Всички задържани от групата на Муса остават в ареста

Само добро сме правили, невинни сме, казаха пред съда седмината обвинени за радикален ислям
Обновена: 29 ное 2014 07:36 | 28 ное 2014 23:39,
69
Всички задържани от групата на Муса остават в ареста
Снимка: Dnes.bg

Седемте обвиняеми, задържани по време на антитерористичната операция на ДАНС, МВР и прокуратурата в Пазарджик тази седмица, остават за постоянно в ареста. Окръжният съд в Пазарджик им наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража” .

Още по темата
Според съдията по делото срещу организатора на групата Ахмед Муса Ахмед има достатъчно данни, че не само е проповядвал радикален ислям, но е и призовавал към свещена война. За останалите обвиняеми съдът твърди, че те не са просто мюсюлмани, а са стигнали до по-крайната форма на изповядване на мюсюлманската религия.

Седмината обвиняеми, които бяха задържани при мащабната антитерористична акция на ДАНС, МВР и прокуратурата, имаха право на последна дума преди съдебното решение. 

„Аз съм духовна личност, нямам нищо общо с водача на Ислямска държава, дори и не го познавам. Невинен съм, искам най-малката мярка”, каза пред магистратите Ахмед Муса Ахмед, сочен за тартор на организираната престъпна група, проповядвала радикален ислям.

Сред задържаните е и 29-годишната Александрина Ангелова, която е студент в първи курс „Българска филология” в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. 

„Аз съм мюсюлманка, в нашата религия няма нищо крайно и нищо крайно не съм извършила. Стресирана съм, не съм спряла да плача. Моят съпруг 48 часа не знаеше къде съм. Не се приемам за виновна”, заяви студентката в съдебната зала, където беше с бурка на главата.

„Все едно съм все още във филм, смешно ми е, нищо не съм направил”, каза  38-годишният Ангел Симов от Пазарджик, който е с начално образование. 

30-годишният Стефан Александров-Тефик от Асеновград е основно образование. Той беше лаконичен пред магистратите: „Само добро съм правил, това се казва в моята религия, не проповядвам лоши неща. Водя лекции за исляма, в които се казва да правим добри неща”, заяви той. 

"Проповядвам лекции за еднобожие, което се казва „Да правим добро”, не съм виновен”, пък бяха единствените думи пред съдията на 32-годишния Светослав Минчев, който е неграмотен.

„Притеснен съм, от 4 години съм мюсюлманин, нямам омраза към други раси и религии. Ние изповядваме да сме добри. Това, което е надписано на знамето е надпис на всевишния: Не на крайния ислям!, това е молитва, не съм виновен.”, заяви Ерджан Смаил, 33-годишен със средно образование.

30-годишният Стефан Димитров също е неграмотен. „Никой никога не е виждал нищо лошо от нас, все хубави неща сме казвали – да не пушим, да не пием, да не крадем. Моля за най-малката мярка”, каза той пред магистратите. 

На 4 декември от 10 часа сутринта ще бъде заседанието на Пловдивския апелативен съд, когато подсъдимите ще обжалват наложените мерки за неотклонение „задържане под стража”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Когато жените от Иран отидат в чужбина първото нещо което правят е да свалят бурките или забрадките ( незнам кое е правилното наименование)"Просто едното е различно от другото :)А между другото в Иран, понеже го спомена, в момента настъпва голяма криза. Глобализацията не подминава и Иран. Има население, което живее изцяло с про-западен маниер. И именно това население се появява като контраст на жените с бурките, които за съжаление също са неизбежна част от населението на Иран.
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Веселин УзуновЕдва ли някой истински мюсюлманин ще ти хареса просташките коментари. Само се правиш на мюсюлманин. Мюсюлманина (какъвто ти претендираш, че си... ама не си) трябва да бъде лице за пример. Трябва да караш хората по света да са щастливи. И трябва да започнеш с жена си. Със семейството си. Не трябва да поробваш никой, не трябва да обиждаш никой. Упражняването на вербално насилие е също толкова лошо като физическото. Това деформира мисленето, прецаква човешкото в човека.
20
0
 
1
 
! Отговори
Сии преди 9 години
Алелее...
19
23
 
0
 
! Отговори
Веселин Узунов преди 9 години
Това е пореден христиански поход.Още бпбото ми е казал -видиш ли каурин кайи Бисмиллях и са хвани за оная работа да не урочасаш.
18
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
крайно време е да се разбере, че се налага да се укротите всички! има мюсюлмани и християни, има евреи, има евангелисти, има будисти и разни сектанти. цялото това чудо е наблъскано в българските панелки. налага се да се живее съвместно. не се впечатлявайте от поредните медийни провокации, целящи политически дивиденти за партии на верска, етническа и националистическа основа. КОГА НА ЧОВЕК МУ Е ПЪЛЕН ДЖОБЪТ - НЕ МИСЛИ ЗА РЕЛИГИИ И ГЛУПОСТИ! политици, разберете го, не сте си научили урока! тоягата
17
1
 
