Магистратите са с дълги имена, на МВР няма да им стигне речникът

ВСС недоволства за кръщаването на акции на магистрати
24 яну 2013 18:11,
37
Магистратите са с дълги имена, на МВР няма да им стигне речникът
Членовете на ВСС отново са напът да се скаратс изпълнителната власт. Снимка: архив БТА

Целенасочената политика на правителството е да не осигурява средства за нормалното функциониране на една от трите власти, заяви председателят на ВКС Лазар Груев.

На днешното заседание на Висшия съдебен съвет правителството на съдебната власт реши, че ще поиска среща с министъра на финансите Симеон Дянков заради бюджета на съдебната власт. Магистратите искат увеличаване с 16 млн. лева.

Срещата ще трябва да се състои следващия месец, реши ВСС. Груев беше категоричен, че в случая не става въпрос за комфорта на магистратите, а за този на гражданите.

„Когато няма пари за вещи лица, не става въпрос за комфорта на българските магистрати, а за комфорта на българските граждани”, обясни той.

ВСС и представители на изпълнителната власт са напът да влязат в поредния си остър спор.

В началото на декември министърът на финансите Симеон Дянков нарече “гнусно“ искането на магистратите да бъдат отпуснати 10 млн. лева за ДМС-та. Тогава той обясни, че това е най-нереформираният и критикуван от Европа сектор.

Днес членът на ВСС Михаил Кожарев отговори на тези обвинения и обясни, че моли да се предоставят параметри за реформа.

"В момента не можем да направим и съкращение, и разпределение на средства, не можем да оставим съдилищата и следствията без бюджет, за да направим реформа”, обясни Михаил Кожарев, цитиран от “Фокус“.

Сблъсъкът между ВСС и Дянков изобщо не е първият между магистрати и представители на правителството. Популярни станаха споровете между представители на съдебната власт и вътрешния министър Цветан Цветанов, чиито остри изказвания предизвикаха съмнения за намеса в работата на магистратите и притеснения от Брюксел.

Вътрешният министър напоследък налага и странна практика да кръщава операции на имена на съдии, което предизвика силно негативна реакция от страна на неправителствения сектор и магистратите.

Особено популярни станаха акциите Р.А.Л.И.Ц.А, при която се появиха съмнения, че е кръстена на съдия Ралица Манолова, и акция М.И.Л.Е.В., най-вероятно кръстена на на съдия Теодор Милев. И в двата случая въпросните магистрати бяха участвали в съдебните състави, изменили мерките за неотклонение на задържаните при въпросните акции.

Днес ВСС прие проекта на становище за проведената операция М.И.Л.Е.В. Прякото съвпадение на името на операцията и съдията засяга както отделния съдия, така и авторитета на съдебната власт. ВСС заявява още, че правовата държава е обща грижа на всички.

Обсъждането на проекта на становище не мина и без саркастични коментари.

„Нека не затрудняваме колегите от МВР, в съдебната система има много дълги имена с тирета и ако МВР си прави абревиатури на всички, няма да им стигнат думите в речника”, каза Румен Георгиев.

Георгиев призова предложението да бъде подкрепено с едно изключително уважение към Министерство на вътрешните работи.

На днешното заседание на ВСС беше определен и и.ф. административен ръководител на Апелативна специализирана прокуратура.

Постът пое Даниела Попова, която досега е била заместник административен ръководител на звеното. Досегашният шеф на апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов беше назначен за зам.-главен прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
luckyman преди 11 години
Като гледам снимката поне още една дузина операции с подоби имена трябва!
31
1
 
2
 
! Отговори
Минаващ преди 11 години
И с осигурен бюджет Темида вече 23 години практически не функционира и няма начин да функционира: със съдебни шефове с червено потекло, защитавали навремето Тато и Димитровската конституция; със съдии от средния и низшия ешелон, свикнали от мътните деветдесет години на Прехода първо да се грижат за джоба си, а сетне ако остане време и имат такова желание да накарат престъпниците да съблюдават законите. Е, очевидно не са имали такова желание,щом престъпници с 19 престъпления се разхождат на свобода. Логичният въпрос е за какъв дявол ни е такава Темида? Да ходят на о-в Сицилия или в Латинска Аме
30
1
 
2
 
! Отговори
Темида преди 11 години
До ВСС: Кажете на съдиите: 1.Че те са част от това общество и тяхното задължение е да го избавят ЗАЕДНО с МВР, следователите и прокурорите от престъпниците, а не да ги пускат на свобода; 2. Осъдете няколко знакови перстъпници, та да се разбере,че Темида я има и си върши работата; 3.Отървете се от кадрите от Татово време и непочтените и некадърни съдии, а не ги защитавайте. Вие по-често правите обратното; 4. Не се смятайте за каста над обществото, а за такава в услуга на обществото. Тогава ще ви приемем и ще имате авторитет. Авторитет с Кървави писма, закани и присъди в услуга на престъпниците
29
1
 
