Животът ми свърши. Болно ми е за тази държава!

Иконописец отива в затвора, след като стреля по крадец, който по-късно умира
Обновена: 13 сеп 2012 14:03 | 13 сеп 2012 10:04,
714
Животът ми свърши. Болно ми е за тази държава!
Снимка: архив, Булфото

Иконописецът Йордан Опиц беше осъден на 5 години затвор от Върховния касационен съд, след като през 2007 г. стреля по крадец, опитал се да избяга. По-късно 26-годишният наркозависим мъж умира.

Опиц трябва да плати 300 000 лева кръвнина.

Блокът на Опиц е обиран многократно. Кооперацията е като магнит за взломаджиите, които са се пробвали 40 пъти. До момента нито един от тях не е заловен. При поредния опит Опиц и други съседи залавят крадци и ги затварят в помещение.

Единият от тях прави опит да избяга. Опиц стреля по него, след като вижда, че в ръката си държи някакъв предмет. Оказва се, че това е отвертка. "Не виждам с дясното око. Той като спринтьор на старта тръгна към мен, тогава извадих пищова, заредих и гръмнах, но не съм се мерил", обясни Опиц.

"Пистолета го взех за респект, защото 2 месеца преди това едни мургави братя в 23.30 часа пробваха да откраднат електромерите на блока", допълни той.

Художникът смята, че смъртта на крадеца не е настъпила вследствие на неговия изстрел. Най-късно другата седмица Опиц трябва да влезе в затвора.

„Да отнемеш човешки живот е най-тежкото престъпление в целия свят. Най-лошото е, че на мен ми приписаха тази история,” разказа пред bTV иконописецът. 

"Животът ми свърши. Болно ми е за тази държава. Не знам дали ще изкарам и 2 месеца зад решетките, защото нервите ми вече са извън предела", допълва той.

По думите на художника това, което става в нашата страна, не е просто престъпност, а масово явление.
Пистолетът, с който Опиц стреля по крадеца, бил газов. „Ако исках да го убия - в чекмеджето имам три ловни карабини”, казва той.

Убитият Мариан Янчев е задържан 92 пъти от МВР, обществено порицан и с две условни присъди.

На Опиц не му остава друго, освен да даде горчив съвет на всички хора, които могат да се окажат лице в лице с крадец в домовете си. „Отваряйте вратите, хора, да взимат каквото искат. И кафе им направете, почерпете ги нещо, ако забравят нещо по-ценно, ги върнете“, казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


714
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
580
0
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
Първо 92 пъти задържан е лъжа и е просто трик спрямо масата , второ не можеш да имаш 2 условни присъди едната автоматично преминава в условна при повторение значи мога да съм сигурен че и 92те задържания са лъжа и това че има 2 условни присъди ! Трето по мое мнение не може да си защитаваш домът във входа на блок които е обществен,а не частен и не на последно да засреляш някой с незаконно притежаван пистолет ! Мисля че случая "Опци" е доста преекспониран и пресилен. Промяна в закона - ДА съгласен
579
2
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 11 години
Интересно ми е как може да защитаваш домът си във входа на блока ? Наркомана не е влязъл у дома на Йордан Опиц така че първо той се възползва да намери подкрепа в хората като натрапва самозащита , но някой задавал ли си е въпросът защита от посегателство върху какво ? Някой правил ли си е труда да разбере дали Опиц няма зъб на този човек от много време по една или друга причина ? Някой поглеждал ли е и ответната страна ? За мене Опиц си е убиец. Освен това и незаконно оръжие ? Е станаха 2 неща !
578
2
 
5
 
! Отговори
Камелия преди 11 години
До бай Петко Новият висш съдебен съвет е същият помиярник като стария. Ще се правят на светци три дена и това ще бъде. Тая държава е цялата осмърдяна, не само главата. Стигнахме дъното , задълбахме и пак сме ***, робски овце. Не заслужавал бил крадеца смърт. Вярно е, ама честните хора заслужават ли да бъдат ограбени. А утре, тоя наркоман като се надруса яко с крадените пари, нали може да убие някого? Държавата го пуска безнаказан 92 пъти и накрая се сърди,че някой го е застрелял.
577
2
 
4
 
! Отговори
Камелия преди 11 години
Ето от тука пишете на президента. Аз вече му писах и едва ли ще му хареса написаното. Пишете, братя и сестри, денонощно! Писна ни мутри и корумпирани политици, дето крадат милиони да са безнаказани, а тоя нещастен човек да лежи в затвора !president.bg/contacts.php
576
2
 
5
 
! Отговори
генерал Жуков преди 11 години
Още една причина за да не искам детето ми да расте в България
575
1
 
13
 
! Отговори
бай Петко преди 11 години
Никога не е имало почти 700 коментара. Най-после НАРОДА започна да се опълчва на някои безумни закони. Каква е тази държава, която не може да озапти мародерите, та даже и ги изтърва да бягат зад граница, или вече се е превърнала в територия на Балканския п-в? Дано новия висш съдебен съвет да сложаи ред в тази държава и да не позволяват на никакви да им се бъркат и да налагат свои, даже и политичесчи желания. ДА СПАСИМ ЙОРДАН ОПИЦ !!!
574
2
 
