Съюзът на съдиите иска реакция за изказванията на Цветанов

ВСС да защити независимостта на съда, зоват от ССБ
Обновена: 8 ное 2012 14:36 | 8 ное 2012 12:30,
106
Съюзът на съдиите иска реакция за изказванията на Цветанов
ВСС днес трябва да реши за декларацията. Снимка: БТА

Съюзът на съдиите в България призовава Висшият съдебен съвет да защити независимостта на съдебната власт и да изрази позиция по острите изказвания на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. ССБ днес е изпратил писмо, в което пожелава на съвета да донесе стабилност, предсказуемост и справедливост при администрирането на съдебната власт.

На последното си заседание във вторник съветът отложи решението си за реакция по повод изказванията на Цветанов и депутата от ДПС Гюнай Сефер.

"Каква беше причината за оправдателната присъда на Марио Николов по делото “САПАРД“ и после този съдия да отиде на по-висока длъжност във ВСС, където трябва да прави реформата в съдебната система", попита пред БНР вътрешният министър Цветан Цветанов в неделя.

Министърът отказа да посочи конкретно името на магистрата, оправдал Николов, и заяви, че дори не го знае. На всички обаче стана ясно, че става въпрос за съдия Калин Калпакчиев, който беше избран за член на ВСС от квотата на съдиите.

Калпакчиев е и член на опозиционния Съюз на съдиите в България, чийто председател е Мирослава Тодорова – уволнената съдийка, която заведе дело за клевета срещу Цветанов.

Цветанов обясни, че за измамите по САПАРД вече има произнесени присъди в Германия, а в България те още се бавят. Това противоречи на изказванията на висшите прокурори, които обясниха, че присъдите в Германия са били толкова бързи, защото обвиняемите са сключили споразумение.

Гюнай Сефер пък заяви, че след всяка наложена му осъдителна присъда един магистрат получава повишение.

Във вторник ВСС дълго спори около казуса с думите на Цветанов и Сефер. Точката за обсъждането на проблема беше внесена допълнително, а част от членовете на съвета бяха против тя изобщо да се разглежда.

По-късно, след като точката все пак бе вкарана в дневния ред, магистратите влязоха в спор дали да споменават конкретни имена в декларацията, която осъжда намесата в работата на съдебната власт или не.

Очаква се ВСС да излезе с решение по въпроса по-късно днес и най-накрая да бъде изготвена декларацията.

Съюзът на съдиите в България обясняват още, че за да се постигнат резултати в подобряването на работата на съдебната власт, е необходим капацитетен труд, който избягва всяка имитация на прозрачност или съмнение за зависимост, се посочва в писмото. От ССБ заявяват готовност да помагат експертно на работата на ВСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Опити,опити ,...23г.,все опити с народа !
64
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Черната Златка завърши---ФИНАНСИ ,Мара---учи ПРАВО ,Пепа Секса--учи СТАМАТОЛОГИЯ....!
63
5
 
28
 
! Отговори
психолог преди 11 години
Когато човек няма аргументи започва да псува, обижда, налита на бой. Това за тези, които не знам по каква причина защитават съюза на съдиите/мафията/. Въпроса ми е следния: Защо беше оправдан Ковачки след като Сметната палата извърши проверка и доказа кражба от ДДС за 15 000 000 лв. от държавата. Ето пари за коледни добавки на пенсионерите.
62
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тук е пълно с кухи чалгари,който даже не разбират за какво става на въпрос.
61
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че Цецо си е ***, прости си е, но много хубаво ги е попитал тези мафиоти.Лошото е, че и да не е Цецо -министърът на вътрешните работи е там 4г. а тези са се окупирали до живот и никой не може да го помръдне.Не дават обяснения пред никого, не се отчитат пред никого.Цяла Европа и цял свят ги знае, че са корумпирани и некадърни, а сега се правят на най-хрисимите.
60
18
 
17
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
ДЕН ПОРЕДЕН-ГАФ ПОРЕДЕН-ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ
59
2
 
