Прокуратура и ДАНС тарашат офиси на Богомил Манчев

Обиските са за присвояване на милиони в областта на енергетиката
Обновена: 20 сеп 2013 15:41 | 20 сеп 2013 14:19,
48
Прокуратура и ДАНС тарашат офиси на Богомил Манчев
Снимка: архив, Булфото

Акция на прокуратурата и ДАНС се извършва в офисите на фирма на бизнесмена Богомил Манчев, съобщиха от прокуратурата.

Оттам поясняват, че още на 9 август държавното обвинение е образувало досъдебно производство за присвояване на пари в особено големи размери в областта на енергетиката.

От съобщението става ясно, че спецоперацията не е само на територията на столицата, разследващи са тършували и в офиси в Перник, Козлодуй и Белене.

Основната насока на разследването са извършените плащания от НЕК за консултантски услуги по проекта АЕЦ "Белене" след решението на парламента да спре градежа на втората атомна централа.

От прокуратурата поясняват, че са предприели тези си действия, след като са получили оперативни данни, че се укриват и унищожават документи, касаещи предмета на разследване по делото.

БНР съобщи, че има арестувани, но от прокуратурата посочват, че на този етап повече подробности няма да разкриват, докато не бъдат повдигнати обвинения на лицата, които ще бъдат задържани.

Появи се и информация, че шефът на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев даже е арестуван. От "Риск инженеринг" обаче обявиха, че шефът им е в командировка в Истанбул и е обещал на органите на реда да съдейства като свидетел, след като се върне в България другата седмица.

От компанията допълват, че доброволно са предали на разследващите договори и финансово-счетоводни документи.

Още по темата
По предварителни данни спецчастите още сутринта са обсадили сградата на "Риск инженеринг" в столицата и са поискали документи за компанията "Уорли парсънс", която е консултант на НЕК по проекта АЕЦ "Белене", а неин подизпълнител в България е фирмата на Манчев.

В началото на септември прокуратурата съобщи, че е започнала разследване за длъжностно присвояване в особено големи размери - 18 милиона евро, свързано с проекта за АЕЦ "Белене".

В същия ден от ДСБ и от партията на Мария Капон обявиха, че консултантът "Уорли парсънс" продължава да получава плащания от НЕК, въпреки че проектът за "Белене" е спрян.

Тогава двете партии показаха и три фактури. Първата с дата 10 септември 2012 г. Втората е в седмицата след провеждане на референдума - от 4 февруари 2013 г. за 520 000 лв. по проекта. Тогава министър на икономиката е Делян Добрев.

Третата е за над 4 млн. лв. - тя е от 29 май 2013 г. и е подписана в последния работен ден на служебния кабинет с министър Асен Василев и в деня на клетвата на новото правителство на Пламен Орешарски.

Фактурите са на обща стойност около 7,5 млн. лв., поясни бившият депутат от ДСБ Иван Иванов.

Сумата НЕК е платила на "Уорли Парсънс" за "нормален труд" и "нормални разходи", каза тогава още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А на онова министърче от ГЕРБ, дето се напъваше да прилича на Боко обяснявайки, че то видиш ли давало пари за това и онова в държавата сякаш му е бащиния - сега да обясни какви ги е правило и защо????
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много му било чудно на Манчев зашщо го проверяват - брей само той не знаел какви ги е вършил. В енергетиката трябва да ес реже до здраво и да няма чадър над никого - иначе няма да ес оправим!
40
0
 
0
 
! Отговори
готин преди 10 години
да ги проверяват,ама по бързо и да ги вкарат на топло тарикатите ама не а 1,2 години а за 15,20 защото е в голям размер за ниляда лева се дава 1г по наказателния кодекс,до замайване да лежат,да видим къде ще ги харчат
39
0
 
3
 
! Отговори
FBI преди 10 години
Щом те проверява ДАНС надaли си толкова чист , те чисти от Борисовите ГЕРБ нема , така че проверка от А до Я до дупка
38
0
 
3
 
! Отговори
Спиро Картечаро преди 10 години
До Samo minavam ... Можеш ли да ми обясниш ...Как някой може , да плати на Себе си ?!
37
6
 
