"За" бесилото 33%, всеки втори българин – против

Смъртното наказание у нас е премахнато през 1998 г.
11 авг 2016 14:37,
157
"За" бесилото 33%, всеки втори българин – против
Снимка: flickr

Близо всеки втори българин (47%) не е съгласен у нас да бъде върнато смъртното наказание. Това сочат данните от социологическо изследване на "Галъп интернешънъл".

"За" са 33 на сто от попитаните, твърдят социолозите и припомнят, че смъртното наказание у нас е премахнато на 10 декември 1998 година.

"Сред привържениците личат преди всичко по-възрастни хора. Хората с по-високо образование са и подчертани противници на смъртното наказание. Това показва, че репресивните нагласи в българското общество са налични, но не и огромни... Вероятно обществото ни проявява и тревога заради случващото се в югоизточната ни съседка (Турция - бел.ред.)", подчертават от агенцията.

В годините на демократични промени, редица организации, че и парламентарни партии у нас, са настоявали по една или друга причина, смъртното наказание да бъде върнато у нас.

За последен път темата бе на дневен ред след убийството на 23-годишната Вероника Здравкова във Велико Търново. Гражданите от старопрестолния град организираха подписка с искане за свикване на референдум за връщането на смъртното наказание, но тя така и не събра нужния брой подписи, за да влезе допитването в дневния ред на депутатите.

През април т.г. международната правозащитна организация Амнести Интернешънъл съобщи, че има драматично увеличение от 54% на екзекуциите по света през 2015 г. в сравнение с 2014 г.

Миналата година са били екзекутирани най-малко 1634 души, а през 2014 г. екзекутираните са били 1061. В това число не са включени екзекуциите в Китай, където информацията за смъртното наказание е държавна тайна.

Сега в света над 20 000 души очакват изпълнение на смъртните си присъди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Авторите на проучването и на статията - да се обесят!
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като гледам какво е състоянието на правосъдието, не е далеч от ума, ако се въведе, кой ще виси по диреците
11
3
 
9
 
! Отговори
Киро преди 7 години
Няма такова скалъпено проучване като това на Галъп. Доказаните политически ***, за пореден път преобръщат статистиката в името на политическа пропаганда. У нас нямало, забележете "репресивни" нагласи. Колко жалко е само, когато някой тръби за свобода и демокрация, а всъщото време се опитва да поставя жалки морални оценки на всички, които не следват установената пропаганда и псевдоморал. Разбира се, както винаги, "умните и красивите" подкрепят гледната точка на правилите изследването!
10
5
 
15
 
! Отговори
коци преди 7 години
ЛЪЖЕТЕ ПОНЕ 80 ПРОЦЕНТА СА ! АЗ СЪЩО СЪМ ЗА !!
9
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЧе имаш магистърска степен нищо не значи. Трябва да правиш поне по 10 хил. лв. на месец и да работиш по специалноста, иначе само си си загубил времето с тая магистърска степен. България е държавата на безработните магистри-чалгари ;)
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЕдинственият, но достатъчен аргумент против е позорната ни съдебна система.
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АКО СТЕ ПИТАЛИ ПАРЛАМЕНТА ТАМ И 100 % СА ПРОТИВ , ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЩЕ СЕ ОЗОВАТ НА НЕГО ! АКО ПОПИТАТЕ БЪЛГАРИТЕ, НЕ ВАШИТЕ ДРУЖКИ РОМИТЕ ТО 100 % ЩЕ СА ЗА ВРЪЩАНЕТО НА СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ ! ТАЗИ СТЪКМЕНА СТАТИЯ Е ПЪЛНА ИЗМАМА, КАТО ВСИЧКИ ВАШИ ПУБЛИКУВАНИ И ПЛАТЕНИ
6
14
 
7
 
! Отговори
против преди 7 години
Общество което желае толкова силно смъртното наказание издава крайна неудовлетвореност от собствените си способности да се справи с с "неправдите" сякаш това наказание ще намали престъпленията. Нека първо да започнем ефективно да наказваме престъпниците според сегашните мерки и тоогава да видим дали ще има нужда от по строги... дотогава обаче има време...
5
5
 
14
 
! Отговори
ad преди 7 години
AZ sam ZA
4
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1Защото се събираш само с хора от собствената си социална прослойка - бедни, ***, никому ненужни ***.
3
6
 
8
 
! Отговори
Анализатор преди 7 години
Сега като се присъединим към Турция управителят на вилаета Бойко Паша ще въведе смъртното наказание.
2
7
 
21
 
! Отговори
Статистика преди 7 години
33% от цялото население става за нещо, останалите са безвъзратно упоени от приказките за Евроидиотизма.
1
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не познавам никой който да е против !