Похитителят от Сливен: Съжалявам за постъпката си

ВКС може да върне делото на първа инстанция
8 яну 2013 19:18,
33
Похитителят от Сливен: Съжалявам за постъпката си
Обвиняемият Стефан Стефанов под съпровода на полицаи. Снимка: Булфото

Заради редица процесуални грешки делото срещу Стефан Стефанов, който взе заложници в сливенска банка, може да бъде върнато на първа инстанция в Окръжен съд - Сливен. Това предположение се прокрадна днес по време на заседанието в Апелативен съд - Бургас.

Според Върховния касационен съд мотивите на проверяваната от Бургаския апелативен съд първоинстанционна присъда се характеризират с формалност и съществени непълноти. Освен това трябвало да бъде отстранена и грешка в диспозитива на решението, като общото наказание от 16 години и 8 месеца следва да се намали на 16 години и 2 месеца лишаване от свобода.  Имало и основание обезщетението за гражданския ищец Станчо Станчев да бъде увеличено.

“Пропуските са още на фаза Окръжен съд. Според ВКС делото неправилно е протекло под формата на съкратено производство, а това е довело до липса на мотиви за престъплението. Затова наложената присъда трябва да се отмени, а делото да се върне на първа инстанция в Сливен”, мотивира се прокурор Димитър Диамандиев.

На противоположното мнение обаче бяха адвокатите и на двете страни. Според защитата на Стефанов, назначения служебно адвокат Камен Кънев, ВКС изпада в ненужен формализъм. „Не мога да приема тезата, че има частични самопризнания от клиента ми. Не искаме делото да започва отначало, защото знаем, че ще достигнем до съкратено съдебно следствие. Малко са делата, в които има толкова разпитани свидетели, с толкова ясни и точни показания. Дори делото да се върне в Сливен, моят подзащитник пак ще иска той да протече по съкратена процедура и вероятно пак ще стигнем до този вариант”, заяви Кънев.

От своя страна против връщане на делото в Сливен се обяви и адвокат Иван Балтов, представляващ гражданския ищец Станчо Станев. По думите на юриста процесът е вкаран в омагьосан кръг, а за да се излезе от него било нужно обвинителният акт да бъде пратен отново на прокуратурата.

Самият обвиняем Стефан Стефанов заяви на влизане в съда, че съжалява за стореното и ако сега е можел да избира, никога не би постъпил така. „Надявам се да ми намалят присъдата”, каза още той, преди началото на процеса в Бургаския апелативен съд днес. За същото ще пледира и адвокатът му, който заяви, че ще настоява и за намаляване на присъденото обезщетение от 100 000 лв.

Решението на Алепативен съд – Бургас ще излезе в едномесечен срок.

Припомняме, че на 23-ти март 2011-та година Стефанов похити въоръжен клон на “Инвестбанк” в Сливен. Тогава беше ранен охранителят Станчо Станев, а няколко служители на банката бяха държани почти денонощие като заложници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За какви разминавания бълнувате и какви банки ва бият по главите ? Въоръжено нападение. Взимане на заложници. Застрелян човек. За какви отървания въобще може да става на въпрос. В затвора и точка. Или ако ви каже "аз няма да правя повече така" и да го пускаме човека да не се мъчи в затвора за няма нищо ? По-точно щото нападнал бил омразните ви банки и като така все едно е герой... Доста болни хора се подвизават у форумето...
21
1
 
3
 
Отговори
Novo zagoretz преди 11 години
До Pet - 20 A Kakvo tarsiat ( ili praviat ) decata vi vav romskata mahala ta ne izliat ot tam po cial den ?
20
2
 
3
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
ami moje li da si tolkova prost kradec.
19
1
 
3
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма да му се размине. Тука ако убиеш, може да се отървеш, но ако посегнеш на банка го отнасяш.
18
4
 
8
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-вероятно този терорист вече си е платил за оправдателна присъда. Сега правят "кадрили" (както ги наричат мафиотите с тога), за да се създаде представа в обществото, че уж нещо много важно се е прецакало, после ще си прехвърят делото по инстанции докато хората го забравят или им стане досадно да слушат за това и накрая тихомълком, след 7-8 години то ще приключи с оправдателна присъда. През това време този *** ще е на свобода. В много държави има мафия, но в България мафията има държава!
17
1
 
