ВСС разделен на две – да споменава ли Цветанов или не

Магистратите скочиха срещу изказвания на министъра и Гюнай Сефер
Обновена: 8 ное 2012 14:35 | 6 ное 2012 20:22,
34
ВСС разделен на две – да споменава ли Цветанов или не
Снимка: архив Булфото

Висшият съдебен съвет отложи за четвъртък решението дали да излезе и ако да - с каква позиция, по повод изказванията на вътрешния министър Цветан Цветанов и депутата от ДПС Гюнай Сефер.

Каква беше причината за оправдателната присъда на Марио Николов по делото “САПАРД“ и после този съдия да отиде на по-висока длъжност във ВСС, където трябва да прави реформата в съдебната система, попита пред БНР вътрешният министър Цветан Цветанов в неделя.

Министърът отказа да посочи конкретно името на магистрата, оправдал Николов, и заяви, че дори не го знае. На всички обаче стана ясно, че става въпрос за съдия Калин Калпакчиев, който беше избран за член на ВСС от квотата на съдиите.

Калпакчиев е и член на опозиционния Съюз на съдиите в България, чийто председател е Мирослава Тодорова – уволнената съдийка, която заведе дело за клевета срещу Цветанов.

Вътрешният министър тогава обясни, че за него е много по-основателно в ЕК да се зададе въпрос по този случай, отколкото за избора на Венета Марковска като конституционен съдия.

Цветанов обясни, че за измамите по САПАРД вече има произнесени присъди в Германия, а в България те още се бавят. Това противоречи на изказванията на висшите прокурори, които обясниха, че присъдите в Германия са били толкова бързи, защото обвиняемите са сключили споразумение.

Гюнай Сефер пък обясни, че след всяка наложена му осъдителна присъда един магистрат получава повишение.

Днес ВСС води дебати по темата за декларациите в продължение на пет часа. Голяма част от тях преминаха в почивки. Спорът започна още при внасянето на точката в дневния ред на ВСС.

Част от членовете поискаха тя да се оттегли, друга част да се отложи, трета – да се гласува веднага, за да не се допуска уронване престижа на съда.

След няколко опита да бъде редактиран първоначалният текст на Комисията по публични комуникации точката беше оттеглена от извънредното заседание на ВСС.

Членът на ВСС Магдалена Лазарова отбеляза, че за около час, в който били направени редица опити, не се е стигнало до крайно решение за окончателен текст. Причината била в многото предложения за редакции.

Членовете на съвета се впуснаха в спор дали в окончателния текст да бъде записано, че са недопустими изказванията на Цветанов и Сефер и това нарушава независимостта на съдебната власт, или становището да бъде принципно, без да се упоменават конкретни имена и поводи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
37
 
! Отговори
Пенгез Ченалов преди 11 години
Съдебната система е основен виновник за деградацията на обществото ни! Като свински черва са навързани магистрати ,съдии,прокурори ,адвокати и политици-лелее колко мръсни думи употребих!
2
13
 
29
 
! Отговори
Ако има прокуратура преди 11 години
segabg/article.php?id=622917 България бе осъдена в Страсбург за кървава спецакция на "ген. Б.Б."България беше призната вчера за виновна от съда в Страсбург за гибелта през 2003 г. на Тодор Димов Тодоров-Чакъра при операция, командвана лично от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Държавата ще трябва да плати 50 000 евро на вдовицата и двамата му синове плюс 4700 евро за съдебни разноски, защото е допуснала смъртта на Чакъра при зле организираната акция, но и не е разследвала достатъчно прецизно обстоятелствата. Борисов е представен в решението на съда като "генерал Б.Б.", тъй като по принцип не се цитират имена на трети лица. В случая спорът е между държавата и тъжителите.Делото "Димов и други срещу България" доказа, че властите са се увлекли в употребата на сила за залавяне на престъпник, като са употребили срещу него не само леко стрелково оръжие, но и ръчни гранати и дори противотанкови гранатомети, за да ускорят приключването на операцията. По този начин те са погазили чл. 2 (право на живот) на Европейската конвенция за правата на човека, като нарушението е утежнено и от недостатъчно ефективно разследване защо се е стигнало до такава развръзка и можело ли е да бъде избегната.В обезвреждането на Чакъра, който се беше барикадирал въоръжен в къщата на майка си, са хвърлени няколко полицейски групи, а спецчастите изстреляха поне 15 противотанкови гранати, които изтърбушиха приземния етаж, под предлог да се осигури проход за атака. Използвани са също ръчни и димни гранати, автомати "Калашников" и по-леки оръжия. Най-мощният обстрел е след като съпротивата отвътре е прекратена. Опожарен е таванският сектор на къщата, където е намерен обгорелият и разкъсан труп на Чакъра. Според разследващите на един от пръстите на дясната му ръка е намерена халка на предпазен щифт от ръчна граната, която според тях е причинила смъртта му при самовзривяване. Той обаче е бил "десняк" и би трябвало да държи с дясната ръка гранатата, а с лявата да изтегли предпазния щифт. Този факт е пренебрегнат от разследващите. Те са се задоволили с разказите на полицаите, които обаче странно съвпадали почти дума по дума сякаш са се наговорили да твърдят едно и също."Ако има прокуратура в България, след днешното решение на Страсбург, трябва веднага да започне разследване на Бойко Борисов", обяви пред "Правен свят" един от защитниците им Михаил Екимджиев.
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво му слушат глупостите на тоя изкуфял?