Край! Вакъфските имоти няма да са джамии

Съдът реши делото за наследника, а с него и за културните паметници
119
Край! Вакъфските имоти няма да са джамии
Ески Джамия в центъра на Стара Загора. Снимка: Община Стара Загора

Сегашното ръководство на мюсюлманското изповедание в България не е правоприемник на мюсюлманските общности, съществували в Княжество България, Царство България и Народна република България. Това е постановил днес състав на Апелативния съд в София.

Още по темата
Решението е по повод на жалбата на мюсюлманското сунитско-ханефитско изповедание, представлявано от Недим Генджев, с която се оспорва легитимността на Главното мюфтийство, оглавявано от Мустафа Алиш Хаджи.

С този акт на съда се отнема възможността на Главното мюфтийство да поддържа исковете си срещу редица български общини за собственост върху историческите паметници, сред които и "Куршум джамия" в Карлово, съобщи за БТА кметът Емил Кабаиванов.

Останалите имоти са "Ески джамия" в Стара Загора, джамиите "Ахмед бей" и "Фатих Мехмед" в Кюстендил и други вакъфски имоти в цялата страна.

В момента производството по тези дела е спряно до произнасянето на Апелативния съд във
София по делото за легитимното правоприемство.

„Тези, които ни съдят, се оказаха нелегитимни, както са нелегитимни и техните претенции към нас“, коментира кметът на Карлово. Опитите им да заграбят историческите имоти в центъра на Карлово, а и на други български общини, са осуетени, добави той.

В профила си във Facebook кметът на Кюстендил написа, че днес е паметен ден за България.

„С решение на Софийския апелативен съд са отхвърлени изцяло претенциите на Мюсюлманското вероизповедание към българското културно и историческо наследство.

Слава Богу! Печели Кюстендил, печели България! Поздравявам всички, които обичат родината ни!“, пише Паунов.

Периодично през последните години жители на Кюстендил и Карлово излизаха на протести, включително пред Съдебната палата в столицата, за да изразят недоволството си от претенциите за връщане на джамии и други имоти на Главното мюфтийство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
18
 
! Отговори
Светлина преди 8 години
Стига сте се карали и делили на Путинлюбители,русофили,атлантици.т.н Ние сме българи и само България трябва да е важна. Интересите на други държави може и да съвпадали в някакъв период с нашите интереси,но те си остават други държави и народи и си гледат техните интереси.Нито в Русия,нито в Америка се веят чужди знамена.Да не го правим и ние!България над всичко!
24
24
 
13
 
! Отговори
Исмаил до 27 преди 8 години
Премерих си я. Исляма от векове е българска религия. Питайте историците от БАН!
23
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Със сигурност Волен Сидеров страда в момента.Сега няма да има поле за изява, няма повод да бие мюсюлмани и полицаи пред джамиите, няма как да сплоти безмозъчния си електорат.Време е да посети сокола, за да заформят нова схема за разпалване на етническо напрежение.Все пак избори идват, цирк сидеров ще отвори врати.
22
5
 
26
 
! Отговори
АМАН от ИСКАНИЯ преди 8 години
НАЙ-ПОСЛЕ ЕДИН СВЕТЪЛ ЛЪЧВИЕ ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ КАКВО ЩЕШЕ ДА СТАНЕ,АКО ЗАПЕЕШЕ МЮЕЗИНА В ЦЕНТРОВЕТЕ НА ТЕЗИ БЪЛГАРСКИ ГРАДОВЕ,КЪДЕТО НА ПРАКТИКА НЕ ЖИВЕЕ НИТО ЕДИН МЮСЮЛМАНИН ?!И ТО ПО 5 ПЪТИ НА ДЕН, И ТО С ВИСОКОГОВОРИТЕЛИ !!
21
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво, крайно време беше да се сложи точка по въпроса.
20
27
 
10
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
Това означава ли че Турция не е виновна за т.н. арменски геноцид? Ами османската империя е виновна...нищо общо,НАЛИ?... И защо ви са джамии на християните? Ами никой не ви е забранил да се молите в джамиите ако искате.Нашите джамии са пълни защото има истина в учението....а вашите църкви с агенти на КГБ -атеисти се пълнят само по празници..ха..ха
19
6
 