11
 
! Отговори
Samo minavam преди 10 години
Човекът не е платил където трябва,има *** които не са си получили парите,а те за пари продадаха България.Може би за известен процент куките събират парите.
36
2
 
1
 
! Отговори
lili преди 10 години
koga sche arestuvate zezo milizionero be toja gimnastik vi rasigrava kato pionki osche e Deputat i go vosat s skapa kola i ohrana kakto i Sem.mu hodat v japosnkija da hapvat a ohranta na dr.masa koi im plaschat da gi pasat be nas nikoi ne ni pasi zezo e sa satvora a boiko kade e nali sa priateli s zazarov nama da gi osatat tija mutri s imoti i milioni
35
8
 
12
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Мнчев не беше ли човек на комунистите , тук игра се игра
34
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До NIKO11111Е тях не може,те са под закрилата на серГЕЙ станиШЕФ
33
6
 
22
 
! Отговори
ААА преди 10 години
ЦАЦА ,А ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИТЕ ДАЛАВЕРИ В ЕНЕРГЕТИКАТА ПО ВРЕМЕТО НА Р.ОВЧ. И *** НИНОВА---КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ,НАЛИ ЩЕШЕ ДА ИМА "БАНАНИ С ПИЖАМИ"-----ТАКА ОБЕЩА ЦАЦАРОВ В ЕДНО ПРЕДАВАНЕ НА ТВ7 ,СЛЕД СИГНАЛА НА КОМИСИЯТА РЪКОВОДЕНА ОТ Я.ЯНЕВ.
32
5
 
17
 
! Отговори
Козар Белене преди 10 години
Едно време и герпаджиите така тарашиха военния министър на тройната ламя. Осъдиха му цървулите. Сега нека почитателите на на новата тройан подскачат от кеф, докато избранниците им се мъчат да произведат боя от пръдня.
31
1
 
41
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
А Васил Божков- Черепа и Добромир Гущеров например кога ще бъдат разследвани.
30
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 27Няма такива...работещи за държавата.Българина плюе, но падне ли му по-добра службица и той започва да краде и прави далавери...да строи палати и т.н.Лош ген...
29
10
 
25
 
! Отговори
Айдееее преди 10 години
Цъфнал ГЕРП
28
2
 
15
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Срашни смешки,смешни страшки за герои с опашки.
27
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега и на Станишев слънчевите панели да разследват.
26
4
 
41
 
! Отговори
гг преди 10 години
Сега и Румен Овчаров да разследван
25
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така ли няма, да е намери поне един българин да работи за тази държава?Само изманици,далавераджий и ***!
24
2
 
15
 
! Отговори
I.PROKOPIEV преди 10 години
6TE ME DOKARATE DO PROSE6KA TOQGA
23
1
 
21
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
НЕ ИСКАМ НОВИНИ , ИСКАМ РЕЗУЛТАТИ , ТОЯ ОБИСКИРАЛИ ,ОНЯ ХВАНАЛИ ,ПРЕСТЪПЛЕНИЯ МНОГО ОСЪДЕНИ НУЛА , ДОКОГА И КАК НЕ ГИ Е СРАМ ДА СЕ ПОЯВЯВАТ ПРЕД ХОРАТА , А КОЛКО НАРОД НАБУТА ЦВЕТАНОВ , А ОНИЯ КОИТО НАИСТИНА ТРЯБВА ДА ЛЕЖАТ ЩЪКАТ СВОБОДНИ КОЛКО АКЦИИ СЕ ПРОВЕДОХА А КОИ ОСЪДИХА ТЕЗИ КОИТО ПРЕЧАТ НА ОНЕЗИ ИЛИ ТИЯ КОИТО НЕПЛАЩАТ НА ОНИЯ В НАЩИЯ ГРАД ДОБРИЧ С ЛОПАТА ДА РИНЕЩ ПРЕСТЪПНИЦИ ТОЙ И ЦВЕТАНОВ СИ ГИ ЗНАЕ АМА СИ ТРАЕ