Задържаха директора и касиера на КТБ за изнесените 205 млн. лв.

Търси се начин за призоваване на Василев по международен път
Обновена: 11 юли 2014 14:28 | 11 юли 2014 14:28,
199
Задържаха директора и касиера на КТБ за изнесените 205 млн. лв.
Снимка: архив Булфото

Председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев е арестуван днес в Созопол. Вчера е била задържана и главната касиерка на банката Маргарита Петрова. Те са обвинени, че са помогнали за изнасянето на над 205 млн. лв. от трезора на КТБ.

Още по темата
Това стана ясно от съобщение на прокуратурата. Процесуално-следствените действия са били проведени след сигнал на шефа на БНБ Иван Искров до главния прокурор Сотир Цацаров. Той е бил депозиран на 9 юли следобед.

Русев е арестуван, защото има доказателства, че лично е разпоредил да се изнесат от трезора на банката над 205 млн. лв. в различна валута и да бъдат предоставени на трето лице. По-рано шефът на БНБ съобщи пред медиите, че сумата е била изтеглена от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев чрез подставено лице ден преди в банката да бъде поставена под особен надзор.

Петрова е обвинена за извършване на длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Разследването е показало, че тя е извадила горепосочените суми от трезора в чували и ги е предала на трети лица. Спрямо Петрова е постановено задържане до 72 часа . Дотогава ще се изготви искане до съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

От съобщението на прокуратурата става ясно, че изтеглените пари са 93 139 500 евро, 23 657 575 лева и 45 000 щатски долара. Общата левова равностойност на взетите в брой от трезора на банката пари е 205 887 223.

В момента се подготвят документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Цветан Василев. Прави се и оглед на трезора, обявиха от прокуратурата.

Разпитани са изключително голям брой свидетели, иззети са документи и записи от охранителни камери, назначени са графологична и техническа експертизи;

От прокуратурата обявиха и че докладът на БНБ не е постъпил в прокуратурата. По-рано шефът на банката Иван Искров обяви, че ще го предаде на обвинението. „Незабавно след получаването му той ще бъде приобщен към делото, касаещо дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ АД, като екипът от прокурори и следователи, работещи по това дело, ще анализират констатациите и изготвят план за спешни действия по тях“, се казва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
13
 
! Отговори
Банка за лична употр преди 9 години
Освен голямата концентрация на риск около собственика на КТБ се концентира и невероятна икономическа, медийна, а чрез тях и властова мощ. Разрастването на този олигархичен мастодонт, който контролира активи за 10 млрд. лева, или над 12% от БВП, доведе до изкривяване не само на банковия пазар, но и на цялата икономика. Подобно мащабно преразпределение на собственост за период от 7-8 години е невиждано в историята на прехода в България. Обяснението, е че групировката около КТБ беше фаворизирана от две последователни правителства - на тройната коалиция (БСП-НДСВ-ДПС) и на ГЕРБ", пише още "Капитал
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Му-ха-ха, от Днес са напълнили гащите от страх и трият съвсем безобидни коментари, насочени против руснаците.
71
0
 
16
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
До Анонимен 15Унищожени са досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лева, сигурно на Пеевски кредита е в вътре а и не само ...Иначе наистина как се теглят кеш такива суми?! Аз като тегля някакви 2-3 хил. ми искат печат на фирма, подписи, спесимени, лична карта ... а тук сега ще се окаже, че не знаят кой ги е изтеглил?!
70
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смех!Абе те не са арестували още главния виновник,а хвърлят прах в очите на хората с дребни служители,които изпълняват заповеди.То надзор от БНБ няма,те касиери и хигиенисти арестуват.Дреме цялата администрация.
69
0
 
8
 
! Отговори
Някой преди 9 години
До БЪЛГАРИНАз пък искам да се съберем я парламента и наистина да ги заставим."..С гол в ръката нож.." например....
68
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Данъкоплатците ли ще плащаме почерпката на Ц. Василев, Д. Пеевски и компания? Не стига, че имаше протести против тях 1 година, но накрая и да им платим масрафа? Бедната България направи милиардери едни обикновенни мошенници, а сега ще тегли и дълг за да нормализира ситуацията. Това само унас може да стане.
67
1
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
До БЪЛГАРИНТука не е анархия!Тук е територия за еврейски експерименти върху ***!
66
1
 
11
 
! Отговори
до 75 преди 9 години
*** и взриви парламента,рамбо.с теб съм.
65
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се залавя за работа прокуратурата. Тези огромни суми са проследими, откриваеми са. Голямата част не са изтекли в 1 ден. 3,5 млрд са колосална сума, вероятно стотици са участвали. Навярно това източване е било публична тайна години наред за миропомазаните, разбира се. Представям си как са си менкали инфо "Пич, бегай да вземеш кредит от еди къде си, там е далаверата, никакво връщане". А ние, баламурниците, сега се възмущаваме и се питаме как е възможно.
64
0
 
34
 
! Отговори
citizen преди 9 години
Докога ще ограбват българите ли?Ами винаги ще ги грабят, защото са прости и страхливи мишки.
63
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докога ще обират българите , с банки,преди бяха с мутри,смяна на парите и т.н. ,и няма нито един осъден!!!Няма виновни . Орешарски - ти които позволи това сега , как ще понесеш отговорността ,та това са 3,5 милиарда лева ,а няма спринцовки и игли в болниците .Бих те утрепал с камъне.
62
14
 
9
 
! Отговори
до 51 двете маймуни преди 9 години
'Черен Ванйо" е единственият, който мислеше за България,той спря разграбването на държавата от червените престъпници-банки, групировки и т.н.Ако Костов беше останал още един мандат, с комунизма в БГ щеше да е свършено. Затова всички мръсни капитали бяха мобилизирани/вкл. и руски/ за да може СДС да бъде оплюто и свалено от влас!Костов е истински българин, но червените ви кухи кратуни не искат да го осъзнаят
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БЪЛГАРИНДо 66, Не е само един, доста са.
60
0
 
20
 
! Отговори
свобода на словото преди 9 години
59-годишен безработен мъж от Девня бе осъден за убийство на костенурка. Той я е изял от глад.
59
1
 
16
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
Само ако оловото заиграе ще дойде некому акъла.Сега гледам пресконференция по телевизията и пародията е пълна.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дошли извънземните, защото решили да "ощастливят" нормалните данъкоплатци, като изтеглили голяма сума. Естествено е че има за чия сметка да бъде възстановена сумата.
57
2
 
7
 
! Отговори
Unufri преди 9 години
Ей сега е моментът да се запитате що е то bitcoin и как математически алгоритъм защитава парите ти!Иначе след някоя друга година ще го гледаме същия този филм - епизод 345.
56
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е сега вече разбрахме истината за надзора на БНБ,след дъжд качулка.Да ви купим по една възглавница на всички в БНБ да спинкате по-добре?
55
1
 
12
 
! Отговори
??? преди 9 години
България стана рай за демократи всякакви. Закона ги оневинява за грабежите, а демократите и сега продължават да грабят с пълна сила.
54
0
 
12
 
! Отговори
sopol преди 9 години
съучастници в обир на банка. бони и клайд. лошото е, че и прокуратура, съд, парламент, правителство, всички са участвали. ако намерят парите и има осъден доброволно ще се самозаточа в деарбекир