Доказателствата по САПАРД - произволни и общи твърдения

САС критикува прокуратурата за пропуски в обвинението
3 окт 2012 18:48,
40
Доказателствата по САПАРД  - произволни и общи твърдения
Снимка: архив, Булфото

Софийският апелативен съд критикува прокуратурата за бездействие и пропуски в обвинението срещу Марио Николов и Людмил Стойков.

Това става ясно от мотивите на съдебния състав, който преди дни оправда напълно двамата бизнесмени и останалите подсъдими по процеса за пране на пари по програма САПАРД, предаде БТА.

Според съда допуснатите пропуски водят до невъзможност да се установи цялостната картина по процеса. В мотивите си съдът посочва, че част от доказателствата действително са свързани с обвинението, но много други са произволни, необосновани или касаят само общи твърдения.

Както след прочитането на присъдата, така и в мотивите си, съдебният състав заявява, че разделянето на делата срещу бизнесмените за пране на пари и отделно за източването на парите от програма САПАРД е обрекло работата на прокуратурата на неуспех.

Още по темата
Председател на съдебния състав е избраният за член на новия Висш съдебен съвет Калин Калпакчиев.

Софийският апелативен съд оправда на втора инстанция Марио Николов, съпругата му Мариана Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов и потвърди оправдателната присъда на бизнесмена Людмил Стойков по делото за пране на пари по програма САПАРД, което беше образувано по сигнал на ОЛАФ.

Срещу тях се води още едно дело за източване на средства, което бе върнато в досъдебна фаза заради пропуски. Междувременно подсъдими по същия случай в Германия получиха осъдителни присъди.

В края на миналия месец директорът на ОЛАФ Джовани Кеслер изрази недоумение от обстоятелството, че подсъдимите по делото САПАРД у нас са оправдани, а в Германия признати за виновни.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
8 преди 11 години
Странно нещо са това доказателствата при българската съдебна система, едни и същи доказателства в първоинстанционноия съд са довели до ефективна осъдителна присъда от 12 години, а във въззивния съд обвиняемите са напълно оправдани. Егати доказателствата, егати чудото. Явно мноооого "зелени" доказателства са броени от обвиняемите на съдии и прокурори.
35
0
 
0
 
! Отговори
елементарно,буров преди 11 години
До Буров - не може да командироваш само съдии, трябва и полицаи, следователи-80 000 души в МВР, прокурори, съдии, ВСС, министерство на правосъдието, народно събрание...
34
0
 
1
 
! Отговори
няма преди 11 години
До bolka няма да бъдат наказани, защото са НЕЧИЙ хора- едни на герб, други на бсп, което всъщност е едно и също - на мафията. наказват се и се уволняват НИЧИЙТЕ хора, тези които са независими, не се ли сещате?
33
0
 
0
 
! Отговори
ПРАВИ СТЕ преди 11 години
прави сте, но пък положението няма до се подобри
32
0
 
6
 
! Отговори
666 преди 11 години
Цялата ни правраздавателна система, от разследващите, до съдии, прокурори и останалата *** са в голямата игра. Едните не събират годни доказателства умишлено, другите правят пропуски или представят неверни доказателства пак умишлено и така до произнасянето на оправдателни присъди за престъпниците. И това е така, защото престъпниците са с многото милиони и могат да си платят.Потърпевшите, които очакват справедливст са бедни и затова духат супата.Това е положението - живеем в БАНДИТСКА ДЪРЖАВА!
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някои "юристи"тарикати не се усъвършенствуват в това кога,как и в каква степен да приложат закона,а по какъв начин да избегнат това.Нещо като,КАК ДЯВОЛА ЧЕТЕ ЕВАНГЕЛИЕТО.За мен МОРАЛНИТЕ,ЕТИЧНИТЕ,КОНТРОЛНИТЕ,ОТРАСЛОВИТЕ,БРАНШОВИТЕ и др.комисийки не вършат никаква работа,а с пълни шепи хвърлят прах в очите на обществото и демонстрират движение /брауново/.Шопският принцип: Я НЕ ГЛЕДАМ КАК ДА Я СВЪРШИМ РАБОТАТА.Я ГЛЕДАМ КАК ДА Я ИЗБЕГНЕМ,е вкоренен в чиновника,бюрократа,властника.................
30
0
 
