Делото "Радикален ислям" е на финала

Подсъдимите имами: Процесът е скалъпен и поръчков!
17 мар 2014 18:19,
28
Делото "Радикален ислям" е на финала
Снимка: flickr

Окръжният съд в Пазарджик ще произнесе присъдата по делото за радикален ислям на 19 март, в 14.00 часа.

Това стана ясно на днешното заседание, на което адвокатите на подсъдимите настояха, че клиентите им не са членували в нелегална организация, че по делото не са събрани документи, че не са проповядвали антидемократична идеология и че не бива да се отъждествява религията с идеология.

Още по темата

Всички 13 подсъдими в правото си на последна дума поискаха да бъдат признати за невинни, тъй като, според тях, не са нарушили законите на страната и не са извършвали нищо нередно.

Пред съда част от тях определиха процеса като "скалъпен","поръчков" и имащ за цел да породи разделение между общностите в страната.

Прокурорът по делото Недялка Попова обаче настоя, че 13-те подсъдими са членували в нерегистриран клон на "Ал Уакф ал Ислями" в България.

"Може да се каже, че подсъдимите са свързани в организация, след като ползват едни и същи бланки, като документи, отчитат се с отчет пред една и съща структура, извън България и отчетите имат един и същи предмет - изнесени проповеди с идентични теми", каза тя пред магистратите.

Попова посочи, че освен отчетите, в домовете на част от подсъдимите е намерен един и същи документ, независимо на хартиен носител или в електронен вариант - това е "Проповеднически план на бюро България 2008 година".

По думите й е открит и документ, в който са упоменати тези членове на организацията, които получават заплати, освен от "Ал Уакф ал Ислями" и от друго място, тъй като изпълнявали дейности в системата на Главно мюфтийство, като имами и районни мюфтии.

Dnes.bg припомня, че делото сзапочна още през септември 2012 г. По него подсъдими са 12 мъже и една жена, обвинени в разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза на религиозна основа и участие в нерегистрираната в България организация "Ал Уакф ал Ислями".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
24
 
! Отговори
varg преди 10 години
Смъртни присъди.