9
 
! Отговори
наивен преди 11 години
Е кво да отговорят. Да се самосезират, да зафатат Тъщето на консултанта и то ша разплете кълбето ..... кой от къде какво е гепил, спестявал или просто мизата е от корумпе....
58
13
 
19
 
! Отговори
до прокурор преди 11 години
СЪДИЯТА СПАЗВА ЗАКОНА! АКО НА ПЪРВА ИНСТАНЦИЯ ЕДИН СЪДИЯ ДОПУСНЕ ГРЕШКА НА ВТОРА ИНСТАНЦИЯ 3 СЪДИИ Я ПОПРАВЯТ АКО И ТЕ СГРЕШАТ 3 ТА ИНСТАНЦИЯ ОТ 5 СЪДИИ ПОПРАВЯТ ГРЕШКАТА! А ПРОКУРОРА КОЙ МУ ПОПРАВЯ ГРЕШКАТА? НИКОЙ - А МОЖЕ ЛИ НЕВИНЕН ДА БЪДЕ ОБВИНЕН? МОЖЕ ! А СЕГА ПРОЧЕТИ СЕНТЕНЦИЯТА - ПО-ДОБРЕ ЕДИН ВИНОВЕН НА СВОБОДА ОТКОЛКОТО ЕДИН НЕВИНЕН В ЗАТВОРА !
57
19
 
10
 
! Отговори
67 преди 11 години
Защото има правило проста*, че невинен е до доказване на противното! Престъпник става след присъда, ама нали си *** гербер нещастен!
56
6
 
28
 
! Отговори
прокурор преди 11 години
Ако приемем, че повечето грешки са на прокуратурата и дознателите в МВР, изниква въпроса ами съдиите богове ли са , защото само боговете не грешат. Един *** въпрос: Защо някой съдия не сбърка в ущърб на престъпника а е само в негова полза присъдата. Няма случай съдия да сбърка в ущърб на престъпник. Крайно време е съдиите да почнат да носят отговорност за делата си.
55
7
 
4
 
! Отговори
61 преди 11 години
Че тя и Мара Отварачката е по-умна от теб бе пед*
54
6
 
4
 
! Отговори
61 преди 11 години
Ми то същото важи и за теб боклу*!
53
14
 
19
 
! Отговори
Негатив преди 11 години
Чета коментари все за цветановите апартаменти. Някой питал ли е съдиите по именно по колко апартаменти имат, как или кой им ги е купил, подарил? Всеки родител иска да подсигури децата си. Ако пресметнем и него, не останаха апартаменти. Заяжте го за нещо друго, това се изтърка, а в този случай е абсолютно прав. За доказателство нашият съд иска цветна снимка на приемащия и предаващия подкуп и трима свидетели. Кой може да представи подобни доказателства и то след 10 години?
52
11
 
6
 
! Отговори
55 преди 11 години
Я кажи кой е взел тези евра педа*! *** им го кажи на ВСС! Ама ти стиска само до *** да идеш!
51
9
 
6
 
! Отговори
до 48 преди 11 години
Затова ли избра най-корумпираните от тях за КС и ВСС ?
50
4
 
21
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Какъв съд и справедливост ,щом кьораво и глупаво учи право в свободни университети,та даже и Мара отварачката ,парите трябва да се връщат на това се учат днешните прависти ,а старите мутри времето на тези 23 години ги научи как да съдят , след като са продали душите си на дявола.
49
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цветанов е гола вода като всички гербери прости!
48
11
 
15
 
! Отговори
До 49 преди 11 години
Цветанов може да е прав само ако коментира бягане на средни разстояния. Там може би ги разбира нещата. Евалата, човече- това е истината.
47
10
 
12
 
! Отговори
до "безпристрас преди 11 години
А защо не се питаш защо Цветанов не се притеснява от последната присъда от Страсбург срещу България? Нито от назначението на Марковска?
46
11
 
7
 
! Отговори
55 преди 11 години
А ти знаеш ли защо са осъдени в Германия!? :) Тъпац*! Чели недочели и вече акъл раздават!