НС трябва да промени питането си за разделянето на ВСС

Корумпираност и неефективност са язвите на съдебната система, смята Гочев
Обновена: 14 сеп 2015 13:41 | 14 сеп 2015 13:00, Анисия Иванова
1
НС трябва да промени питането си за разделянето на ВСС
Снимка: архив Булфото

Конституционният съд не може се произнася повторно върху решение, което е взел. Позицията е на бившия конституционен съдия Димитър Гочев в ефира на сутрешния блок на Bulgaria ON AIR по повод питането на депутатите дали решението за разделяне на ВСС може да се вземе от обикновено Народно събрание.

Според Гочев въпросът трябва да се преформулира, тъй като Конституционният съд вече се е произнесъл за правомощията на Велико и обикновено НС. На 17 септември КС трябва да отсъди дали е допустимо тълкувателно решение за промените в основния закон.

"КС не се пита, той не дава мнение по проектозакон за конституционно съобразност, а на закон", обясни Гочев. Това е системата, която съществува във Франция, където се дава предварително конституционен контрол.

У нас КС се произнася по конституционната съобразност на закони, приети закони и влезли в сила, както и да дава задължително тълкуване на текстове на Конституцията, каза още бившият съдия.

Относно предстоящото попълване на квотата на КС той обясни, че минималният брой на съдии трябва да е 7 и няма проблем, ако бройката не бъде попълнена, работата му няма да се блокира. Тази година обаче трябва да се избере негов председател, което налага попълването на КС.

Според него разделянето но ВСС няма да доведе до търсения ефект - да реши проблемите на съдебната система. Той определи две големи язви в нея -  нейната неефективност, голямото забавяне на делата "което е много голям цирей", а другото е нейната корумпираност. 

Още по темата вижте във видеото на Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
В Перу, кадето имат същия проблем са започнали фейсбук кампания "Хвани крадеца си". Когато спипат някой на местопрестъплениетоп въобще не се опитват да викат полиция а директно сами налагат наказания. А ние си имаме и прикказка за неволята...