"Непобедимите 2" са нарушили закона, отсече ВАС

Продукцията е заснета незаконно в Деветашката пещера
28 ное 2012 21:30,
30
"Непобедимите 2" са нарушили закона, отсече ВАС
Деветашката пещера. Снимка: архив Булфото

Провеждането на снимките на холивудската продукция ”Непобедимите 2” в Деветашката пещера е било незаконно, реши Върховният административен съд, информират от ”Зелени Балкани”.

ВАС отхвърли окончателно жалбата на РИОСВ Плевен и „Ню Бояна Вибурно” ЕООД против решението на Административен съд-Плевен от 22.02.2012 г., с което падна акта, разрешаващ снимките.

Тогава магистратите постановиха, че РИОСВ Плевен е съгласувал снимките в противоречие със законодателството и че филмовата компания неправомерно е получила разрешението за снимки в пещерата.

РИОСВ Плевен и „Ню Бояна Вибурно” ЕООД обжалваха решението на Плевенския административен съд с аргументите, че ”Зелени Балкани” нямат правен интерес, че жалбата не е заведена в срок и че действието на снимките е приключило, което според тях е основание за отмяна на решението на съда.

С настоящото си решение Върховният административен съд, отхвърли изцяло аргументите на жалбоподателите на РИОСВ Плевен и „Ню Бояна Вибурно” ЕООД.

Последна инстанция потвърди, че провеждането на снимките в пещерата е било незаконно и в нарушение на Закона за защитените територии и Заповедта за обявяване.

Магистратите считат, че ”Зелени Балкани” има правен интерес и пълно право, произтичащо от националното и международно законодателство за заведеното дело.

ВАС реши още, че дейността по снимките е имала въздействие върху прилепите и становищата на неправителствените организации и експерти от Центъра за изследване и защита на прилепите към БАН са били обективни.

Делото срещу решението на РИОСВ е заведена в срок, решиха още магистратите.

След снимките на ”Непобедимите 2” ритъмът на живот на прилепите, които обитават пещерата беше сериозно нарушен. Природозащитници алармираха, че са нанесени сериозни щети на пещерата и обитателите й.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 10 години
АЗ САМО ПИТАМ ТОВА В ГЕРМАНИЯ ИЛИ ФРАНЦИЯ И ЛИ ШВЕЙЦАРИЯ ЩЕШЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СТАНЕ МЕНЕ МЕ Е ЯД ЧЕ НИ ИЗКАРАХА АЛБАНЦИ
25
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 10 години
АБЕ ИСТИНА ТИ ДА НЕ БИ ДА ЗНАЕЩ КОЛКО ПАРИ СА ОСТАВИЛИ А ДА НЕ СИ ИМ СЧЕТОВОДИТЕЛ
24
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 10 години
Здравейте в момента 01,12,2013 21:20гледам непобедимите 2възмутен сам от:сюжета уЖ е в албаниято си тяхна работа1- в бара един в лошата страна стана и каза нещо на български2- Маги - героинята каза че езика е смес от руски и български3- в църквата пак говорят на българскиВЪМУТЕН СЪМЗНАЧИ В БАНДИТСКАТА АЛБАНИЯ ГОВОРЯТ НА БЪЛГАРСКИ ТАКА ЛИИЛИ В БОЯНА КАТО ДОЙДАТ АМЕРИКАНЦИ ВИЕ СЕ РАДВАТЕ ЧЕ СА ДОШЛИ ДА ПОХАРЧАТ НЯКОЙ ДОЛАР АЗ НЕ ГИ ИСКАМ ТЕЯ ДОЛАРИ ЩОТО КАТО ИДА В АНГЛОГОВОРЯЩА СТРАНА ПЪК И В ДРУГА ТЕ КАТ ЧУЯТ МОЯ РЕЧ ЩЕ МЕ СМЕТНАТ ЗА АЛБАНЕЦ А ТОВА Е ОБИДНО ЗА МЕН
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kak ne vi e sram,az sum ot devetaki i populaciqta na prilepite nikoga ne e bila obekt na prouchvaniq,tui kato peshterata beshe pritejanie na voennite.sprete za pari,dolni alchni mutri ,da ni izlagate po sveta.
22
8
 
