МВР можело да подслушва незаконно

2/3 от сигнала на Станишев е верен, пресметна Цацаров
Обновена: 15 апр 2013 14:48 | 15 апр 2013 13:16, Веселина Йорданова
539
МВР можело да подслушва незаконно
Прокуратурата обяви резултатите от проверката за подслушването. Снимка: БТА

Има предпоставки за незаконно подслушване, установи прокурорската проверка по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за незаконно подслушване на политици, магистрати и бизнесмени.

Главният прокурор Сотир Цацаров получи сигнала от Станишев на 28 март. В писмото, придружаващо сигнала, Станишев е написал, че е получил запечатан плик от неизвестен подател и е преценил, че информацията е обезпокоителна и не може да бъде премълчана. Подателят е анонимен и завършва писмото си „С надежда и уважение, все още служител на МВР“.

Въз основа на проверката и констатациите на проверяващия екип според прокуратурата са налице предпоставки за образуване на наказателно производство срещу трима директори в СДОТО - за несъздадена организация и ред за използване на специализирана техника. От това са настъпили тежки последици, изразяващи се в уронване престижа на МВР и създаване на условия за нерегламентирано подслушване и нарушаване на конституционните права на гражданите.

Градският прокурор Николай Кокинов съобщи, че е е образувано досъдебно производство срещу Цветан Иванов, директор на СДОТО, Камен Костов, директор на СДОТО, Сергей Кацаров, директор на СДОТО.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че на практика две трети от сигнала, предаден от Станишев, е верен.

Вътрешният министър Цветан Цветанов е дал кратки обяснения пред двама прокурори, в които е изтъкнал, че е представител на политическото ръководство и по отношение на техническата част отговарят други длъжностни лица.

Констатирани са редица нарушения, свързани на практика с безконтролното използване на така наречената "мобилна техника за подслушване". В дни през март, в които не е отразено излизането на автомобила с подслушвателна техника, посочен в сигнала, той на практика е засечен по улици в столицата от кадри от видеонаблюдението. За проверката са иззети кадри от видеонаблюдението на София за месец.

Още по темата

В пътната му книжка и в придружаващи документи обаче пише, че той е на местостоянката си. Има и разминавания в часовете, в които е посочено, че автомобилът е излизал.

Задачите се поставят устно, вписват се в тефтери, които не са класифицирани, и отчетност няма. Ако няма резултат, не се пише никакъв документ, обясниха от прокуратурата.

Началникът на отдел в СДОТО МВР Радко Димитров е направил опит да осуети прокурорската проверка чрез изтриване на данни след внасянето на сигнала от Станишев. Димитров обяснил действията си с това, че системата е била претоварена и не е могла да работи.

Едно такова мощно оръжие за прихващане на мобилни комуникации би трябвало да се пази не по-малко строго, отколкото ядрените куфарчета, заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Разследването продължава. Ще се назначават и експертизи, като една от основните цели е да бъде възстановена изтритата информация. Ще се опитаме да възстановим всичко с експерти на фирмата-производител, съобщи Цацаров.

Ще бъде издадено и разпореждане - предложение до министъра на вътрешните работи – да създаде правила, които да въведе в действие по отношение на зоната, в която съществува нормативен вакуум. Цацаров заяви, че в момента в който е конституирано НС, прокуратурата ще представи пълен комплект от предложения за конкретни изменения в нормативната уредба, касаеща използването на техниката за подслушване в МВР.

Според главния прокурор трябва да има отделна агенция вън от службите за сигурност, която е под силен контрол. Тоягата и микрофонът не трябва да бъдат в една и съща ръка, коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


539
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
27
 
! Отговори
прогноза преди 11 години
Само наблюдавайте. Сигурен съм, че сега ще се пусне в действие някакъв друг скандал или "събитие", което да засенчи скандала. 100 %
30
3
 
41
 
! Отговори
един от многото преди 11 години
Добре, че и това допуснаха да излезе наяве. Очаквах да го покрият като всичко до тук. Хайде Цветанов да се изпарява от България. Нали така обещаНо да не забравяме ,че това не е първото обещание , което няма да изпълнят.
29
2
 
37
 
! Отговори
Аспарух преди 11 години
Ахаха физкултурникът като че ли последните 3 години и половина е бил министър на околната среда и водите, а не на вътрешните работи.Като ги слушам тези хора (герб) имам чувството, че последните 3.5 години в България им се губят!Внимание! Нов вирус предизвиква пагубна загуба на памет! Първите заболели са от герб!ахахахаахаха
28
15
 
