Трима влизат в битката за главен прокурор

Галина Тонева и Борислав Сарафов бяха номинирани днес
22 ное 2012 10:58,
32
Трима влизат в битката за главен прокурор
Снимка: БТА

Още двама души бяха издигнати в последния момент за кандидати за главен прокурор на днешното заседание на Висшия съдебен съвет.

Това са шефът на Апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов и зам.-главният прокурор Галина Тонева.

Кандидатурите им бяха издигнати от председателя на Върховния административен съд Георги Колев  от члена на ВСС Камен Ситнилски.

Така двамата ще се включат в надпреварата заедно с фаворита на управляващите от ГЕРБ - председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров.

Петима членове на Висшия съдебен съвет подкрепят номинацията на Галина Тонева за главен прокурор. Това са Галя Карагьозова, Калин Калпакчиев, Камен Ситнилски, Юлия Ковачева и Румен Боев.

Още по темата

Други петима членове на ВСС подкрепят номинацията за главен прокурор на Борислав Сарафов. Това са Георги Колев, Димитър Узунов, Милкова Итова, Мария Кузманова и Юлияна Колева.

Днес е последният възможен срок за внасяне на номинации за главен прокурор.

На 8 ноември беше внесена номинацията на Сотир Цацаров. Неговата кандидатура се подкрепя от седем членове на ВСС и това са: Михаил Кожарев, Ясен Тодоров, Соня Найденова, Магдалена Лазарова, Каролина Неделчева, Светла Петкова и Галя Георгиева. 

Сотир Цацаров поиска ВСС да промени процедурните правила за избор на председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор. Писмото му е пристигнало във ВСС, стана ясно при днешното заседание.

ВСС промени правилата за избор на главен прокурор, като се дава възможност да се гласува електронно, а кандидатурите да се разглеждат не по азбучен ред, както досега, а по реда им на постъпване.

Породиха се съмнения, че правилата се променят с цел да бъде избран председателят на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, чиято кандидатура беше внесена първа. Според новите правила, ако тя бъде гласувана, може да не се стигне изобщо до разглеждане на останалите номинации.

Затова Цацаров предлага кандидатурите да бъдат гласувани не по поредност на постъпване на предложенията, за да се избегнат съмнения за избора на главния прокурор, а изборът да стане чрез публично теглене на жребий или по друг начин. 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде стига БИТКИ, де. Нека да има просто кандидатура, сравнение, подбор ... но не и БИТКА. Думата силно се асоциира с ВОЙНА, БОЙ, ПОБОИЩЕ, ИЗБИВАНЕ... Дори спортни термини като СЪРЕВНОВАНИЕ, НАДПРЕВАРА и други подобни водят до мисълта за МНОГО ЛАКОМ КЪС, към който стръвно се стремят народни избраници. Друг е въпросът, че съдии и прокурори трябва да ce избира, не задочно като депутатите, а в личен контакт с избирателите. Да ги видим, кой, кой е, и колко му е акълът (в широк смисъл).Подбор по показатели трябва. КОНКУРС!!! Защото и най-дребната служба се дава с конкурс. А тази служба хич не е дребна.!
27
0
 
1
 
! Отговори
пишат че преди 11 години
цацаров като шеф на съда в асеновград е унищожил съдебна книга и я преписали наново, нобез това,че Петър Стоянов и жена му са подали молба за развод.вярно ли е и ако е, защо то-зи го предлагате за прокурор, той е бил някога за затвор.
26
1
 
3
 
! Отговори
Демон преди 11 години
Познавам Боби Сарафов лично. Един от малцината съвестни и достойни прокурори в България. Преди доста години по едно дело, аз - адвокат на пострадалите, а той - прокурор, осъдихме двама серийни убийци. Даде всичко от себе си и получихме справедлива осъдителна присъда. Лошото е, че няма да спечели, просто защото е честен и почтен. Ще спечели оня нагъл престъпник от Пловдив. Все пак групировките и Кратуня яростно го подкрепят!!!
25
1
 
8
 
! Отговори
Прав е пост № 22 преди 11 години
Окръжния съд в Пловдив няма да осъди Цветанов за клевета. Шефа на съда - Цацаров да се готви за гл. прокурор. Това, че жена му е правила далавери в качеството си на Нотариус няма никакво значение. Няма данни Борислав Сарафов и Галина Тонева да са свързани с мафията, поради което те ще си останат по местата, където са сега. Честито Цацаров !
24
1
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 11 години
Начинът, по който се подходи към подаване на кандидатурите за гл.прокурор, си е типична милиционерска история. Първо подаде документи шефът на ПОС Цацаров и съответно в продължение на месец върху него се изсипаха всички стрели на целокупния софийски магистратски контигент и разните му там НПО-та. . Другите кандидати си траеха Сетне Слънцето се обади, каза че неговият кандидат е Ц. - все едно, че каза Плюйте по този и го обиждайте ,както ви падне!. И се започна: цацата, жена му , лелята, бабата който им паднеше на мушката на поръчковите медии, все беше обсипан със слюнки и храчки. В 12 без 5 се появиха две нови кандидатури : едната внесена от ВАС, чийто шеф е Г.Колев, другата от реформаторите във ВСС. Естествено,че нямаше как поръчковите плювачи да се разровят в житието-битието на двете кандидатури и на тях слюнките и храчките им се разминаха. Това е позната милиционерска хватка, използвана в случая и от кръга на Калпакчиев-К.Иванов. Интересно е и друго: очевидно шефът на ВАС толкова се е интересувал от Сарафов,че веднага похвали неговият административен опит и знания (аз не разбрах с какво толкова се е отличил шефът на СНП , та е попаднал в полезрението на Г.К, ама нейсе). Колев такива дитирамби изпя и в такива трели се задавяше, че бше от ясно по-ясно: Това е моят кандидат. Не мога да разбера защо като Сарафов е толкова добра кандидатура, същото се отнася и за Тонева, техните кандидатури не бяха пуснати по-рано за обсъждане. Струва ми се,че боят ще бъде София срещу провинцията и дай Боже да не съм прав, но реформаторите и консерваторите във ВСС ще се обединят в крайна сметка срещу Цацаров. Да си спомняте преди време как Сарафов приканваше да се приеме кандидатурата на Тонева, но след дружния отпор на магистратите той се скри.. Защото и на едните съдии- тези от ВАС, и на другите съдиите от реформаторския кръг на ВСС не им трябва стабилен, сериозен прокурор. На тях им трябва или послушко,който да бъде впоследствие обвиняван за всички грешки на съда, или в краен случай някой от нашите разбирай софийски магистрат. Е, докато я караме така, далеч нм да стигнем. Жалко за прокурорите, собено за тези от провинцията
23
1
 