9
 
! Отговори
инж.Иван Дунчев преди 8 години
"Спасение за Безистена в Ямбол,Кивота и България"bezistena.blog.bg/drugi/2013/05/13/spasenie-za-bezistena-v-iambol-kivota-i-bylgariia.1109936"Експертни предупреждения на Константин Каменов за опасност от зловещи последствия при заграбване на БЕЗИСТЕНА в Ямбол от главно мюфтийство" bezistena.blog.bg/history/2013/06/10/ekspertni-preduprejdeniia-na-konstantin-kamenov-za-opasnost-.1118695 Влезте в нашия блог и се просветете,Българи! Бог и богородица пазят България!
18
3
 
18
 
! Отговори
Аман от олигофрени преди 8 години
До 19... Прав си,трябва да отстояваме нашите си интереси и да не се кланяме нито на руснаци нито на американци!Само че,25 г. сме в демокрация,членуваме в ЕС...Защо по дяволите сме толкова зле?А?Кажи ми?Както преди козирувахме на руснаците,сега същото правим със САЩ!А сме демокрация?!Кажи ми...*** нещастен.Да гледам в интернет как в Холадия 100 гр. Своге струва 0.25 ??А?Или заплатите са ни по 1000-1500 ??А?Кажи отворко!
17
4
 
15
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
СЕГА ДА ПРЕРАЗГЛЕДАТ И РЕШЕНИЕТО ЗА ,,ЦАРСКИТЕ ИМОТИ,,И БЬЛГАРСКИЯ СЬД ЩЕ СПЕЧЕЛИ БЬЛГАРИЯ-----ТЯ СТРУВА НЕСЬИЗМЕРИМО НОВЕЧЕ ОТ КАКВИТО И ГОЛОМИ РУШВЕТИ КОИТО ,,ЦАРЯ,,ДАДЕ---ЦАЦАРОВ---ТИ СИ НА ХОД
16
3
 
16
 
! Отговори
инж.Иван Дунчев преди 8 години
В резултат на наглите попълзновения на главно мюфтийство към култовия Безистен в Ямбол, ние създадохме КОМИТЕТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БЕЗИСТЕНА,който прерасна и продължи Българолюбородната си кауза и мисия в обществен интернет форум в блог.бг,където в повече от 250 монографични статии разкриваме тайната история на Българите и защо е организираният геноцид срещу нас.Влезте в блога ни bezistena.blog.bg/,Българи! Исус и Богородица пазят Българите и България!Съпредседател на Комитетаинж.Дунчев
15
3
 
26
 
! Отговори
до 19 от славянин преди 8 години
Аз специално не съм роб на руснаците, а на атлантиците, а за теб не знам! А руснаците ни освободиха от онези, дето и днес режат глави, както са ги рязали, откакто съществува ''правата'' им вяра, ''демократично'' идиотче!
14
32
 
11
 
! Отговори
Трол преди 8 години
До АнонименОт какво те освободиха руснаците??И до ден днешен си роб на руснаците и политиката им....на гадния им комунизъм.Стига с тия руснаци
13
4
 
37
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
Една хубава новина за изстрадала България!
12
2
 
26
 
! Отговори
Дано да няма! преди 8 години
Дано да няма провокации!!!
11
5
 
11
 
! Отговори
До Българин (12) преди 8 години
Имотите не бяха подарени на Симеон Сакскобургготски.С тях му беше ПЛАТЕНО за услугата, която направи на "Позитанковците".Ив.Костов е много виновен пред някогашното СДС - той го съсипа, то няма вече да се възроди, а беше започнало да се развива и нормализира, като съюз на демократични партии,всяка от които да представя отделен соц.слой.Но Костов беше успешен премиер. Червените нямаха шанс да печелят избори и викнаха Царя та чрез него, с гласовете на сините да вземат властта (както сега Кунева)
10
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тука по страшното е че имат права пред съда изобщо !Трагична Държава !Закво са на освободили Руснаците за да даваме имоти на турците ли?
9
10
 
38
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Браво на съда! Указа се,че в България все още има органи, които не се командват от ДПС и Турция!Дано същото стане и с т.н. царски имоти , абсолютно незаконно подарени на Симеон!
8
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво, страхотна новина! И честито на хората от Стара Загора, Кюстендил и Карлово!
7
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами нормално !Римската Империя ако си вземе имотите в Пловдив ,Баня и други градове ще станат собственостна РИМ защото са видимо от 6век Римски градове.
6
8
 
46
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
браво браво БРАВО НА СЬДА-----ВРЕВЕ Е ЗА ВЬЗРАЖДАНЕ НА БЬЛГАРИЯ---НА КОЙТО НЕ МУ ИЗНАСЯ ДА СЕ ИЗНАСЯ---ТУК Е БЬЛГАРИЯЯЯЯЯЯЯ