3
 
! Отговори
истината преди 11 години
Отколконяват общественото внимание от реалните ежедневни проблеми.Това е истината.За тва ни занимават с тез простотии за прилепи,пещери и Непобедимите.Хората дойдоха да снимат филм тука щото им е изгодно и си оставиха парите в БГ.Обаче разни измислени еко активисти,дето никога не са работили в живота си нормална работа,а все минават метър с еко простотиите си,решили да се праят на важни.Е не ми дреме за тех.Твърде бедни сме да се занимаваме с глупостите им.На народа му трябва икономика и доходи.
21
0
 
6
 
! Отговори
123 преди 11 години
И какво следва - май нищо , само шум !
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е,И?
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тез зелени балкани ли, анадолци ли... не ги знам какви са, ама да реват след вече заснета продукция ми звучи като:"Аз ви плащам, пък вий си трайте" и чааак след заснемането на филма онези се сетиха (явно малко им се е видяло).То ако всеки болен мозък от холивуд, боливуд и т.н. реши да снима дето му кефне - нашата природа на нищо няма да прилича, въпреки че не е останало и койзнае колко природа, то всичко се изпозастрои и продължава да се строи
18
7
 
12
 
! Отговори
гост преди 11 години
Тези "Зелени Балкани" къде бяха в началото на снимките и какво са направили за пещерата преди това? Пещерата не се поддържа от никого, дори не е направен някакъв удобен път до нея, а вървим по кози пътечки, всеки по всяко време може да отиде в нея и да направи каквото си иска там. Винаги някой чужд ако преоткрие нещо у нас гракват такива защитници, които спят през другото време. Не защитавам филмовата компания, но не са дошли непоканени и насила. Нищо не ценим, но много приказваме. Големи борци!
17
0
 
18
 
! Отговори
Турист преди 11 години
Важното беше малолетната гербаджийска областна управителка да се снима кокетно с Арни пред пещерата....
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шварценегер и Сталоун в затвора да изиграят Танго и Кеш по бълхарски!
15
0
 
22
 
! Отговори
ds преди 11 години
хора, супер *** филм !Но пещерата е интересна
14
2
 
14
 
! Отговори
туристче преди 11 години
До ехолог . Тогава пещерата рядко се е ползвала. Веднъж са я напълнили с гориво. Докато от филма не бяха ли бомби , викове и др.. относно моста без него беше по интиресно...
13
22
 
17
 
! Отговори
ехолог преди 11 години
Интересно как се оцелявали прилепите докато Деветашката пещера е била секретен военен склад за горива. В пещерата още мирише на нафта. И добре ,че бяха кинаджите да направят моста та да може да се ходи до пещерата. Сега като снимките са незаконни моста законен ли е или ще го махаме и него.
12
1
 
16
 
! Отговори
Тошко преди 11 години
Мамка му и прасе, и какво стана сега - на Сталоун и на Шварценегер хонорарите ще отидат за екология ли, що ли?
11
1
 
35
 
! Отговори
ЯСЕН преди 11 години
КАТО СТАНА ФИЛМА-ТОГАВА СЕ СЕТИХА!!!
10
47
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хаха тези еколози са най-голямата ***, заради тях не можем да се радваме на нови ски съоражения. Дай им само да лапат и лаят сганта му!
9
1
 
23
 
! Отговори
ля ля преди 11 години
и евала на съда в Плевен
8
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
много била принципна тази държава :)
7
2
 
13
 
! Отговори
az преди 11 години
te producentite i aktiorite si pribraxa milionite sega sa se setili 4e naru6il zakona