0
 
! Отговори
ДА преди 11 години
АЕЦ БЕЛЕНЕ
28
1
 
0
 
! Отговори
ДА преди 11 години
Парите за тази излишна институция да отидат за построяването на АИЦ БЕЛЕНЕ!!!
27
1
 
2
 
! Отговори
IVO преди 11 години
KORUMPIRANITE SADEBNI LA*IARI GI ISTRAX OT DALAVERITE IM !!!!!
26
1
 
2
 
! Отговори
МВР преди 11 години
Лот из дис ???
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Срещнеш ли старец целуни му ръката -може да ти е баща Срещнеш ли момче погали го -може да ти е син Срещнеш ли ГЕРБАДЖИЯ взимай камък и се цели точно -готви се да те такова
24
2
 
4
 
! Отговори
Джанго преди 11 години
Съдебната система в България е пълна порнография-едни и същи муцуни си подават къси пасове !С голяма лопата трябва да се рине много и на дълбоко,защото вони страшно!
23
1
 
8
 
! Отговори
Оцецазрук преди 11 години
Ц.В.И.Н.О.К.И.О. *** Вреден И *** Общопризнат Крастав Искаме Оставка - когато се проведе тази акция, ще правя курбан!
22
2
 
4
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 11 години
Па тез жени кво ги туриха насекаде началници бе,я ги виж-те повече от мъжете и те горките си заврели носат в масата от срам и са праят че слушат...Бе кой ги туря тез жени на таквиз служби бе,що си не седат дома да праят салати и васпитават дяца и внуци,да бъркат манжи ами са фанали да бъркат бъркотий в таз държава,а?Ми то щипан з***дник акъл не требе раздава бе...
21
2
 
4
 
! Отговори
МВРМВРМВРМВРМВРМВР преди 11 години
Нека не затрудняваме колегите от МВР, в съдебната система има много дълги имена с тирета и ако МВР си прави абревиатури на всички, няма да им стигнат думите в речника, каза Румен Георгиев.Хахаха вече си имаме и министерство на *** с бюджет от 1,2 млр.лева.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
колко народни пари изядахте ВИЕ
19
6
 
6
 
! Отговори
Vesso преди 11 години
Не е само ЦЦ,но и Румен Червеняков от БСП иска подобно нещо. Милев случайно да не е хващан с положителна проба за алкохол от КАТ? А защо не е осъден за облагодеталстване на частно лице с над 27хил.лв.?Сигурно защото е колега?А"нуждаещите"се щерки от ВСС?Опа,а "Черничкия"? Какво ли още знае Цветанов за членовете на ВСС? Ако аз направя някаква простотия, кой е виновен за лошото ми име? Аз или този който разкрие срамното обстоятелство?
18
2
 
4
 
! Отговори
777 преди 11 години
Маса пълна с Политически и криминално компрометирани лица. Свинщината и беззаконието са на дневен ред!!!! По високите етажи на властта разбира се.Повръща ми е от системата от хората в нея и от лицемерието им. Лъжат ви в лицето с усмивка а в същото време крадат все едно ще трупат имане в Аладин в пещерата. Господа и дами светът и времето са просто миг а адът е вечен !!! ще горите в него кои по рано кои по късно
17
1
 
0
 
! Отговори
ss преди 11 години
ss
16
2
 
4
 
! Отговори
C. Cvetanov преди 11 години
Е добре де, няма повече да кръщаваме акции на магистрати. Следващите ще се казват ***.У.М.П.Е.Т.А. и Б.О.К.Л.У.Ц.И.
15
4
 
9
 
! Отговори
ВСС е мафия ! преди 11 години
ВСС кога ще бъдата вкарани в затвора, защото са престъпници и слуги на мафията !
14
2
 
2
 
! Отговори
не син преди 11 години
"Магистратите искат увеличаване с 16 млн. лева!"- Само толкова !?!?Скромни ! " Груев беше категоричен, че в случая не става въпрос за комфорта на магистратите, а за този на гражданите." Този гони по наглост Костов ! Казаха им "без бонуси " , но те пак си раздадоха !
13
3
 
2
 
! Отговори
=== преди 11 години
DMS njamashe po sadilishtata.Obache pari se razdadoha po ministerstva i agencii.Promivat vi mozacite Cvetanovci i vie im se vrazvate.