Прокуратурата предлага ДКЕВР да отнеме лиценза на ЧЕЗ

Открити са системни нарушения
Обновена: 19 фев 2013 12:16 | 19 фев 2013 12:00,
157
Прокуратурата предлага ДКЕВР да отнеме лиценза на ЧЕЗ
Снимка: БТА

Прокуратурата предлага на ДКЕВР да започне процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ заради редица нарушения.

Едно от нарушенията е, че от ЧЕЗ са отчитали потреблението на абонатите си на три месеца.

Георги Камбуров от ВАП каза още, че при подмяната на електромери дружеството ЧЕЗ не е съставяло констативен протокол за това какво е било установявано. Например, ако е имало неправилно отчитане, няма как пострадалият да подаде жалба и да му бъдат възстановени средства.

Според доклад има установени нарушения на ЗОП от страна на ЧЕЗ при сключването на договори с подизпълнители. Срокът за препоръките е седем дни и в този случай става ясно, че няма желание от страна на ДКЕВР да си изпълнява задълженията и ще сезираме Градската прокуратура за образуване на наказателно производство. Ще бъде сезиран и МС, защото той назначава ДКЕВР, посочи Георги Камбуров.

“По отношение на всички нарушения, които са били извършвани системно от трите енерогоразпределителни дружества ние смятаме, че трябва да бъде отнет лицензът на ЧЕЗ”, заяви Камбуров.

Един от наблюдаващите прокурори - Веселин Найденов, припомни, че ВАП се е "самосeзирала" след подадени сигнали в медиите, а проверките в регулатора текат активно от 12 февруари. Той уточни, че работата на ведомството ще продължи в следващите няколко седмици, за да бъде "потърсено" за още евентуални нарушения.

Сред установените нарушения е това, че няма изградени трайни механизми, които да спомагат за ясен и точен контрол по отношение на инвестиционните процеси в електроразпределителните дружества. Освен това процедурата по приемане на инвестиционни разходи е само документална, като ДКЕВР рядко прави проверки на място.

"Двама наши прокурори изискаха огромен куп документи от ДКЕВР, след направени  срещи с Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) и Комисия за защита на потребителите (КЗП). До този момент констатираме някои груби грешки в дейността на регулатора, като по-голямата част от тях са обвързани с липсата на адекватен контрол на инвестиоционните разхди. Проблемът е, че в ход на проверките излизат нови и нови неща", коментира той.

Прокуратурата е открила груби грешки в действията и работата на комисията. Той уточни, че според решение на ДКЕВР, от 2008 г. регулаторът трябва да осигури ежемесечно отчитане от всички ЕРП-та.
„Тук е най-драстичното нарушение на регулатора, който не е контролирал спазването на собственото си разпореждане. ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про са отчитали на период до 44 дни през януари и именно от това идват завишените сметки, каза прокурорът.

В свое решение от 13 октомври 2008 година комисията записва, че отчитането на сметките за ток е месечно. В общите си условия ЕНЕРГО ПРО дори не е отразило това. Така е имало периоди на отчитане между 33 и 42 дни. Комисията обаче не е контролирала това.

В тази връзка Найденов заяви, че прокуратурата препоръчва да бъде наложена санкция на дружествата. Той посочи, че според българското законодателство, за подобно нарушение всяко елекотроразпределително дружество може да се наложи да заплати между 20 хил. лв и 1 млн. лв. за всеки констатиран случай.

Прокурорите са установили и друго сериозно нарушение в дейността на енергийния регулатор. В административно отношение жалбите постъпили от граждани се разглеждали бавно или въобще "не били отваряни".

Найденов обясни, че през последните 13 месеца - периодът 1 януари 2012 - 31 януари 2013 г. в ДКЕВР са постъпили общо 2038 жалби от страна на граждани. Самата комисия е иялязла с решение едва по 188 от тях. По груби изчисления този брой разгледани и отговорени жалби е по-малко от 9% от общия.

"Администрацията на ДКЕВР въобще не е рагирала на жалбите на българските граждани. Това трябва да се промени", посочи той.

Това се случва само час преди премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова да дадат брифинг по актуални теми.

Напрежението в последните дни в страната ескалира след разрастването на протестите срещу високите сметки за ток и ЕРП-тата.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: ЧЕЗДКЕВРВАП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да спасим поне децата си,нека има бъдеще за тях! Имам три деца и трите аргатуват в чужбина.Нека спасим България!
70
1
 
5
 
! Отговори
@ 70 преди 11 години
Защото така ти каза някоя "медия" , че са казали от ЧЕЗ ? А ти разбра ли гълъбче , че в родната им Чехия са на път да ги осъдят ЧЕЗ ? Освен това , протеста е и срещу държавата , не държавата на ГЕРБ , тя е само част от целия пъзел , срещу държавата на корупцията и мизерията , разбери че от фирми до президента всички са вътре и ни цицат, затова майната им на всички партии , палете банките и палатите на т.н. "бизнесмени" и магазините на богатите , както се прави на юг от нас.
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Неолибералима и кумонизма са двете деца на юдееиската зараза. Едно също е даже пропагандаторите им работят по един и същи начин. И двете идеологии целят едно, да изземат всички капитали и ресурси от хората и да ликвидират държавите. Спомнете си за интернационализма и го сравнете глобализацията. Намирате ли разлики.
68
0
 
2
 
! Отговори
vivian преди 11 години
Какви лицензи? Просто трябва да ги изгоним тези ЕРП-та.
67
3
 
