Няма конфликт между съд и прокуратура

Съдия и прокурор: Важна е вътрешната ни независимост!
15 дек 2015 14:44, Анисия Иванова
5
Няма конфликт между съд и прокуратура
Архив: Булфото

Няма конфликт между съд и прокуратура. Зад тази теза се обединиха председателят на Съюза на съдиите Атанас Атанасов и зам.-районният прокурор на София Стефан Милев пред телевизия Bulgaria ON AIR. Според двамата важна е вътрешната независимост на съдията и прокурора.

Промените в Конституцията в частта за съдебна власт се гледаха на 9 декември в НС. Тогава ВСС беше разделен на две колегии - съдийска и прокурорска. Въпреки че разделянето предизвика сериозен дебат, текстът, който "събори" правосъдния министър Христо Иванов от поста, беше разпределението на квотите в съдийската колегия на ВСС. От РБ настояваха съотношението на членовете, излъчени от съдиите и тези от парламента, да остане във варианта от първо четене - шест към пет. Мнозинството на ГЕРБ, ПФ, АБВ, подкрепени от ДПС, БДЦ и Атака, обаче реши да намали членовете на съдиите.

Протестът, организиран на 15 декември от инициатива "Правосъдие за всеки" с участие на екологични организации трябва да се разграничи от проявата на съдиите от 11 и 14 декември, посочи Атанасов. По думите му съдиите изразиха недоволството си, че реформата на бившия правосъден министър Христо Иванов не се осъществи изцяло.

"Една значителна част беше отхвърлена от народните представители, неясно защо и заради това такава е нашата реакция, предполагам и реакцията на гражданското общество. Това, което взриви недоволството сред страните е отхвърлянето без никаква мотивация на заложения в първоначалния вариант около законопроекта, който беше постигнат така нареченият "исторически компромис" вариант на разделение на представителите на професионалните квоти и тези избирани в парламента в прокурорската и съдийската колегия. Народните представители се обединиха около този вариант и поискаха становището на Венецианската комисия, която каза, че няма нищо притеснително в това в прокурорската колегия да има има един повече представител на НС, тъй като се предполага, че в прокуратурата има повече отчетност", поясни председателят на Съюза на съдиите.

Съюзът на съдиите ще излезе с отворено писмо към прокурорите, че това, което правят, не е противопоставяне на двете професии, съобщи Атанасов. Той подчерта, че всеки един съдия и прокурор трябва да е независим при осъществяването на правомощията си и не става въпрос за надмощие.

"Очевидно колегите имат някакви техни претенции към начина, по който НС реши да конструира съдийската колегия и се чувстват зависими или в опасност от зависимост при изпълнението на служебните си задължения", добави Милев.

Зам.-районният прокурор на София заяви, че не е успял да чуе ясна дефиниция срещу какво точно е недоволството.

"Ако то е само срещу начина на конструиране на съдийската колегия - това са "кухненски проблеми на съда" и не желая да се намесвам в тях. Ако вече касае прокурорската квота, че е балансирана за разлика от съдийската и за сметка на съда, прокуратурата е запазила независимостта си мога да кажа това: Съдът като понятие, като явление е необходима едновременно и в двете сфери", поясни Милев.

Атанасов обясни, че съдиите се опитват да обяснят на хората защо тази реформа е необходима и защо така, както е направено при последното гласуване разпределението на колегиите, може да влоши положението, а не да го подобри.

Независимостта си я гарантира всеки лично, смята Милев. Той отбеляза, че за 10 години в прокуратурата не е имало човек или ръководител, който да му каже как да реши конкретно дело. Според него каквото и управление и по какъвто и да е начин да са изписани законите, човек трябва да има достойнството и професионалната независимост да изпълнява задълженията си.

"Важна е вътрешната независимост на съдията и прокурора, но за да бъде гарантирана трябва да има механизми, които отстояват така наречената независимост от външни фактори и тези механизми са именно устройството на външния съдебен съвет, който трябва да упражнява, такива правомощия, които да дават път на магистратите, които са добри в работата си, да наказва некомпетентните и тези, за които има сигнали, че са корумпирани", обобщи Атанасов.

Целият разговор чуйте във Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Самозабравиха се
3
1
 
5
 
! Отговори
яде сланина преди 8 години
Е истина е.то се видя днес.Масларова невинна.колко и къде си е платила е ясно.така че нема смисъл.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е доказателство че няма народ а *** и така наречена държава няма такава а територия със затихващи функции
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V BALGARIA NIAMA NITO SAD,NITO PROKURATURA.ZA KAKAV KONFLIKT GOVORIM.