ЕК ще следи изкъсо избора на нов главен прокурор у нас

Изводите за съдебната ни система ще бъдат обобщени в началото на 2013 г.
Обновена: 19 дек 2012 19:38 | 19 дек 2012 19:36,
34
ЕК ще следи изкъсо избора на нов главен прокурор у нас
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Европейската комисия заяви, че ще следи отблизо избора на нов главен прокурор на България и предупреди, че процесът трябва да е честен и прозрачен, с гарантирана тайна на вота, предаде БНР. Еврокомисията ще представи на Съвета на ЕС подробностите за този избор още в началото на следващата година, съобщи на пресконференция в Брюксел говорителят на Еврокомисията Марк Грей.

Два основни въпроса извежда на дневен ред Еврокомисията – първият е за професионализма и почтеността на кандидатите, обясни Грей.

„Това, което е важно, е да се спазват най-високите стандарти за професионализъм и почтеност за този ключов пост. Главният прокурор ще бъде на тази длъжност 7 години и е абсолютно необходимо кандидатите да отговарят на най-високите стандарти. Висшият съдебен съвет трябва да поеме своите отговорности в това отношение“, каза говорителят.

Вторият важен въпрос е за честността и прозрачността на вота. Вече бяха изразени тревоги около тайната на гласуването, подчерта Марк Грей.

„Гласуването трябва да бъде тайно – това е очевидно. Европейската комисия обаче не може да управлява механизма за гласуване. Не можем и не искаме да се намесваме в процеса на гласуване във Висшия съдебен съвет, но ще следим в детайли това, което ще се случи и още в началото на следващата година ще го включим в общия доклад за прилагането на механизма за сътрудничество и проверка, който ще изпратим до Съвета“, каза говорителят на Европейската комисия.

Той уточни, че засега не става дума за нов доклад за България, а за документ, който е част от редовната комуникация по темата между Еврокомисията и Съвета и че този документ няма извънреден характер.

Попитан дали нашата страна може да очаква извънреден доклад по механизма за сътрудничество и оценка преди края на идната година, Грей заяви, че "всичко е възможно, но засега намеренията на Комисията са доклад да има едва в края на 2013 година", предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тиква внимавай,гледат ни
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ЕК и ЕС защо не проследи защо се получава така, че минималното заплащане на час работа във Франция е надницата на много българи за един ден и надницата за един ден на французите е почти колкото месечната заплата в БГ? Или тях ги интересуват сам прави краставици и щастливи кокошки и прасета? А с тази борба с тютюнопушенето стават не само смешни...
1
1
 
14
 
! Отговори
ЯСЕН преди 11 години
АБЕ ВИЕ ОТ ЕС. КАТО ЗНАЕТЕ ,ЧЕ СА ТОЛКОВА КОРУМПИРАНИ НАШИТЕ ,ЗАЩО НЕ ПРАТИТИТЕ ВАШ ЧОВЕК ,ИЛИ СЕ СТРАХУВАТЕ ,ЧЕ ТУК ЩЕ ГО НАУЧАТ НА МУРАФЕТИ!!