7
 
! Отговори
Бургас преди 11 години
Калпакчиев - създаваш условия за оправдаване и получаваш награда. Типично по нашенски !
29
0
 
11
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Отново се видя разликата между българското и германското правосъдие - в до съдебното и впоследствие в съдебното производство. Е за това сме на тоя хал - всичките ни закони имат вратички, а някой и цели портали, ама никой не ги променя...
28
0
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Емблематичен пример ,как бълагарската правораздавателна система използваики процесуални хватки закриля престъпността. Очевидно така и ще продължава. Както се забелязва "5 пари" не дават за Европейски съюз и разните им смешни организации като ОЛАФ и тем подобни. Най-важното ,продължаваме да ги търпим!
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пълен цирк и представление на шутове...лошото е .че народа е *** и го манипулират както си искат,още повече,ама хак му така му се пада еле пък с мутро -барона Боко Тиквона - нагло и тъпо ***......
26
0
 
13
 
! Отговори
-- преди 11 години
Хайде сега, след като оправдаят момчетата, рода по рода, шурей и баджанак, дето са подготвяли обвинението, да ги пратят да си изкарват прехраната с каквото друго намерят за добре. Да се поосвободят малко места в следствието и прокоратурата и да се направи селекция измежду кандидатите на хора с безупречна биография и с доказани професионални качества.А освободените да се проследят в следващите 5-10 години дали няма да имат някои разходи, значително надхвърлящи данъчната им декларация...
25
14
 
6
 
! Отговори
Костов преди 11 години
" Джовани Кеслер изрази недоумение от обстоятелството, че подсъдимите по делото САПАРД у нас са оправдани, а в Германия признати за виновни. "Глупости на търкалета !!!В Германия са съдили едни хора, а у нас - други. ЕСТЕСТВЕНО, че присъдите ще са различни.
24
2
 
4
 
! Отговори
Ти преди 11 години
До az Алооо, ти нормален ли си ??? Май ти си станишевска *** ! *** ! Ама вие сте царе на Гьобелсовата пропаганда , да повтаряте , че бялото е черно и сами си вярвате !
23
0
 
15
 
! Отговори
casus_belli преди 11 години
Абе тоя съдия оакал делото, после изненадващо влиза в НОВИЯ ВСС, шапка му сваляйте на Калпакчиев xD
22
1
 
15
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
Защо мислиш , че ББ и С. Ст. са различни? Защото се плюят пред света? Или защото когато стане въпрос за привилегии са много,много,много близки.... Пр. Всички депутати говорят с тревога за демографска криза, но никой не споменава,че тези 240 "избраници" са пропорционално на населението....би следвало да се намали и броя на депутатите....
21
0
 
11
 
! Отговори
dan преди 11 години
Първанов-Велчев -Стойков Николов -спонсори
20
0
 
20
 
! Отговори
до 21 преди 11 години
Съгласен съм че в полицията и прокуратурата смърди , но нека само се замислим дали не е възможна и тази хипотеза: Общо съвещание на управляващи с полицаи , прокурори и съдии...За да има давност по отношение на престъпленията се прави следното: Полицията съзнателно не събира дълго време доказателства,прокуратурата връща нарочно 3-4 пъти за доразследване, съдиите вместо да дадат указания още на първата инстанция...едва след 2-3 години се усещат че има пропуски.....и така докато има давност.....
19
6
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
До Анонимен А бе непоръбен , какво е виновен Бойко Борисов , че червените прокурорски астии нарочно са провалили обвинението още през 2008 година ???
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
N E K A D A R N I C I M A F I A S R A M
17
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека най-после се разбере, че не съд е виновен за всички провален дла, а прокуратура и МВР. Там са най-много некадърниците и корумпираните. И все реват, че съда им виновен. Крадеца вика , дръжте крадеца