Съдът в Страсбург осъди България за 4000 евро

Причината е неразследване на побой от скинари над суданец
11 мар 2014 16:53,
12
Съдът в Страсбург осъди България за 4000 евро
Снимка: Reuters

Европейският съд по правата на човека осъди България за неразследване на побой от скинари над суданец.

Нападението се е случило през 2007 г. пред Централните софийски хали. Тогава прокуратурата отказва да разследва случая, тъй като липсват достатъчно доказателства, че деянието е на расова основа.

Европейският съд по правата на човека установява нарушения на забраната на нечовешко и унизително третиране и забраната на дискриминация, заложени в Европейската конвенция за правата на човека. Присъденото обезщетение е в размер на 4 000 евро.

„Държавата получава своего рода предупреждение за нездравата работа на прокуратурата по дела за престъпления от омраза“, коментира адвокат Маргарита Илиева от Българския хелзинкски комитет, която е водило делото.

Тя предупреди, че случаите на расизъм от есента на 2013 г. във връзка с бежанската вълна биха довели до същото решение на Европейския съд, ако българската прокуратура не вземе мерки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
10
 
! Отговори
цигански хелз. ком. преди 10 години
А когато *** нападат Българи, това престъпление от обич ли е според извергите от БХК??? Дано най-нечистоплътния и мазен *** да изнасили Маргарита Илиева, а след това (като бонус) да я повтори и някой суданец!
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само герб са различни от мафията ДПС, БСП и новия клон на ДПС бареков. ДПС си накупуваха депутати... какво ли не правят парите. Тоя *** народ кога ли ще се събуди и да започне да гласува масово за да се отървем от тия които от ден на ден ни поробват купувайки все повече българи. За това е задължителното гласуване е най важно.Смърт на твърдите електорати на БСП и ДПС... гласувайте българи !!!
8
1
 
5
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
БХК се грижи в България да не останат българи както и Сорос с разни гамизовци и харлановци и отровено общество това им идеята. *** ,имигранти, ***.
7
1
 
9
 
! Отговори
Лала преди 10 години
Преди много години българка женена за суданец беше убитс и обезглавена пратена на семейството си в Бг. Това расизъм ли беше тогава или нещо друго!Сега мръсният съданец ни изкарва че сме расисти и си прави бизнеса само А един побои.., ами да си седи в Судан. Никои не го е канил тък, другият път да го убият че да не се оплаква...
6
0
 
11
 
! Отговори
ДДТ преди 10 години
Не одобрявам да бият човек, какъвто и да е, но какво прави суданецът в България? Учи, работи, разхожда се или, както подсказва краят на статията, е бежанец? Оставям настрана, че БХК никога не е защитило българин, че е дискриминиран въз основа на народността си, пък ако ще и на парчета да го разкъсат. Въпросът ми е защо властите не са го екстрадирали?
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да плаща прокуратурата, не България.
4
3
 
10
 
! Отговори
данъкоплатец преди 10 години
суданецът и скинарите вече пратени ли са в тухларната да изработят парите ни?
3
3
 
6
 
! Отговори
Кого очудва това? преди 10 години
Естествено! Комунистическата *** е фашистка бригада с деца в америка, криеща се зад националистически лозунги базирани на фалшифицирана история.
2
7
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
Е тогава горкия Борисов,и милиардите няма да му стигнаг да плати присъдите по негово време.По груба сметка досега 1 млн евро, а колко още чакат реда си.А за лекарите от Горна оряховица ,те още не са подали иск.Но няма да съжаляваме такъв добър човек сега,той има паричките от "добрите"дела които е вършил през живота си,а ако не му стигнат преданите му мафиоти ще ги довнадят-нали са от неговата партия.
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Такива глоби трябва да се плащат не от държавата, а от примиера по това време т.е. станиШеф