3
 
! Отговори
1! преди 11 години
Комунистите родината изграждат, комсомолците със тях строят. Пионери, пионери! Славен път ни чака трудов път. Комунисти, комсомолци, пионери сме в един и същи строй. Комунисти, комсомолци, пиониери! заедно във труд и бой. ( винаги във труд и бой)
27
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подслушването в Бг и света ,..НЕ Е от вчера !В Бг ,...започва ЯКО ,по времето на И.Й.Костов ,....като първият подслушван от висшите ешалони е:Никола Филчев !Следват ---политици ,бизнесмени!
26
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и кво следва от това ? де е Цветанов да го коментира ? щот май се беше зарекъл публично нещо по темата
25
4
 
34
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Цацаров просто се оказа много умен мъж и за разлика от повечето "хора" на ръководни постове в държавата има чест и морал. Евала. Жалко , че "една птичка пролет не прави" , но все пак има светлина в тунела.
24
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Опаааа Цвъки какво стана бе мишок нали нямало такова нещо? Сега ако великият министър каже че това е ставало без негово знание трябва да си посипе главата с пепел и да умре от срам.Защото ако не знаеш какви ги вършат подчинените ти ставаш само за пъдар на селски бостан но не и за министър.
23
8
 
60
 
! Отговори
Леонсио преди 11 години
Полицейщината- вън. ГЕРБ доказаха, че лъжат, мамят, подслушват, грабят... Мисля, че и в парламента нямат място! Голяма загуба на 12 май.
22
5
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не един, не двама, а трима ДИРЕКТОРИ на Цвъцко са съгрешили, а самият физкултурник чист като сълза. Вярва ли някой на това, освен некой *** от родата му в село Шума
21
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хахахахахааааа-----ЦВЕТАНОВ НЕ ЗНАЕЛ НИЩО...Я-ЧЕ КОЙ Е БИЛ НАЧЕЛО НА МВР...ИЗВЪНЗЕМЕН ЛИ....МОЖЕ ЛИ В ЕДНА НА ПРАКТИКА ВОЕНИЗИРАНА СИСТЕМА С ЕДИНОНАЧАЛИЕ ...МИНИСТЪРА ДА НЕ ЗНАЕ НИЩО..А БЕ ПЪРВА ГОВОРИТЕЛКА ПРЕД КАМЕРИТЕ...ЦАЦАРОВ-СВЪРШИ СИ РАБОТА И ЦВЪЦКО ДА ОТГОВАРЯ ЗА ДАЛАВЕРИТЕ СИ...ТОЗИ ОРГАН Е РЕПРЕСИВЕН ПО КОНСТИТУЦИЯ-ТОВА Е ЯСНО--НО И ЗА НЕГО ВАЖАТ ЗАКОНИТЕ--НА ПРАКТИКА МВР СЕ Е ПРЕВЪРНАЛО В МАША ЗА ЛИЧНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ЦВЕТАНОВ И БОРИСОВ!!!
20
4
 
52
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Ще направя едно сравнение - ако Герб беше фирма и акциите се търгуваха на фондовата борса , то след тази новина цената им щеше да пада главоломно . ;)))
19
6
 
48
 
! Отговори
Пламен преди 11 години
Пфф, ГЕРБ са срам за България! И след всичко това ако спечелят на 12 май българите заслужават не да не могат да си платят тока, а да няма какво да ядат... Отвратен съм...
18
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вън от политиката Цветанов, Борисов и всички герберасти!
17
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цацаров май усеща на къде духа вятъра и просто започва да си върши работата иначе хич няма да е на почит на новите управляващи !
16
40
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДАЛИ ПЪК НЕ СА СЛУХТЕЛИ ЗА ***. Много са осведомени червените ***.И това смърди, както всичко около сер-ГЕЯ.
15
5
 
65
 
! Отговори
Бай Ставри преди 11 години
Е, сега вече изборите са ясни. Край на лъжливия тиквен рейтинг.
14
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добър ден стрино-боб бера!
13
5
 
80
 
! Отговори
Пурко преди 11 години
Станишката се оказа прав, а, Буратино и Пинокио.... Лъжльовци!
12
4
 
67
 
! Отговори
александър преди 11 години
Е нали ви казах, той Станишев все лъже и най-накрая се оказва прав !