Арести за бивши шефове на НЕК

Трима души били арестувани в рамките на акция "Белене"
Обновена: 22 сеп 2013 07:33 | 22 сеп 2013 07:27, Камелия Цветанова
63
Арести за бивши шефове на НЕК
Снимка: Булфото, архив

Трима души били арестувани в рамките на акция "Белене", започнала от ДАНС и прокуратурата, съобщи "Труд".

За 24 часа били задържани бившите изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) Крум Анастасов и Иво Лефтеров. Третият прибран в ареста за денонощие е Събин Събинов, изпълнителен директор на "Уорли Парсънс" - компанията, наета за упражняване на строителен надзор по проекта "Белене".

Засега прокуратурата е решила да не повдига обвинения, тъй като ще се изчака анализът на иззетите при акцията в петък документи. По време на операцията бяха претърсени 17 адреса, сред които офисите на "Уорли Парсънс" и българският подизпълнител "Риск Инженеринг" в София. Докато агентите на ДАНС извършваха обиските в София, техни колеги претърсвали и офиси на двете фирми на площадката на "Белене". Извършени са били и обиски в централите на НЕК и АЕЦ "Козлодуй".

Още по темата

Акцията била разпоредена от Софийската градска прокуратура, след като пристигнала информация от ДАНС, че се готви унищожаване на документи.

Според източници на вестника държавното обвинение се готви да повдигне обвинения за безстопанственост и присвояване в особено големи размери. Причината - въпреки че има наложен мораториум върху строителството на втора атомна, държавната НЕК е продължила да плаща по близо 950 000 евро на месец за строителен надзор на "Уорли Парсънс" и българския подизпълнител "Риск Инженеринг". Така за времето от налагането на мораториума държавата е платила неправомерно 14 млн. евро, смятат прокурорите.

Решението за спиране на проекта бе взето от парламента на 29 март 2012 г. Според прокуратурата сам по себе си мораториумът се счита за "форсмажорно обстоятелство" и е достатъчно условие, за да се прекратят плащанията за строителен надзор. Обвинителите недоумяват защо се плаща за строителен надзор при спряно строителство. Във фактурите за платените суми пишело "нормални дейности", научи "Труд".

По закон прекратяване на строителен обект става с т.нар. Акт 10. До момента не е установено НЕК да е издала такъв документ. Проверката ще покаже кой е виновен за това и дали умишлено държавата не е била ощетена от бездействие на длъжностни лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: акцияДАНСпрокуратура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боко е "виновен", че Гея и сие на бял кон ще си харчат комисионните от Белене!
37
0
 
5
 
! Отговори
varg преди 10 години
Крадете от народа а
36
0
 
29
 
! Отговори
Стар Краставичар преди 10 години
"Цацата" е на път да докаже, че у "Гьоло има голями акули !
35
2
 
22
 
! Отговори
Реплика преди 10 години
А, защо са пропуснали троянските коне от централата на Позитано !?
34
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
когато заглавието стане БИВШИ ШЕФОВЕ НА НЕК С ЕФЕКТИВНИ ПРИСЪДИ ще прочета статията
33
20
 
25
 
! Отговори
хаха преди 10 години
За това ББ се натиска да се върне н власт, защото знае какви ги е задуркал, и кранчетата са спрели и му изтанява кесията. Много е влачено ей хора, ама много! За това мислете трезво и тези "интелигентните" дето се дерат три месеца да разберат, че им използват на аругантно "интелктелектоалноста" им. Честито"интелигенция"!
32
6
 
19
 
! Отговори
Серьожа Станишев преди 10 години
За такива акции при предния ни мандат и дума не можеше да става, тогава на тези постове бяха наши хора, а и нашите поддръжници са 99 % убедени че при нас далавери с енергетиката не е имало и никога няма да има. След като видяхме как Бойко бе изритан заради тока, решихме да жертваме сектора енергетика в името на народа,т.е да останем на власт. Надявам се да оцените тази жертва.П.П.Ако случайно няма осъдени след акцията, не се учудвайте.
31
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
забележете ,че винаги в последните години като се прави една такава акция се оказва че "случайно" главния заподозрян е в чужбина. В случая В. Манчев. Сега дава интервюта по телевизиите, и прокуратурата трябва да се надява , че ще реши да се прибере, вместо да отпраши към някой палмов остров. Ще има време да си подготви нещата, да си избистри версията и да се обади тук-там на свидетелите. Какво пречи ако наистина се цели да се разкрият нещата акцията да се проведе докато този екземпляр е в БГ?
30
23
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цялата мутренска бригада на БОКО в затвора !!!
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
смятай 28 милиона за нищо, а после на мен ми вдигат данъка с 40% и обяснението било, че бил нисък ами не данъка е нисък а кражбите са високи и тези кражби ги поема народ. Откраднали шепа хора 28 милиона от народа, веднага смъртна присъда разстрел в най-кратки срокове! Не стига че са крали толкова много ами и по затворите да ги храним
28
3
 
