Сценарий за измама: Губиш пари, вземаш нож, белезници...

Или как криминалистите надушват, че в историята им има нещо гнило
Обновена: 23 сеп 2016 07:49 | 23 сеп 2016 07:44, Валерия Белчевска
1
Сценарий за измама: Губиш пари, вземаш нож, белезници...
Снимка: архив, Reuters

За да спечелиш пари, трябва да работиш много или да имаш добра идея. Печалбата от тотото също е вариант, но късметът се усмихва на малцина. Когато обаче боравиш ежедневно с големи суми, понякога се изкушаваш да щипнеш от тях или дори да ги задигнеш всичките. После бягаш или лъжеш, че са те обрали. Подаваш сигнал в полицията, описваш въображаем нападател и се надяваш, че няма да те разкрият. Е, оказва се, такива инсценировки рядко минават и полицията бързо разбира измамата, а сценаристите на измислените обири се огъват и признават всичко.

Такъв е случаят с 30-годишен бизнесмен от София, който е сред рекордьорите за задигнати пари при измислен грабеж. През октомври миналата година той трябва да предаде на съдружника си 45 000 лв. оборотни пари. Съблазнява се обаче от голямата сума и решава, че може да ги удвои. Отива на казино и в началото късметът му проработва. Мъжът обаче продължава да играе и започва да губи. Решава, че може да си върне парите и не спира със залозите, докато не загубва всичко.

В безизходицата измисля сценарий, че е ограбен, разказват криминалисти пред "24 часа". В стремежа си да не бъде заловен, бизнесменът стига до крайности. Пробожда се няколко пъти с нож, за да убеди униформените, че наистина е нападнат и ограбен, и дори се връзва с белезници за тръба. Полицията реагира на сигнала и започва да търси нападателите.

След стандартна полицейска работа като преглеждане на камери и разпити на свидетели се оказва, че записи просто няма, а бизнесменът е загубил парите и се чуди как да заблуди съдружника си. От срам измамникът дори се изнася от старото си жилище. След като е заловен, стига до съд.

Полицаите обясняват, че при такава инсценировки човек може да бъде обвинен за длъжностно присвояване, тъй като е финансово отговорно лице. Това обаче не е единственото, което може да понесе. Прокуратурата обвинява сценаристите на криминални сюжети и за лъжесвидетелстване заради явните измислици, които разправят пред полицаи и следователи.

"Всъщност такива грабежи не са много чести", казва криминалист, който работи по линия на обирите. "Процентът им е не повече от 1-2 от всички престъпления, които разследваме", обяснява той. За сметка на това са константна величина - нито се увеличават, нито намаляват. Просто всяка година се намират хора, които да решат, че това е най-лесният начин за печелене на пари, казва униформеният.

"Имаме 825 грабежа до началото на юни 2015 г., а сме разкрили 28% от тях. Тази година се справяме по-добре. От 728 грабители сме заловили 39%", казва той. Обяснява, че не може да даде точна статистика, защото няма разделение между реални и лъжливи грабежи.

"При нас се завежда дело за грабеж, а след това прокурорите го трансформират производство за длъжностно присвояване или лъжесвидетелстване", обяснява полицаят.

Спомня си за няколко души, които в стремежа си да не бъдат заловени се наговарят с приятели. Разиграват цялостно нападение, за да може то да бъде записано от камерите и да бъде видяно от неутрални свидетели. И тук обаче допускат грешки и полицията бързо разбира, че обир няма. Разследващите са засекли обща черта между авторите на такива престъпления. "Най-често това са хора, които са задлъжнели. Идва падежът им на кредит към банка, заем от приятел или трябва да откупят нещо от заложна къща и нямат пари. Тогава прибягват до такива сценарии", обясняват полицаите. При някои пък проблемът е с хазартни игри. Пристрастени към казината, те решават да ударят кьоравото с чужди пари. Плановете им обаче не сработват и губят чужди средства. Тогава измислят, че са били ограбени.

Най-често към инсценировки прибягват продавачи в магазини. Те прибират по малка сума от оборота ежедневно. Когато наближи датата за ревизия, се сещат, че от касата липсват пари. Нямат възможност обаче да възстановят откраднатото и тогава следва позвъняване на тел. 112 и измислен сюжет за грабеж.

Такъв е случаят с продавачка в пункт за залагане на спортни събития в София. На 18 януари касиерката подава сигнал, че е ограбена. Дава описание на маскиран и въоръжен мъж. Разказва, че той я заплашил с пистолет и я принудил да даде дневния оборот от около 3000 лв. Ден по-късно обаче от полицията съобщават, че жената е излъгала и няма никакви нападатели. Друг хитрец от Пловдив подава сигнал, че от колата му е изчезнал портфейл с пари, дебитни и кредитни карти и лични документи. Всъщност истината била, че негова позната е изпуснала портмонето си в автомобила му. Мъжът се изкушил да вземе близо 500-те лв. в него и затова съобщил, че са го обрали.

Оказва се, че при инсценировките нямат нито възрастова граница, нито пол. Един от най-шокиращите случаи е с 56-годишна Антоанета, работеща в поща в софийското село Доброславци. През октомври 2015 г. тя подава сигнал, че маскирани са задигнали 7400 лв. Обяснява, че бандитите са я хванали в момент, в който запечатвала плика с парите. Заплашили я с оръжие и тя се видяла принудена да им го даде. При разпитите се огъва и прави признания. Съдят я за длъжностно присвояване. За щастие задигнатите от нея пари са застраховани и пощите бързо си ги възстановяват.

Само след година историята с пощаджийката сигнал се повтаря и от пощата в Нови Искър. Служителката твърди, че са й задигнали 6000 лв. След като признава, че си е измислила всичко, се разминава с пробация. "Жертвите" не прибягват до повторен опит за инсценировка. Веднъж "изгорели" в полицията и съда, те решават да запретнат ръкави и да работят, за да спечелят все пак желаните пари.
 


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
15
 
! Отговори
тарикати преди 2 години
Човешката алчност няма край! Да вземат да работят вместо да крадат!!