Лозан Панов: Мълчанието прави от хората страхливци!

Шефът на ВКС обяви, че ще продължи да изразява позициите си
21
Лозан Панов: Мълчанието прави от хората страхливци!
Снимка: БТА, архив

"Мълчанието прави от хората страхливци. Ако ние не кажем своята позиция, ще станем мълчаливи съучастници на това, което се случва". Това каза председателят на ВКС Лозан Панов пред журналисти днес по повод на проверката, която беше образувана срещу него за речта му по време на отбелязването на 135-годишнината на съда.

Панов заяви, че доброто и злото са въпрос на избор, а свободата е по природа. Той благодари на всички негови колеги, които са застанали "зад едно от най-важните постижения на демократичните общества - свободата човек да се изразява", предаде БТА.

"Когато в качеството си на председател на върховна институция ставам свидетел на това как бяха бламирани ключовите промени в Конституцията, аз не само се възползвам от това право, но и считам, че то е мой дълг, който трябва да реализирам", добави Панов.

Той заяви, че ще продължава да го прави, независимо от това какви проверки и заплахи ще бъдат отправяни срещу него.

В коментар на тезата, че когато един законопроект стане закон, не трябва да се коментира, Панов заяви, че законът не е нещо статично и всички юристи имат право да изразяват своята позиция.

Етичната комисия на ВСС беше сезирана от сайт заради речта на Панов по време на честванията на годишнина на Върховния съд.

В политиката нищо не става случайно и ако нещо се е случило, значи така е било замислено, каза тогава Панов цитирайки президента на САЩ Франклин Рузвелт.

"Ако за четвърт век демократично съществуване държавата и обществото ни бяха поставени под пълен олигархичен контрол, значи така е било замислено. Ако през това време два милиона българи напуснаха страната, сред които и голяма част от цвета на нацията, значи така е било замислено. Ако тези, които останаха не вярват, че съдебната система е справедлива, не вярват, че партиите ги представляват, че органите на реда ги защитават, не вярват на институциите и медиите, значи така е било замислено. Ако в едно отворено и свободно общество, за каквото ние се считаме на хартия, търсенето на истината го наричат преврат, значи така е било замислено", посочи в речта си Лозан Панов.

"Сигурно днес отново ще бъда обявен за атентатор, който ще извършва преврат. Ако българската олигархия си има държава, то тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите наистина може да се нарече преврат", заяви още председателят на ВКС.


21
Още по темата: ВССВКСЛозан Панов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Али Реза преди 2 години
Един емигрант облада Бойко Борисов, видях го. От тогава премиерчето не е същия :)
15
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тези които говорят - кандидат-политици. Не така г-н Панов.Вие сте безспорно умен човек и добър съдия. Намерихте точното време и място за изява.Правете го, говорете, но и докато сте съдия.
СЪДЪТ ГОВОРИ С АКТОВЕТЕ СИ Г-Н ПАНОВ И ВИЕ ГО ЗНАЕТЕ ПРЕКРАСНО. Зад Вашата загриженост обаче се крият други неща, които аплодиращите или не ги виждат или им е удобно да не ги видят.
14
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Не го познавам , но по думите му съдя , че той е или много достоен човек или луд.
Кой ли БЪЛГАРИН ще бъде сега поп Кръстю ????
13
0
 
7
 
! Отговори
Жозе преди 2 години
Добре казано Лозан Панов продължавай в същия дух и аз като теб изразявам мнението си. В България к0мплексари дори с малко положение или пари не обичат хора със собствено мнение и изразяващи позиция различна от тяхната. На това се гледа с подозрение и такива хора гледат да се отстранят за сметка на немислещи1 п0слушковци и д0носцини, на хора без морал и нравствени качества, на родени предатели готови на всичко чиято главица винаги е наведена с надежда сабята да не ги сече.
12
2
 
18
 
! Отговори
Страхливци преди 2 години
Българите по принцип са си страхливци от край време. Неслучайно само мрънкат, а се крият като мишки а апартаментите си.
11
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Панов - страхотен човек! Поклон.
10
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво!
9
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гн Панов.Ако всички хора кажат каквото знаят,ако не гие страх.Бойко Борисов трябва моментално даси подаде оставката,и доброволно да влезне в затвора със неговата свита.
8
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази реч след време(ако все още имаме държава ) ще се изучава в учебниците !
7
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демокрация и морал две несъвместими понятия, идваш налапваш се и се махаш след 4 год кво да му мислим. Oх забравих бе ще махнем едните и ще дойдат другите спасители на плажа няма го Сталин да оправи таз бъркотия.
6
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти къде беше га изкарваха Сидеров луд, ай скривай се някъде и отивай да работиш че заема требе да се връща и требе трябва ти плащаме заплатата.
5
2
 
30
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Браво на този човек. Аз така мислех и за Цацаров, когато пое Костинброд, но той потули нещата и всичко отиде в историята. Дано този е друг.
4
3
 
29
 
! Отговори
shady преди 2 години
Тоя между другото е един от малкото в прогнилата ни съдебна система, който е свестен. Няма да е лошо ако стане главен прокурор.
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обикновения човек мълчи защото иначе ще се озове на пътя.В Мутроландия е така.
2
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй ли било гледай ти ние пък си мислехме че имаме плутокрация. Но пък историята показва, че плутократите свършват зле.
1
44
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добрoто и злото са въпрос на избор, отде го изкопахте тоя гений, тоя титан на мисълта, тоя велик ум какъв изказ какво нещо, давайте му нобелова награда и да се маха в 3--ти клас поредната калинка.