9
 
Отговори
Pet преди 11 години
Виновен е.Нека го осъдят,но след Йоско-убил 3,след ромите дето продават дрога на децата ни в Нова Загора ..........и още куп престъпници
16
2
 
11
 
Отговори
R&S преди 11 години
До ясенБъди сигурен, че много отдавна осъзна какво е направил и колкото и да не им се вярва на хората той наистина съжалява...
15
1
 
7
 
Отговори
R&S преди 11 години
До NELСъгласна съм с теб...наистина никой не знае какво може да му се случи в утрешния ден....чета коментарите тук на хората които го оплюват и се чудя, ако някой ден на някой техен приятел или близък му се случи нещо подобно дали би говорил по същия начин....Нека не съдим хората без да знаем през какво са минали и какво ги е накарало да стигнат до там....
14
1
 
7
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
До пенсия Съжалявам е най-трудната за изричане дума, това може да го направи само човек който има смелостта да признае и осъзнае грешката си и да се извини...
13
1
 
5
 
Отговори
R&S преди 11 години
До АнонименКакво имаш в предвид, че е имало лична драма..?
12
1
 
3
 
Отговори
DUBLIN преди 11 години
Ot tova prestaplenie po qsno i kristalno 4isto kato deqnie i dokazvane edva li ima v sveta- i velikiqt SAD otnovo e v dvumisliq i neqsnotii,otnovo se vra6ta deloto v na 1-va instantsiq,otnovo ka6i i nerazborii-eto tova e o6te 1 slu4ai na VELI4IETO na SADA v Korumpestan...
11
1
 
3
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
АЗ КАТО ЗНАМ БАНКАТА НА КАКВО МЯСТО Е,САМО ТОВА Е ДОСТАТЪЧНА ПРЕДПОСТАВКА ЗА ОБИР,НА ТАКОВА ТЪПО МЯСТО Е(БЕШЕ),АМИ ДОБРЕ,ЧЕ НЯМА УБИТИ,А ЧОВЕКА ЯВНО СЕ РАЗКАЙВА,АМА ТАМ ЯВНО И ЛИЧНА ДРАМА Е ИМАЛО
10
1
 
18
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
А какво стана с Жоро Милионера!? :)
9
3
 
4
 
Отговори
pish преди 11 години
брей, че го охранили. ми да вземат и мене да ме приберат да ге
8
3
 
9
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
За въоръжени грабежи в нормалните държави се започва от 10-15 години (само за наличието на оръжие). А за вземане на заложници и нараняване става още по-лошо! В тази септична яма - пълен та*ак!
7
3
 
6
 
Отговори
xa xa преди 11 години
toi banka obira tia glupavite globa mu slagat ....
6
5
 
15
 
Отговори
корумпиран съдия преди 11 години
Съжалявам, но не си от НАШИТЕ хора, не само че ще те осъдим с пълната сила на закона, ами и ще лежиш максимума.
5
15
 
15
 
! Отговори
Прощаваме ти преди 11 години
Изобщо не ме интересуват какви са били мотивите на престъпника.Подобни лица трябва да гният цял живот в затвора,за да дават пример на другите планиращи подобни постъпки.Влизане с взлом,взимане на заложници,използване на огнестрелно оръжие и опит за убийство на служител.Поне още 5 обвинения могат да му се повдигнат.И аз съм беден и аз нямам пари но не отивам да обирам банки,да стрелям по хора и да стресирам за цял живот други,само и само да си оправя живота.
4
2
 
38
 
! Отговори
До 3 преди 11 години
Ама Йоско е инвалид или поне като се стигне до съдебно дело!Всъщност най -смешното в така наречените "ключови дела" че всички се оказаха неличимо болни! Единствените здрави се оказаха братя Галеви и те избягаха!
3
5
 
27
 
! Отговори
NEL преди 11 години
...ЕДИН ОТ МНОГОТО ОТЧАЯНИ БЪЛГАРИ...ЧОВЕК НЕ ЗНАЕ КАКВО ЩЕ МУ ДОЙДЕ НА ГЛАВАТА...