Цацаров поиска трима прокурори да бъдат уволнени

Единият бил бракониер, другите пречили на разследване
4
 Цацаров поиска трима прокурори да бъдат уволнени
Снимка: Булфото, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе днес предложения в прокурорската колегия на ВСС за уволненията на трима прокурори.

Той е поискал образуване на дисциплинарни производства срещу Цветанка Гетова – административен ръководител, районен прокурор на Районна прокуратура във Варна, Милена Даскалова – заместник- районен прокурор на Районна прокуратура – Варна, и Чавдар Чавдаров – заместник- районен прокурор на Районна прокуратура в Кърджали.

Предложенията са заради допуснати нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на съдебната власт.

Главният прокурор е отправил предложение дисциплинарните състави да поискат от Прокурорската колегия на ВСС тримата магистрати да бъдат отстранени от длъжност.

Искането на Цацаров са в резултат на извършена проверка инспектората на ВКП, образувана по сигнал на прокурори от Специализираното звено "Антикорупция" в СГП.

В хода на проверката във Варна е констатирано, че на 11 декември 2016 г. жена се е оплакала в полицията, че мъжът, с когото преди години е живяла на семейни начала и е баща на двете й деца, е отправил закана с убийство.

Мъжът е осъждан за убийството на първата си съпруга.

Прокурор Цветанка Гетова в качеството си на административен ръководител изпратила в районното дежурният прокурор с указания да участва в разпита на пострадалата.

Малко по-късно в сградата на районното управление пристигнали Гетова и заместничката й Милена Даскалова провели среща с Началника на Първо РПУ, от когото се поинтересували за хода на разследването по делото за закана с убийство.

Веднага след това влезли в кабинета, в който разследващият полицай и дежурният прокурор провеждали разпита на пострадалата и го прекъснали, като прочели записаното до момента в протокола за разпит.

След като се запознали с текста в протокола, воден до този момент Даскалова заявила, че не е установено изпълнителното деяние.

Дежурният прокурор обяснил, че разпитът все още не е приключил и предстои да бъдат установени тези обстоятелства. Това провокирало намесата на Гетова и Даскалова, които започнали да задават въпроси на свидетелката.

Даскалова си позволила да каже, че ако този мъж я удари, може да я остави "залепена като гербова марка".

Гетова и Даскалова разпоредили на разследващия полицай и дежурния прокурор да напуснат кабинета, а когато останали насаме със свидетелката, Даскалова й заявила, че с подадената жалба може да вкара в затвора мъжа, от когото се оплаква, а "той имал достатъчно хора и познати", както и че не това е начинът да се защити, защото заплашилият я може да продължи да я тормози.

Позволила си и препоръка към свидетелката да размисли много добре и по-спокойно дали да подава сигнал срещу него.

Тогава свидетелката попитала дали може да оттегли жалбата си. Даскалова отговорила утвърдително, след което тя и Гетова позволили на разследващия полицай и дежурния прокурор да продължат с разпита на пострадалата.

На следващия ден свидетелката оттеглила жалбата си.

Дадените предния ден показания обяснила със силна емоция и необмислена постъпка и заявила, че не изпитва опасения за себе си.

Участието в разпит и задаване на въпроси на свидетел по време на разследване, без да има това процесуално право, повишаването на тон, прекъсването на процесуално- следствени действия, недопустимите изявления и коментари по отношение на пострадалата и мотивирането й да оттегли жалбата си и да промени показанията си, така че да осуети разкриването на обективната истина, проявеното неуважение към прокурора, разследващия полицай и свидетелката, сочат на извършени от Цветанка Гетова и Милена Даскалова дисциплинарни нарушения.

Предложението на главния прокурор за образуване на дисциплинарно производство срещу заместник - районния прокурор на РП – Кърджали Чавдар Чавдаров се основава също на проверка на инспектората.

На 13март 2017 г. на тел.112 са постъпили сигнали за това, че двама бракониери товарят чували с мрежи и риба в зелен джип до моста за село Лисиците.

След като полицаите спрели джипа се оказало, че е управляван от заместник-  районния прокурор.

В багажника на автомобила били открити найлонови чували, пълни с рибарска мрежа и риба. При измерването било установено, че рибата била с общо тегло 40,800кг. – 38 кг. моруна, 2 кг. речен кефал и 800 гр. бяла риба.

За извършено нарушение по Закона за рибарството и аквакултурите, на заместник 0 районния прокурор Чавдаров е съставен акт от контролните органи.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДОЖИВЯХМЕ......
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
цацко ти си най големия тумор който трябва да се отреже
1
0
 
11
 
! Отговори
Не съм юрист!!! преди 4 години
правилно е да се уволнят, но онези двете не знам дали не трябва да им повдигне и обвинение за престъпление по служба и корупция, използване на служебно положение с цел с цел прикриване на престъпление, натиск върху свидетел, натиск върху подчинени за да прекратят изпълнениетона задълженията си итн.