Бат Сали размаха карта на полицаи, защитава "свои" роми

Сотир Цацаров иска имунитета на депутата за хулиганство
120
Бат Сали размаха карта на полицаи, защитава "свои" роми
Снимка: архив, БулФото

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе днес в Народното събрание искане за снемане имунитета на депутата от ДПС Александър Методиев, съобщиха от Прокуратурата.

При извършена от прокурор от Софийската градска прокуратура предварителна проверка са събрани данни за това, че на 1 май 2016 г. в Костенец народният представител е извършил две престъпления от общ характер – противозаконно пречене на орган на властта да изпълни задълженията си, при условията на продължавано престъпление и хулиганство.

Методиев се движел от Пазарджик към Костенец, управлявайки лек автомобил "Мерцедес" ML. Навлизайки в Костенец, извършил маневра "тройно изпреварване" в участък, в който било забранено изпреварването.

Действията му били забелязани от служители на РУ на МВР – Костенец, като един от тях незабавно подал сигнал със стоп палка да спре.

Вместо да спре, Методиев помахал с ръка на полицейските служители и продължил, като дори увеличил скоростта на движение. След около 10 минути на същото място полицаите спрели за проверка микробус "Форд-Транзит", в който пътували 7 души, на които били поискани документите.

Един от тях нямал документ за самоличност, което представлява административно нарушение по Закона за българските документи за самоличност (ЗБДС). След справка било установено кое е лицето и било поканено в полицейския автомобил да му бъде съставен съответен акт. Като разбрали, че ще бъде санкциониран, спътниците на нарушителя започнали да настояват пред полицаите да не съставят акт.

Един от тях уведомил по телефона Александър Методиев за случващото се. В същото време спрените за проверка лица отправяли заплахи към полицаите, повтаряли, че щял да дойде "шефа" и "ще видят какво ще стане с тях", подканяли полицаите на висок тон да не съставят акт, държали се грубо и неуважително.

След разговора по телефона Александър Методиев веднага се насочил с автомобила си към мястото, където полицаите извършват проверката и съставят акт. Докато пътувал натам, той се обадил по телефона на началника на РУ на МВР Костенец и му обяснил, че неговите подчинени полицейски служители са спрели на входа на Костенец микробус с футболния отбор на ромите от Самоков, както и че съставят акт на един от тях.

Началникът на РУ Костенец обяснил на народния представител, че полицейските служители си вършат работата и го помолил да продължи по пътя си и да не нарушава обществения ред. Методиев отговорил, че се връща при "своите хора" и затворил телефона. Като се върнал, Методиев разбрал, че полицейският служител вече приключва съставянето на акта. Александър Методиев се приближил до полицейските служители и започнал грубо да им държи сметка защо пишат актове на "неговите хора".

Полицаите му обяснили, че са установили извършено административно нарушение и затова са длъжни да съставят акт. Методиев посъветвал нарушителя да не подписва акта и последният отказал да го подпише.

Методиев заявил на полицаите, че е народен представител, извадил картата си и започнал да я размахва, като демонстративно афиширал качеството си на депутат.

След като разбрал, че няма да успее да възпрепятства полицаите да съставят акт, Методиев се ядосал още повече, започнал да се държи с тях грубо и цинично. Поискал от служителите на МВР отчет за цялостната им дейност през дежурството, поискал да му предоставят всички съставени от тях актове. Полицейските служители отказали, като му обяснили, че има съответен ред за това. Методиев подканял останалите лица от микробуса да снимат полицаите с телефоните си.

Заплашвал полицейските служители, че ще ги уволни и "след три дни ще се видят вече цивилни". Методиев отново се обадил по телефона на началника на РПУ Костенец, като му заявил, че е констатирал нарушения от неговите подчинени и че отказвали да му докладват какви произшествия имало.

Началникът на РПУ Костенец отново го помолил да не нарушава обществения ред и да остави полицаите да си вършат работата, но Методиев грубо му заявил: "Нема кво да ми се молиш".

Законова пречка за наказателното преследване на Александър Методиев е обстоятелството, че към настоящия момент той е народен представител в 43-то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет.

Главният прокурор е сезирал Народното събрание, тъй като съгласно чл. 70 ал.1 от Конституцията в тези случаи парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване за извършените от народния представител Александър Методиев престъпления по чл. чл. 270 ал.1, във вр. с чл. 26 ал.1 от НК и по чл. 325 ал.1 от НК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
15
 
! Отговори
хахах преди 7 години
"Мдаа", как полицаите да го арестуват за хулиганство като тоя има имунитет? Тяхната вина е, че не са го погнали като не е спрял на палката, но нали сме в България и много добре знаят, че по този начин само проблеми ще си навлекат.
39
0
 
20
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
26 години такива като т.н. "Хелзински комитет" учиха "новоримляните"че са недосегаеми от законите, че българите са длъжни да им плащат сметките a и да им търпят безобразията! Съответно имат за целта крадлив представител в НС, които е и законодател! Вълкът ще учи овцете да са вегани!! Нищо чудно вече Сали-то да се има за Богоизбран и Недосегаем!
38
0
 
