Съдът в Страсбург: Юрий Ленев е изтезаван в „Къщата на ужасите“!

Оправданият за убийството на Луканов осъди България
4 дек 2012 17:00,
118
Съдът в Страсбург: Юрий Ленев е изтезаван в „Къщата на ужасите“!
Снимка: архив, Reuters

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) установи, че Юрий Ленев, който беше оправдан в България през 2006 година за убийството на бившия премиер Андрей Луканов, е бил изтезаван от полицейски служители с цел изтръгване на показания.

Това е първото дело срещу България, по което изтезанието е основното сред всички установени нарушения, съобщава БХК.

България трябва да плати на Ленев 27 000 евро за претърпени неимуществени вреди, както и 4 000 евро за разноски по делото.

Жалбоподателят Юрий Ленев е арестуван в дома си на 1 юни 1999 г. заради убийството на бившия премиер Андрей Луканов, застрелян на 2 октомври 1996 г.

Той е транспортиран с микробус с качулка на главата до Копривщица. Още по пътя е малтретиран от съпровождащите го полицаи с юмруци, твърди предмети както и с притискане на глезените на краката чрез вратата на микробуса.

Още по темата
По пътя няколко пъти губи съзнание. Откаран е във вилата на МВР в Копривщица, наречена "Къщата на ужасите", където изтезанията продължават отново с качулка на главата. Полицаите забиват остри предмети под ноктите на ръцете му, поставят предмети между пръстите му и ги стискат, за да получи болки в ставите, бият го с юмруци и ритници.

След това Ленев е разпитван във вилата от Ботьо Ботев, тогавашен началник на отдел „Тежки престъпления срещу личността” в националната полиция.

Разпитът е свързан с евентуалното му съучастие в убийството на бившия премиер на България Андрей Луканов. По време на задържането му във вилата на МВР спрямо него са използвани специални разузнавателни средства без за тях да е получено разрешение по предвидения в закона ред.

След разпита в Копривщица Ленев е отведен обратно в София, където е задържан по обвинение в съучастие в убийството на Луканов в ареста на Националната следствена служба. Обвинението му е предявено лично от следователя Богдан Карайотов.

Същия ден е прегледан от лекарката на службата, която установява „множество кръвонасядания на мишниците, предмишниците и китките на двете ръце, разкъсна контузна рана на лявата китка и втория пръст на лявата ръка, кръвонасядания на лявото бедро и на двата глезена, кръвонасядания върху подбедреницата на левия крак”.

Съпругата и майката на Ленев получават разрешение да го видят едва две седмици по-късно. И двете са ужасени от гледката с все още обилните следи по тялото му в резултат от малтретирането.

Впоследствие по време на задържането на Ленев е направен нов преглед и освидетелстване, които потвърждават нараняванията.

В резултат от изтезанията Ленев дава самоинкриминиращи показания, въз основа на които е осъден на доживотен затвор за съучастие в убийството на Андрей Луканов.

Впоследствие обаче той, както и другите съучастници, е оправдан, като съдът отказва да зачете тези показания, за които приема, че са добити в нарушение на закона.

Срещу част от полицейските служители, които са отговорни за изтезанията, е повдигнато обвинение за причиняване на лека телесна повреда. Ботьо Ботев не е привлечен като обвиняем.

На 30 октомври 2006 г. полицейските служители са оправдани от Софийския военен съд. Той приема, че те са използвали сила законно с цел да преодолеят съпротивата на Ленев по време на ареста. Присъдата е обжалвана, но на 30 юли 2007 г. тя е потвърдена от Военно-апелативния съд, чието решение е окончателно.

В решението си ЕСПЧ приема, че жалбоподателят е бил изтезаван в нарушение на член 3 от Европейската конвенция за правата на човека, който забранява изтезанията, нечовешкото и унизително отнасяне и наказание.

ЕСПЧ обръща особено внимание на умишлените действия на полицейските служители, които са забивали твърди предмети под ноктите на Ленев и са притискали пръстите му. Съдът също така обръща внимание на неговото транспортиране и държане с качулка на главата в драстично нарушение на закона и с цел да бъде дезориентиран в обстановката, както и на факта, че той е изтезаван в „секретна база” на МВР в Копривщица.

Съдът заявява, че той „не се съмнява, че малтретирането, чийто резултат са нараняванията на ноктите и пръстите на жалбоподателя, е причинено с цел да се сломи неговата физическа и морална съпротива и да се принуди той към самопризнание, което той прави.

Решението по делото Ленев срещу България е първото, в което ЕСПЧ установява изтезание като основното нарушение.

