Жоро Милионера получи 12 години на втора инстанция

Пловдивският апелативен съд увеличи наказанието му
Обновена: 14 окт 2013 14:44 | 14 окт 2013 13:26,
40
Жоро Милионера получи 12 години на втора инстанция
Георги Енев. Снимка: Булфото

Пловдивският апелативен съд увеличи наказанието на Георги Енев на 12 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Първоначално той беше осъден от Пловдивския окръжен съд на 8 години затвор, а решението на магистратите беше протестирано пред въззивна инстанция.

Георги Енев беше признат за виновен в това, че на 11 юни  миналата година в Пловдив, като охранител-инкасо и ръководител екип при "G4S Securе Solution", е откраднал 1 471 058,52 лв., собственост на три банки и на охранителното дружество.

Апелативният съд е преценил в мотивите си, че при обсъждането на смекчаващите отговорността обстоятелства Окръжният съд неправилно е приел като такова изразеното от подсъдимия съжаление за извършеното деяние.

Неправилно Окръжният съд е приел като смекчаващо отговорността обстоятелство затрудненото финансово състояние на подсъдимия и на преобладаващата част от българското население.

Според втората инстанция колегите им от първата не са преценили правилно като смекчаващо отговорността обстоятелство възстановяването на щетата от застрахователя и от работодателя на подсъдимия.

Въззивната инстанция е преценила още, че е неприемлива тезата, че допуснати пропуски в работата на работодателя са смекчаващо отговорността обстоятелство. По делото е установено, че работодателят е създал надеждна организация за сигурността на превозваните пари и ценни пратки. Непрекъснатото проследяване на колите със сателитна система от оператор и невъзможността да се проникне в касовото помещение са давали гаранция за опазването на пратките от външно посегателство. Парите са отнети от вътрешен човек - служител на фирмата, на който са били поверени за пазене. Работодателят е бил подведен от добрите данни за трудовата ангажираност на подсъдимия и през краткия период от постъпването му на работа до извършването на престъплението не е получил информация за неговите престъпни намерения.

Окръжният съд неправилно е приел, че обществената опасност на личността на подсъдимия не е висока.

Очевидно съдът е имал предвид данните за личността на подсъдимия до извършването на престъплението и напълно е игнорирал начина на извършването на престъплението. В случая е извършено особено тежко престъпление и подсъдимият след престъплението демонстрира упорита решимост да запази отнетите пари и да не възстанови причинената щета. Преценката за обществената опасност на личността на подсъдимия следва да се изгради основно на обстоятелствата, свързани с начина на извършване на престъплението и последиците от него.

Решението на Апелативния съд може да се обжалва или протестира пред ВКС в 15-дневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Yoyo преди 10 години
Комунистите (кредитните милионери )колко получиха,огрБих държавата и никой нищо не получи ,я оставете човека на мира.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1 471 081 лв. = 12 г. затвор ,сметката е куца.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЩО ТАКА БЕ.СВЪРШИХА ЛИ ВИ ВЪЖЕТАТА
27
5
 
5
 
! Отговори
ПЕШО ! преди 10 години
Трябваше максимума да му тръснат на ДОКАЗАНИЯ КРАДЕЦ И *** ....НЕ ВИЖДАМ на какво основание му приспадат от присъдата на първа инстанция ,щом ДОРИ НЕ ГИ Е ВЪРНАЛ!!!!ДА се надяваме ,че в панделата ще го притиснат ,както те си знаят ....!!!Е ,и 12 години все пак е нещо ,а не нищо ,както на 1 ва инстанция ...
26
3
 
12
 
! Отговори
бг съд преди 10 години
За убиство 7-8 годинки дават, но щом е обрал банка, без да пострада никой... разбира се че ще му дадат огромна присъда...
25
3
 
7
 
! Отговори
ананим преди 10 години
а никой ли не си помисля, че за да мълчи така упорито го е страх да каже кой и как го е накарал да открадне тези пари? и може би някой поръчител сега си ги харчи.....?!
24
9
 
17
 
! Отговори
роро преди 10 години
Кой е съгласен да му откраднат 1,5 милиона.Това е много тежко престъпление и в цял свят се наказва.По българския закон - от 8 до 15 години, ако си откраднал над 12 хиляди лв.Един път съдът ще си свърши работата като хората и всички безработни михлюзи изригват в нета.Лузъри..
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами ако влезем в шенген, ко праим с парите?
22
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жоро милионера е направил делимо със Станишев, затова не иска да върне парите, а украинският измамник го е прецакал естествено.
21
9
 
7
 
! Отговори
Бла Бла преди 10 години
Пича ще се поизлежава малко, ще прочете някоя и друга книжка и после ще излезе да си ги харчи кинтите на воля. Смешно малка присъда според мен. Ако разделим откраднатата сума на месеците зад решетките излиза че му се падат по около 11 бона на месец. Обирането на банки си е баси яката далавера.
20
5
 
16
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Значи за кражба 12 години, аз убийство по-малко а? Хвала на системата, която всички толкова мнмого уважаваме и тачим! Да се гръмнат всички банкери!
19
3
 
6
 
! Отговори
fdsdfg преди 10 години
Определено банкстерите се държат все едно са държави институции. Защо никой е протестира срещу това?
18
2
 
21
 
! Отговори
Баба Тонка преди 10 години
Малко инфо за на бързо: Присъдата е голяма за назидание, в случай че някой си помисли да краде от банкова институция. Останалите случаи с имущество на простия пролетарият не са приоритет, дори и убийствата. Всички банки у БГ се държат пряко или задочно от банкерите зад океана, който не вярва да провери сега има ИНТЕРНЕТ.
17
5
 
12
 
! Отговори
хаха преди 10 години
Как да вярваш на нашето правораздаване??? Ако убиеш човек, може и да ти дадат условно, както наскоро един джигит помля на пътя двама и се измъкна чист като сълза! Но за кинти няма прошка! Явно тук човешкият живот не струва и пукната пара.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ега си дългия срок. След 12г. вече няма да има левове, ако не ги е обърнал във валута все едно нищо не е откраднал.А да лежиш за нищо ???
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-кофтия номер, срещу който няма как да се подсигури е ... девалвация и промяна на банкнотите.
14
4
 
26
 
! Отговори
lelka преди 10 години
Питате защо на убийци дават по-малки присъди? Аз ще ви кажа - защото, човешкият живот не струва нищо!В този живот само парите са от значение, нищо друго.Без пари е невъзможно да се живее, толкова сме зависими, само се замислете.Затова и присъдите са високи за кражби в големи размери.И все пак, добре е че има и осъдени убийци, и то с доживотни присъди.Та можем да кажем, че освен парите, и морала има значение, но живота не се зачита за важен, това е истината.
13
2
 
23
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
А не, момент, тоя беше някакъв кокошкар, човек на никого и не е свързан с властта- значи максимална присъда.
12
1
 
39
 
! Отговори
Звяр преди 10 години
Да видя дали ще има осъден политик за толкова години затвор - за по вече откраднати пари
11
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как може за откраднати пари да има 12 години затвор, а за убийства в нетрезво състояние или след побой има някакви смешни условни присъди?