Агенти изнасяли информация от МВР срещу солиден кеш

Делото "Червеи" срещу Владимира Янева се гледа публично
15
Агенти изнасяли информация от МВР срещу солиден кеш
Снимка: Булфото, архив

Делото срещу бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, подсъдима по мегааферата "Червеи" продължава с разпити на свидетели.

Още по темата

Заедно с нея е подсъдим и Тодор Костадинов - бивш директор на "Вътрешна сигурност" в МВР. Те ще отговарят за начина, по който са разрешени СРС за информационния масив на МВР в продължение на 300 дни от есента на 2013 година, по време на протестите срещу кабинета "Орешарски", предизвикани от назначаването но Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Бившият служител на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Янко Цанков разказа в съда как бил извикан от тогавашния си началник Тодор Костадинов, който му показал 3 документа и му казал да образува преписка, както и да изготви искания за СРС. Разработката за проследяване на автоматизираната информационна система на МВР "Централен полицейски регистър" нарекли "Червеи", като взаимствали името от едноименния компютърен вирус "Worm", отбелязва БТА.

Бившият служител на "Вътрешна сигурност " разказа още, че след като изготвил исканията за СРС на системата на МВР, отишъл при Янева. Изчакал малко и получил положителна резолюция.

В документите, които Костадинов показал на Цанков пишело, че служители на МВР изнасяли информация от системата срещу солидно заплащане.

Освен това по разпореждане на Костадинов, Цанков няколко пъти въвеждал в сградата на министерство няколко служители на ДАНС. Всеки път те носели син сак, в който Цанков не знаел какво имало.

Само в един от случаите се наложило да вземат сака от кабинета на Костадинов. Агентите ползвали стая, в която имало компютър с достъп до интернет.

Въпросната информационна система съдържа информация за криминалните регистрации.

От обвинителния акт стана ясно, че на 12 септември 2013 г. е направено първото искане за прилагане на СРС по отношение на информационната система. Според прокуратурата обаче Костадинов декларирал неверни данни пред Янева. Става дума за получена информация, че служители на МВР от София, Варна, Шумен и Бургас манипулират данни в системата. А за да покрият следите си, симулират токов удар или програмна грешка.

Преди за започне на разпитите с мотива, че това го изисква общественият интерес, свободата на словото и правото на обществото да бъде информирано, съдия Иван Коев реши, че делото по т. нар. случай "Червеи" ще се гледа при открити врата.

"Съдът не може да бъде обвързан и поставян в зависимост от други органи, които са поставили гриф "секретно", мотивира се Коев.

Според него публичността на процеса е конституционно уреден принцип. Публичността е процесуална ценност, която гарантира справедливостта в демократичното общество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
живееща в чужбина преди 8 години
ето защо се изнесох от таз скапана държава защото няма оправия и никога няма да има защото всеки си прави каквото иска взема си по колкото иска и НАЙ МНОГО УСЛОВНА ПРИСЪДА та такиви ти и работи *** нищо де все някой ден ще дойде ВИДОВ ДЕН
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NE,NE NE TOVA NE E VIARNO.NIKOGA V MVR NE SA SE VARSHILI TAKIVA NESHTA.CESTNA PIONERSKA DUMA.
5
0
 
8
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
4
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що не кажете кой спретна постановката с Костибродските бюлетини, за да свалят Борисов и да дойде Орешарски, който да предложи Дебелян Пеевски за шеф на ДАНС и да окрадат и фалират банката KТБ За твяхно нещастие обаче сценария с шефа на ДАНС не успя, народа се вдигна и изгодни крадливото правителство на Орешарски
3
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Делото е за подслушване по времето на пишман-експерта Опустошарски, който се криеше зад огради и по задните входовеи плащаше на корумпирани съдии да го пазят от народната любов
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По принцип къде другаде,освен в "центровете" на изборната,изпълнителната и съдебната власт може да има организирана престъпност?И коя от тях е най- добре организирана- т.е. корумпирана ? Правилно- пазара регулира отношенията!А ако някой се интересува кога,как и от кого започнаха простотиите: през гугъла: " Современные формы хрущвщины. М.В. Попов "
1
4
 
19
 
! Отговори
протеже на Цецо? преди 8 години
Владимира Янева не беше ли протеже на Цецо Лажецо?