12
 
! Отговори
баф мааму..... преди 11 години
НЕ БОЛНО А Е ГАДНО ДА ЖИВЕЕШ В ТАКАВА ДЪРЖАВА. ТОВА СИ Е ПЪЛНА И ТОТАЛНА ***.9О И КУСУР ЗАДЪРЖАНИЯ И НЯМА ДЕЛА- ПЛАЩАЛ СИ Е ЧОВЕКО. А ТИ БРАТО ЩЕ ЛЕЖИШ-ЯСНО Е .И ТАЗИ КРЪВНИНА СИ Е ВЕЧЕ ПОДЕЛЕНА СЪС СПРАВЕДЛИВИТЕ СЪДИИ.ЩЕ ПЛАЩАШ И ЩЕ СИ ЛЕЖИШ ,ЩОМ НЕ СИ НАЯСНО С ДЕЙСТВАЩИТЕ ЗАКОНИ И СЪДИИ.НАЯМА МИЛОСТ ЗА СИРОМАХА И ЩОМ ИЗЛЕЗЕШ ПЪРВО ЧЕРПНЯТА,МЕЗЕТО,МОЖЕ И МУЗИКА И ВСИЧКО НА МАСАТА,УЧТИВО И ВСИЧКО . ЧЕ ТОЙ И ДРУГИ ХРАНИ-ЯСНО? НО НЕ СЕ КОСИ ТАМ ЩЕ ТЕ ОБРАЗОВАТ. САМО НЕ СЕ ПРЕДАВАЙ.11111
573
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
izkam zakon za pritejanie i pokypka na orajie ,kakto v amerika nali sme v nato i sme amerikanci izkam avromat granotomet moje i gaybica .
572
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
bolna darjava socialistite prevratadjii i izmenici sasipaxa darjavata i naroda s mytragenite kradoxa raka za raka za smetka na obiknovenia chovek lagaxa i prodaljavat da lajat i mamiat naroda ,a prostia narod si mre i im viarva.
571
1
 
2
 
! Отговори
AA преди 11 години
Everyone can make mistake...
570
1
 
0
 
! Отговори
AA преди 11 години
The solicitors did mistake probably,but why nobody care?
569
1
 
0
 
! Отговори
AA преди 11 години
Probably the solicitots did serious mistake?!?
568
0
 
4
 
! Отговори
veselin преди 11 години
Молете се, да не се случва на вас
567
1
 
7
 
! Отговори
AA преди 11 години
На Опиц не му остава друго, освен да даде горчив съвет на всички хора, които могат да се окажат лице в лице с крадец в домовете си. Отваряйте вратите, хора, да взимат каквото искат. И кафе им направете, почерпете ги нещо, ако забравят нещо по-ценно, ги върнете, казва той. And cake please!(AA)
566
1
 
17
 
! Отговори
Миротворец преди 11 години
Болна нация сме ние. Дано всички които оплюват стрелеца им влязат крадци в къщата та да ги видим как ще им помагат. 92 пъти задържан .... такъв трябва да го обесят на жълтите павета, или да му режат ръцете. Не трябва да има милост за такива животни, трябва да ги избиваме. Хората работят цял живот и спестяват, накрая гнусен наркоман ще им краде спестяванията ... такива филми няма и не трябва да има.
565
1
 
23
 
! Отговори
Хан Крум преди 11 години
Защо плюете човека бе ид*оти?Убития гарванин 92 пъти е бил задържан, предполагам за добри деяния.Крадеца майка си ли търси там?Каквото търсил-намерил. Извратена нация сме щом защитаваме престъпниците,а не жертвите им.Колко хора са разплакали,колко съдби са разрушили,колко мечти са изпепелили! Смешен плач би казал великия Ботев.
564
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тук,като гледам повечето хора как разсъждават-добре че режима за разрешителните за оръжие не е по-либерален!Парадокса е,че всички защитават иконописеца,искат процедурата за придобиване на оръжие да е по-достъпна за всеки,за да може да защитят имуществото.Но именно деяния като на иконописеца ще затягат още повече достъпа на хората до оръжие!И добре че ще е така,защото повечето са толкова оръжейно неграмотни(и не само оръжейно),че не ми се мисли как ще е ако всеки препаше пищов.
563
7
 
7
 
! Отговори
Даниел преди 11 години
15 години бойни изкуства, обучаван съм специално на закона, и ме е страх. Не от крадеца или наркомана, ами да го цапна, и кекавия гнусар да земе да умре и да лежа в затвора за непредумишлено. Тез неща трябва да се учат в училище.Друг е въпроса, за това дали функционира съдебната система.Друг е въпроса, за това дали трябва да се продават оръжия. То и с нож може да се наръга наркоман!? Върпосът е, дали крадеца е душевноболен (не е под контрол на деяниата си), ми остави го да краде, звъни 112!
562
11
 
7
 
! Отговори
Даниел преди 11 години
Факт е, че има закон за реципрочност - не може да ти ударят шамар, а ти да застреляш. В този случай, чичото се е "объркал", че му е застрашен живота и е застрелял, което съдът е взел под внимание, и му е намалил присъдата. Само дето всеки ви се усъмнил, че чичото просто е застрелял като куче гадният наркоман дето се опитва да избяга.Не е правилно, човек под стрес (обират го, изплашен е, и няма време за мислене) да решава с оръжие в ръка, кой живее и кой не. Откъде на къде ще има оръжие изобщо?
561
0
 
3
 
! Отговори
MIMI преди 11 години
ami ako biaxa go ubili nego.4oveka e prav za6ti6tAVA SI IMU6TESTVOTO.ZA6TO GO SADITE.NA EDIN POLITIK OT BSP SINA MU UBI UMI6LENO 2 MOM4ETA V STUDENSKI GRAD I GO OSVOBODIXA,TOVA E PRAVOSADIETO V BALGARIA.