча такава беше директивата на Цветанов, а не на закона:)) Когато не изпълняваш закона се стига до това състояние!
8
1
 
3
 
! Отговори
ВИКТОР преди 11 години
ами то и другото ша го отмени ....... какво друго да направи
7
1
 
18
 
! Отговори
мъдрецът преди 11 години
Да се удивиш, на нашенските работи. Щом ВСС (Висшият Съдебен Съвет ) не познава законите и друга съдебна инстанция- ВАС (пак висша) му отменя решение, то на кого да се оплачеш? А, сетих се - АП (на Арменския Поп ).Ако това е нормална държава, аз ще се гръмна. Или ...по-скоро ще гръмна някой.
6
8
 
2
 
! Отговори
Иде правдата... преди 11 години
Не се бойте, братия! Ножот е дървен! Но като додат *** - дупе да ви е яко! Няма ГРОБ, няма БСП или СДС...Народен съд, смъртни присъди, конфискация на имущество...
5
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хахахахаха! Герберската акция е на път да пропадне:)))) Кеф! Мръсниците ще духат супата:))) Герберите да се научат що е правова държава и законов ред:))
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако загубят делата, ВСС трябва да подадат оставки и да се саморазпуснат.
3
2
 
17
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Доклада на ЕС вече е в историята, сега ще вдигнат от земята изгорялото бушонче, ще го почистят, лъснат и ще го сложат пак на мястото му.
2
1
 
17
 
! Отговори
белана винаги до вас преди 11 години
Съдебната власт - ла*на с праз.
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
порното не спира.са ще си я върнат на работа