Съдът установява и процесуално нарушение на член 3 поради неефективното разследване, в резултат от което нито едно от лицата, участвали в изтезанието на Ленев, не е осъдено.

ЕСПЧ намира и нарушения поради недостатъците на правната рамка, позволяваща произволна употреба на специални разузнавателни средства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: ЕСПЧЮрий Ленев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
3
 
! Отговори
КОШМАР преди 11 години
До Анонимен 85И КАКВИ ОБИГРАНИ ЮРИСТИ СА ОТ БХК КАТО ЗАЩИТАВАТ *** А ? КОЕ ИМ Е ЮРИДИЧЕСКОТО ? ТИ СИ МНОГО *** ЯВНО,ИЛИ СИ *** НА ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА ? НИ ЩО НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ,*** ПРЕСТЪПНОСТ Е ДОКАЗАНА ! И СЪЩО ТАКА ЧЕ *** ХРАНТУТНИЦИ ПОЛУЧАВАТ ПО 1 МИЛИАРД ГОДИШНО ПОМОЩИ ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ И КЪРВАВ ТРУД !
68
1
 
4
 
! Отговори
Дали? преди 11 години
Дали ще има наказан полицай?
67
1
 
1
 
! Отговори
до 86 преди 11 години
Когато твоето дете бива така изтезавано тогава ще видим дали ще разсъждаваш по този начин.
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мисля че изпускате най- важното в новината, БХК е основния защитник на всички *** и *** работещи срещу България.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А кой тогава уби Луканов? Бойко унищожителя на комунисти, който в момента има достъп до цялата информация защо не каже?
64
0
 
2
 
! Отговори
КОШМАР преди 11 години
До Анонимен 81АМИ НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ ЧЕ ОБРЪЩАМЕ ПРЕКАЛЕНО ВНИМАНИЕ НА БХК/БЪЛГАРСКИ ХЕЛЗИНГСКИ КОМИТЕТ/. КАКЪВ БЪЛГАРСКИ КОМИТЕТ Е ТОВА ? ТОВА СИ Е НАПРАВО ПРО- ***. КАТО СПРЕМ ДА НЕ ИМ ОБРЪЩАМЕ ВНИМАНИЕ НЕКА СИ ЛАЯТ ТЕЗИ *** ! ПОМНИТЕ ПРЕДИ ГОДИНА ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ РУСКИ ПРИВЪРЖЕНИЦИ КАКВИ ТРАНСПАРАНТИ ИЗДИГНАХА НА МАЧА "ЗЕНИТ"/С. ПЕТЕРБУРГ/- "ПОРТО " - БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ А НЕ ЗА МРЪСОТИЯТА....ЗАЩО ТОГАВА ОТ БХК НЕ СКОЧИХА СРЕЩУ РУСНАЦИТЕ А ? ВЪН БХК ОТ БЪЛГАРИЯ И ПЕРСОНА ГРАТА
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие защо биете ***?
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И тея ще загинат ,като Змията ,ама кеф
61
3
 
5
 
! Отговори
КОШМАР преди 11 години
До Анонимен 75ДА ПАЗИ НИ ПОЛИЦИЯТА С НАШИТЕ ДАНЪЦИ КОИТО РОБСКИ ПЛАЩАМЕ ! ПАЗИ НИ ОТ *** ***- *** НАЛИ ? КОИТО УБИВАТ И ИЗНАСИЛВАТ ВЪЗРАСТНИ ХОРА ПО СЕЛАТА ЗА МИЗЕРНИТЕ ИМ ПЕНСИЙКИ. КОИТО ОГРАБВАТ ГРАЖДАНИТЕ ПО УЛИЦИТЕ,КОИТО УБИВАТ МЛАДИ ХОРА С НОЖОВЕ. ПАЗИ НИ ОТ ТЯХ СМЕЛАТА НИ ПОЛИЦИЯ НАЛИ ? НО МОГАТ ДА ЗАСТРЕЛВАТ И НАРЪГВАТ МЛАДИ МОМИЧЕТА ХУМАННИТЕ НИ ПОЛИЦАИ. И ДА ПОЛУЧАВАТ 20 БРУТНИ ЗАПЛАТИ ПО 1.600 ЛВ. ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ = 32 000 ЛВ.
60
4
 