5
 
! Отговори
до 71 преди 11 години
Ще ме извиняваш, с агитките дето си търсят повод да трошат аз сплотен не се чувствам. Само с простотията на тези така наречени хулигани могат да се спрат протестите и някой добре го разбира. По-добре сочете с пръст кой троши чуждо имущество, защото на другия протест нормалните хора ще намалеят. Просто никой улегнал човек не иска да го смятат за ***.
66
0
 
18
 
! Отговори
ЗАПОМНЕТЕ ГО ! преди 11 години
Каквото и да направят народа трябва да знае едно ! Средно стандартно семейство трябва да плаща месечно за електричество около 8% от средната работна заплата за страната. Ако сметките за ток надвишаат 10% от средната заплата бъдете сигурни че има нередност и кражби., а правителството не е на място ! Няма значение колко плащат другите страни това се изчислява не в цифри а в проценти ! Когато се говори за стандарт на живот това е много важно да се знае !ЗАПОМНЕТЕ ГО !
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
69 това казват от ЧЕЗ и по всяка веротност е така , другото е въпрос на РЕВИЗИИ и ПРОВЕРКИ не на улицата , улицата своя дял си гос върши , тя алармира че е бнедовлна , но тя решение не може да даде , не и стига акъла за такова нещо.
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Оп-саСемерджиев е вече в прокуратурата, какво не си чул. Внимавай повече в новините, за да не се излагаш
63
0
 
8
 
! Отговори
До 62 преди 11 години
Не ми ги хвали,чужда компания да ни продава собствения ток е все едно в съседното село някой да произведе картофи,а австриец да го купи от него за 10 ст. и да дойде до моето село и да ми го продаде на 40ст. ,а печалбата да изпрати в Австрия!Искаш ли чужда компания да ти продава водата?А гората?Абе направо да си избираме един окупатор и да се свършва,да вземат всичко,а ние само да лапаме мухите!
62
1
 
9
 
! Отговори
Русенец преди 11 години
Защо сачо ЧЕЗ ?! А Енерго-Про ? А Топлофикациите ? Кога ???Не ни замазвайте очите !!! Вече сме се возили на този влак !!!
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мафия
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 63Не, ама сега гледай майтап, като му отнемат лиценза какво ще последва.Или друга фирма трябва да дойде на мястото на ЧЕЗ, или да се национализира.Национализира ли се, смятай че анархията ще е неконтролируема.Веднага ще бъдат назначени нови хора на сладка държавна служба от управляващите, а както се очертава те ще са на новата Тройна Коалиция БСП/ДПС/Кунева и тогава вече сметките за ток ще станат космически. Ще има кражби до дупка. Разграден двор, като БДЖ и Сопот - все държавни предприятия
59
2
 
12
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
ЧЕЗ и Бойко са пътници, това е ясно! Но нищо не чувам за повдигнати обвинения на шефа и членовете на ДЕКВР??? Та нали именно те са допуснали, и то напълно умишлено, тези безобразия в енергийния сектор, и не само при тока, ами и при топлофикация, горива и т.н.!!! А тоя *** Семерджиев за 4г. стаж си купил 2-3 прескъпи имота по морето, Лексус за 80хил. и 240хил. спестявания в банката, със заплата 3хил лева!! СЪД! Съд трябва за всички по веригата, ВЕДНАГА!
58
1
 
13
 
! Отговори
@ 22 преди 11 години
Сплотен съм с всеки мой брат българин , който е навън на улицата да търси сметка на управляващите от над 20 ГОДИНИ насам за положението на страната , сплотен съм с агитките на Левски , на ЦСКА , със земеделците , учителите , студентите , майките , работещите , безработните и който друг е навън и показва гражданската си позиция, това е пътя , заедно срещу безкрайните безобразия , не срещу Герб или за БСП, срещу всички правителства от 89-та досега, а ти си стой вкъщи...драги !
57
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧУКЧЕТА от цялата ви сметка в ЧЕЗ остават 9.23% ОСТАНАЛОТО ГО ПРВЕЖДАТ НА ДЪРЖВНАТА повтарям Д Ъ Р Ж А В Н А В Н А Т А НЕК , стна ли ви ясно или пак ще започнете с глупостите.
56
0
 
3
 
! Отговори
56 преди 11 години
До 56Това което казваш е мрежата в която да скриеш истината
55
0
 
13
 
! Отговори
С преди 11 години
СОФИЯ, ВАРНА Е С ВАС !!! ДОВЕЧЕРА В ЕДНАТА РЪКА ЗНАМЕ В ДРУГАТА ЮМРУК!!! АКО НЕ ЗА НАС, ТО ДА ГО НАПРАВИМ ЗА ЛЕВСКИ! НЕКА МУ ПОКАЖЕМ, ЧЕ НЕ Е ЗАГИНАЛ НАПРАЗНО!!! ЧЕ ТОЛКОВА ГОДИНИ БЪЛГАРСКИЯ ЛЪВ Е ЖИВ !!! ВСИЧКИ НА ПРОТЕСТА ТАЗИ ВЕЧЕР ДО ПОБЕДАТА !!! ЗА ЛЕВСКИ И НАРОДА !!!
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ехо, 35 000 абонати на Енерго Про протестираха във Варна оня ден, нещо няма ли да предприемете и срещу тази компания?
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тръгвайте си ЧЕЗ и всички останали!
52
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
60 КРЕТЕНА СИ ТИ СЛЕД като не виждаш колко се е променила България