18
 
! Отговори
не преди 7 години
не става дума за полицаите. Те своето са го направили - вдигнали са стоп палка.. НО КАКЪВ Е онзи народен избранник, който не се подчинява на полицейско разпореждане, а се подиграва на МВР?!!! Защо Сали не е спрял, защо се има за нещо повече от България?!
37
0
 
8
 
! Отговори
80665 преди 7 години
"Законова пречка за наказателното преследване на Александър Методиев е обстоятелството, че към настоящия момент той е народен представител в 43-то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет."АБСОЛЮТНО НЕВЯРНО! Който го е казал това да се уволни за некомпетентност.
36
0
 
20
 
! Отговори
Промяна преди 7 години
Видно е, че е нужна промяна в закона! Да се премахне имунитета на депутатите! Откъде накъде, няма да се търси отговорност от някой извършил престъпление?! Те затова си мислят че са над закона! Дай му на пр0ст човек власт, па му гледай сеира!
35
0
 
9
 
! Отговори
45184 преди 7 години
Какви са тия глупости бе, някой няма ли най-после да обясни на шапкарите, че имунитетът е за парламентарна дейност!!!
34
0
 
12
 
! Отговори
не преди 7 години
не е интересно откъде депутата има телефона на полицейския началник(той вероятно Бат Сали го е назначил), въпросът е какви са тия от футболния отбор, че знаят тел-а на бат Сали и той веднага тича да ги спаси от глоба? Значи не спира на стоп-палка(не зачита българската власт), но вътре в анклава, веднага идва да козирува. Има нещо много гнило.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много ясно че няма да го гонят, виждат кола да прави забранена маневра, вдигат палката ии се усещат кой е.Дори да е с личната си кола знаят че и да го спрат абс. нищо не могат да му направят щото е с имунитет. Това да не ни е разказа за другаря от соца, където го спрели написаил му акт и после разбрали че е министър еди кой си, а той си казал "ами да карах с превишена скорост и ме глобиха и си платих акта".
32
0
 
20
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
И само да добавя... не е лошо на депутатите да им се изнесе лекция относно правомощията им! Явно доста от тях не ги знаят, не знаят и докъде се простират...
31
0
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
на дръвникаАа...
30
0
 
19
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Според мен първо трябва да накажат полицаите, че не са спрели нарушител, а после да ги наградят, че не са се поддали на натиск от страна на пишман-депутат... Поздравления и за Главния прокурор за бързата реакция!
29
1
 
20
 
! Отговори
Мдаа преди 7 години
Някой беше казал: Не сме народ, а ***! Ето още едно доказателство!Някакъв си *** "народен представител" ще се прави на господ, и ще си надвишава правата?! Ами те полицаите са си виновни. Арестувай го за хулиганство, пък после да си развява картата колко иска! Целия народ ще застане във ваша подкрепа! Свършили сте си работата! А като се държите като мишоци, така ще се гаврят с вас разни Сидеровци, Салита и тем подобни ***!
28
0
 
12
 
! Отговори
Чигов преди 7 години
Законодателната власт откога има власт над изпълнителната власт?
27
0
 
24
 
! Отговори
Александър преди 7 години
Мааке ти 'ромска'. Бой, бой .. не е цивилизовано но и тоя не е част от цивилизацията ,така ще се оправят нещата !
26
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За наказване са и полицаите. Как са го оставили да си продължи? Защо не са съобщили в ефир какво се е случило - не спиране на стоп палка, марка и модел на автомобила, рег. номер, движението му с ръка. После чак се е върнал и им е искал сметка за свършена работа? Размахвал карта, провокация, дебилност. Дано да има микрофон патрулката и камерата да е заснела какво се е случило - стига записа да не хване крака. Наглост!
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очакваме и тоя да копа градинки и мие паметници.
24
0
 
28
 
! Отговори
Дешев преди 7 години
Оня ден на изхода от София куките вдигнаха палка на един бус, който най-вероятно не ги видя и продължи по пътя. Пуснаха веднага синя лампа и тръгнаха да го гонят. А тоя хайдук не им спрял и са си казали айде здраве да е, този е с джип сигурно е голяма клечка.
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При Бат Сали токът е най-евтин. Освободете го.
22
3
 
2
 
! Отговори
Балтона преди 7 години
Колега шлифер, ти бъркаш.Боко е шеф на мнозинството в парламента. Те са там именно заради него, щото народа олицетворява герп основно с Бокича Ако иска широка народна подкрепа може да обещае че снеме депутатския имунитет и да го направи, ако не в този в следващия парламент.
21
2
 
40
 
! Отговори
Някой преди 7 години
"Вместо да спре, Методиев помахал с ръка на полицейските служители и продължил, като дори увеличил скоростта на движение. След около 10 минути..."Само мен ли ме притеснява това изречение? Как така няма да спре, и полицаите няма да направят нищо? Това е толкова абсурдно, че чак не мога да повярвам. Той можеше и 100 кг наркотици да превозва, можеше даже и труп, както и всякакви неща. Как така ще махнеш с палка, той ще ти махне, ще увеличи скоростта, и ти ще седиш и ще гледаш тъпо?