15
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Еииии имало добри хора?????И ги арестували.По света свалят забрадките тук добрите сами си ги слагат.Когато жените от Иран отидат в чужбина първото нещо което правят е да свалят бурките или забрадките ( незнам кое е правилното наименование)В същото време " добрите" европейци сами се забулват.Има, има нещо збъркано.
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
просто трябва някой да обясни на тези хора, че са прави, че си мислят, че правят само добро, но все пак според днешния свят и държава - това, което учат и правят е сбъркано и не съответства на съвременните норми на живот. тези хора реално не разбират за какво ги гонят.
15
2
 
38
 
! Отговори
Гарван преди 9 години
То още навремето Добри Чинтулов го е казал: "Догде е мъничка змията,елата да се съберем!С крака да и строшим главата..." и "Да си развием знамената,да светне нашата земя,да си прославим имената,да гинат турски племена"
14
1
 
26
 
! Отговори
ПОПА С ТОПА преди 9 години
Тия са по - опасни отколкото можете да си представите! Само да им се удаде възможност и са ни метнали на рогата. Но демокрацията като социално обществен строй е безсилна да се справи с този и други проблеми, като мафия, корупция и каквото там се сетите. То не че е точно безсилна, ами така й изнася! Това е положението. И спокойно, вода ще има за всинца ни. Така ша ни окъпе, чеееее .... :))))
13
2
 
16
 
! Отговори
bradata преди 9 години
Ne im viarvam, jiveia v Anglia I tuk vsichki muslimi sa dvulichni, gleda te v ochite i te laje-sigurno ima I dobri hora sred tiah, no triabva vinagi da si nashtrek za da ne izrabotiat. Ima neshto gnilo v Pazardjik.....
12
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
abe kak moje da ste tolkova losi tes hora ne mislyt kato vas aleksandrina li4no y poznavam ty e tolkova dobra i umna i nee *** .a do bilgariya 500 godini sa ......i ste ni e......oste tolkova zastoto sme tolkova lo6i
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мен ако ме мъчи диария и са ме арестували, смятам да парадирам с това и да искам обезщетение за физиологическия процес провокиран от органите на реда! Кой, колко, плакал, ридал, смъркал, заеквал, кихал и хълцал- критерии за страдание на задържаните! Предлагам да направим заекването противоконституционно и да взимаме глоби от пелтеците- те ще се увеличат драстично след приемането на закона, а никой няма да има нерви да ги чака да си кажат приказката и ще удрят *** по средата на изслушването!
10
1
 
4
 
! Отговори
сдф преди 9 години
До Анонимен 15Теб не те е страх от местните, ама кво си мислиш. Примерно млад безработен некакъв от един район, му промиват мозъка с разни обещания... Сещаш се. А за бежанците, отчасти си прав, но много от тея хора просто нямат избор, там си е гражданска война, стрелят на месо. Не казвам, че всички са цвете за мирисане, но все пак ...
9
1
 
20
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
Ако има все още ред в тая държава, да се върне старрото правило, макар и да го наричат не демократично : който влезе в ареста, веднага гола глава и гладко избръснат.
8
2
 
4
 
! Отговори
йй преди 9 години
До ddimitrakovТакива са. Малко е неделикатно да си изтъквам мнението, но все пак: и "османците" - главно араби - са били такива навремето. Див народ, нахъсан с идеята за "безсмъртие" и "девици". Такива ги оправя само едно "ракетче". Па ако уцели сватба, уцели. Все тая."Умници! "Радостното в случая е, че едно 99% от нормалния свят мисли като теб (а и като мен де, тея са прозрачни в наглостта и дебилизма си).
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Na BHK oshte ne im e doshul cheka ot Izrael i zatova si trayat. V ponedelnik kato go osrebryat shte pochnat da revat za pravata na jihadistite
6
2
 
9
 
! Отговори
Уау преди 9 години
Къде е БХК като им чете човек приказките ще излязат света вода ненапита ,а пък и половината от тях горките проповедници били и май няма значение за тях ,че не могат да си напишат и прочетат дори и имената.
5
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Boko aga i toy li e v aresta. Na nego sa mu slojili burkata predi 5 godini.
4
1
 
3
 
! Отговори
гуньо преди 9 години
До Бадемовнема да стане, затуй ти бих минуса. Но си прав, че такива *** по-добре така лекинко да се по екстерминират, не си заслужава да е милостив човек.
3
5
 
17
 
! Отговори
Бадемов преди 9 години
За агентите от Ислямска държава трябва да има смъртно наказание! Както е тръгнало скоро тази терористична организация ще завладее България и ще се превърнем в ***.