8
 
! Отговори
мечо пух преди 11 години
Нека да е Цацаров. Много ми хареса тази сутрин с интерпретациите си по въпроса за "привидна и "симулативна" сделка.От утре спокойно можем да си спестяваме държавните такси, като си продаваме имотите с привидна цена 1000лв.
22
0
 
3
 
! Отговори
зико преди 11 години
Боби Сарафов заради успешната му операция на един граничен пункт.Супер професионалист.ХВАЛА НА ТАКИВАНЕВЕЖИ ХОРА
21
0
 
6
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Странно хората на ГЕРБ във ВСС подкрепят други кандидатури а не тази на Цацаров.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПОРЕДНИЯТ ФИГУРАНТ НА ПОСТА-----ГЛАВЕН....
19
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 11 години
На Ц.Цветанов му предстои дело на втора Инстанция в Пловдив,тоест в Окръжен Съд,а познайте кой,ще стане Главен Прокурор
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В едно можем да сме сигурни. Честен и почтен човек на тази длъжност няма да бъде допуснат. Човек одобрен от ЕС не означава честен и почтен. Сещайте се защо ...
17
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Очакваме коефициентите на Букмейкарите
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борислав Сарафов ми се струва най-свестен и честен
15
1
 
18
 
! Отговори
кк преди 11 години
Съпругата на Сотир купува имоти за 120000 лв и ги брои. Но продаващата страна иска да впишат в договора, че ги продава за 1000 лв. И го правят. Според претендента за Главен Прокурор, председателя на Пловдивския Окръжен Съд, Сотир Цацаров, това не е нарушение на законите. Господа от ЕС, не си затваряйте очите! Държавата България загива!
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обективно погледнато Галина Тонева е най-подходяща кандидатура.Във връзка с работата и като зам. глав. прокурор с ресор връзки с Брюксел.В нейно лице Европа вижда позната фигура ,с която може да работи и знае какво да очаква.До нея ,като кандидатура стоят представителите на тяхната гилдия т.е. /професионалистите/. Другото ,другото е суета. Суетата на ББ и ЦЦ .Хора ,порсредствени и не приемащи по-умните и организирани и честни от тях.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако бъде избран, БСП имат право да обжалват и да искат смяна и прокурор от БСП, както ГЕРБ избраха Стоянов за съдия от СДС.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе с такива като Цацаров до кога ще ни занимават бе?Народе събуди се,аман вече от едни и същи индивиди.Всяка присъда започва с "В ИМЕТО НА НАРОДА ОСЪЖДА ИЛИ ПРИЗНАВА ЗА НЕВИНЕН"еди кой си!Само където никой не пита народа,никой не решава справедливо дела на обикновения човек пострадал от измамници,ама как да стане като всичките тия измамници съсипаха и разграбиха България и бедния човек!Да се премахне това "В ИМЕТО НА НАРОДА'да стане "В ИМЕТО НА ДАЛАВЕРАТА И КОРУПЦИЯТА"!!!
11
0
 
15
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ПИТАМ...НОВИЯ ГЛАВЕН ПРОКУРОР - ЩЕ ПРОМЕНИ ЛИ ТОЗИ ПОЗОР... НА ПРОКУРОРИТЕ...?Анонименпреди 49 минутиЗагледах се под самата статия, където пише "още Темида". И какви заглавия ми излизат : "Марио Николов и Людмил Стойков остават невинни"; "Шест години затвор за Ицо Папата, Цв. Кънчев е невинен"; "Съдът в Сливен отложи с месец поредно дело срещу Лечков"; "Вдовицата на Самоковеца окончателно невинна".И какво излиза - всички в България са невинни душици. ПЛЮЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА И ПОЖЕЛАВАМ НА ТЕЗИ КОИТО СЕ ГАВРЯТ, ОНЗИ ГОРЕ ДА ИМ ГО ВЪРНЕ С ЛИХВИТЕ !
10
1
 
8
 
! Отговори
Миг 29 преди 11 години
Айдеее народеееее...Хляб и зрелища.
9
1
 
13
 
! Отговори
Развален Доматов преди 11 години
Какво се пените, всичко е нагласено от преди това. Това театър :) Всички танцуват и възпяват честността си.