14
 
! Отговори
ТУРСКО РОБСТВО ,ЛИ.. преди 11 години
НЯМА ТАКОВА НЕЩО----АДЪТ И РОБСТВОТО СА ИЗМИСЛЕНИ ОТ БЪЛГАРИ!!...ЗА ОПРАВДАНИЕ , РАЗБИРА СЕ!ЛЕВСКИ Е ОСЪДЕН НА СМЪРТ , ОТ БЪЛГАРСКИТЕ СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ , НАЧЕЛО С ИВАНЧО ХАДЖИПЕНЧОВИЧ....ЗА ДА СЕ ПОДМАЖАТ НА ПАШАТА!!!!ДА МУ ПОКАЖАТ ,КОЛКО СА ВЕРНИ НА ЦАРЩИНАТА и СУЛТАНА!....ДНЕС, ТЕ УБИВАТ.....ЗА ДА ДОКАЖАТ , КОЛКО СА РАБОТНИ И СТРИКТНИ....!ТОВА Е ПРОСТОТИЯТА ...БЪЛГАРСКА!
59
7
 
8
 
! Отговори
Miro преди 11 години
До КОШМАРКостов и Борисов заедно с Виденов са по големи комунисти от Станишев и всички в БСП в момента. Просто в БСП са млади хора като Курумбашев,Кутев,Станишев които не са били членове на бившата БКП/ортодоксални комунисти/ докато Боко,Цецо ,Костов са закърмени с партията - майка болшевики !
58
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НА ЮРИЙ ЛЕНЕВ ПАМЕТНИК ТРЯБВА ДА МУ ИЗДИГНЕМ,А КОЙ ПОРЪЧА УБИЙСТВОТО ЩЕ КАЖЕ ПОЛИГРАФА ,АКО ЗАВИСИШЕ ОТ МЕН ЗА ДВА ЧАСА ЩЕ РАЗКРИЯ ПОВЕЧЕТО ПОРЪЧИТЕЛИ НА УБИЙСТВА ВЪВ БГ
57
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наистина ли беше убит
56
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За убийството на политик на това ниво, няма случайно попаднали в къщата на ужасите. За да се стигне до изтезания, значи е знаел нещо.
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Така бият, че "признаваш" всичко, което те искат и както те го искат ."
54
1
 
11
 
! Отговори
КОШМАР преди 11 години
БОТЪО БОТЕВ ОТ ОТДЕЛ "УБИЙСТВА" ТОГАВАШЕН НАЧАЛНИК НА ОТДЕЛА СЕ СЛАВЕШЕ СЪС СВОЯТА КОРУМПИРАНОСТ И НЕКАДЪРНОСТ. БЕ НАЗНАЧЕН ОЩЕ ПО ВРЕМЕТО НА ВИДЕНОВ. 1996 ГОД. СПОМНЯТЕ ЛИ СИ В КВ. БЕЛИТЕ БРЕЗИ КОГАТО ПОЛИЦАИ УБИХА ДРУГИ ПОЛИЦАИ ПО ПОГРЕШКА ПОМИСЛИЛИ ГИ ЗА БАНДИТИ. БОТЪО БОТЕВ РЪКОВОДЕШЕ ОПЕРАЦИЯТА И ПРИСЪСТВАШЕ ЛИЧНО. ВИДЕНОВ ПАДНА ОТ ВЛАСТ,ДОЙДЕ КОСТОВ И ВМЕСТО ДА ГО УВОЛНИ И ПОДВЕДЕ ПОД ОТГОВОРНОСТ МУ ДАДЕ ПО- ГОЛЕМИ ПРАВОМОЩИЯ. И КОСТОВ Е АНТИКОМУНИСТ НАЛИ ? СМЯХ СМЯЯЯЯЯЯЯЯХ
53
2
 
9
 
! Отговори
ббб преди 11 години
А не се ли сещате че големия професионалист Ботьо Ботев и кумир на ББ се въртеше във всички телевизионни студия да обяснява своите версии за убийството на Луканов. Като си профи да го беше изкарал това убийство. С репресии всеки може.
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някъде бях чела че смъртта на Луканов е инсцинирана...България е тъмна Индия
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
" Крайно време е България да почне да санкционира дейността на антибългарски организации. "Да ама както виждаш не санкционират дейността на антибългарската групировка наричаща се "полиция". За такива работи на запад имаш ли представа колко полицаи, че и министри барабар с правителството щяха да хвръкнат и да отседнат в затвора.
50
1
 
16
 
! Отговори
до възмутена преди 11 години
"При жестоки изтезания ще кажеш това .което инквизиторите искат да чуят."Съвсем правилно. Знам човек, който бе осъден на много години за жестоко изнасилване. Направил пълни самопризнания. След година, обаче, хващат престъпник, който между другото признава и за това престъпление. Младежът го освободиха, но му отнеха една година от живота. Като го питаш защо си е признал, казва: "Така бият, че "признаваш" всичко, което искат."