24
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Поредният кьорфишек...
27
3
 
21
 
! Отговори
смях преди 10 години
До АнонименРиск Инженеринг бе дръвник , май заболя от истината . Сега са арестували и консултантите . От това нищо няма да излезе, защото е сигурно , че са изправни и счетоводно и юридически. Това е акция за сплашване на големите риби в енергетиката и хвърляне на прах в очите на електорални единици като теб
26
18
 
28
 
! Отговори
Smurf преди 10 години
Истината е че Бойко поиска да цоца и от Руснаци и от Германци през Белене ,и като го отсвириха спря проекта и остана да да прибира комисионни от дребни договорчета за консултански услуги, строителен надзор и други подобни , но както е казал народа капка по капка вир, вир по вир язовир язовир по язавир фотоволтаик фотоволтаик по фотоволтаик парафин с конец
25
16
 
34
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Селската тактика на БСП е проста.С мероприятия и раздаване на пари да се харесват известно време на избирателите.Българина като му хвърлиш 10-20 кинта става кротък .Препъни камък са протестращите,оказаха се по упорити.
24
4
 
15
 
! Отговори
шах с пешката преди 10 години
Най-големите крадци са чужденците в управлението: Тези, които казват "Аз разпределям средствата в държавата - депутатите са ми инструменти". Да ме пуснат в туркменистан да разпределям техните пари, да видите какво крадене ще падне. Иначе у дома да си говоря на български, а за пред управляваните фесове, да бъда ерудиран фес. Да си намърдам братята по език на ръководни постове... еххх, голи ще ги оставя, а аз ще си сърбам белугата в личния хотел...Баш националистите, дето в тях си лафят на турски
23
1
 
28
 
! Отговори
Дебел Депутат преди 10 години
"По закон прекратяване на строителен обект става с т.нар. Акт 10. " При Белене такъв няма, т.е т.н "форсмажорни обстоятелства" ще паднат лесно в съда, защото това са тълкувания на *** и пульо. А и нека не се правят на ощипани... Това не е месечно заплащане от 1-2 лева, че да забравиш за него... И тези от НЕК, и тези (държавници), които са им давали "баницата" са в играта...
22
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До смехорияКои фирми, бе чук?! БЕХ и НЕК, защото там са наредени плащанията. Как са близки до Станишев, след като бордовете и конкретните директори, подписали плащанията им са били назначени от Делян Добрев?!
21
13
 
20
 
! Отговори
смехория преди 10 години
До АнонименИстината е , че тези фирми и хора са приближени на Овчаров и др дейци от БСП , които Станишев отсвири. Сега Станишев няма никакви специалисти, а само семейно предани му другари. Просто иска с политически средства да се докопа до тези фирми, които са си мошеници и са близки до други кръгове от БСП . Но е сбъркал. тези фирми са истинските представители на атомстройекспорт, газпром и лукойл. Станишев се опитва да отсреля врага с партиен билет.
20
7
 
19
 
! Отговори
....... преди 10 години
Евала на прокуратурата и ДАНС, ако наистина е така.
19
4
 
5
 
! Отговори
не си добре преди 10 години
До акудТи явно имаш проблеми с логиката, както и с контрола върху собственото си поведение.За това не е виновен ни ДКЕВР, ни политическата класа, ни който и да е друг - просто така се е случило. Ако можеше да мислиш логично, щеше да разбереш, че сметката не е цена, а производно между доставено количество и цена, също така щеше да разбереш, че цената е фиксирана, официално обявена с решение на ДКЕВР и еднозначно записана (все една и съща) във всяка фактура, която получаваш. А колко потребяваш?