50 млн. лева изхарчени нередно за магистрала "Марица"

Сигнал имало не само от ОЛАФ, а и от депутати
26 апр 2017 09:30,
41
50 млн. лева изхарчени нередно за магистрала "Марица"
Снимка: архив Булфото

Освен сигнал от ОЛАФ за нередности при изпълнение на строителните дейности при изграждането на магистрала "Марица", прокуратурата е получила сигнал и от двама депутати през месец юни 2016 година.

На 17 септември след извършена тримесечна проверка специализираното звено антикорупция започва досъдебно производство, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя уточни, че се разследва безстопанственост и длъжностни престъпления при изграждане на АМ "Марица" ЛОТ -1.

Още по темата

Арнаудова посочи, че след 5-месечното разследване прокуратурата е стигнала до информация, според която 50 млн. лева са изразходени в нарушение на закона.

"Касае се за допълнително извършени дейности извън изграждането на 31 км отсечка Димитровград-Оризово", посочи Арнаудова пред БНТ. Тя поясни, че отсечката е трябвало да бъде изградена за 25 месеца от подизпълнител, но това не се е случило.

"Самият изпълнител е посочил, че е налице т.нар. форсмажорно обстоятелство – имало е преовлажняване на почвата, Вместо да се наложи на същия изпълнител да реши проблема, АПИ избира друга фирма - "Пътища - Пловдив" за 51 млн. за стабилизиране на почвата. В момента лицето, което представлява интерес за Прокуратурата от АПИ не е служител там, напусна, мотивира лични причини. Става дума за инж. Лазар Лазаров, който напусна АПИ малко преди да започне нашето разследване", уточни тя.

По думите й бившият председател на Надзорния съвет на АПИ Лазар Лазаров, който вече не работи там, просто е поръчал на своите служители да се проведе търг за въпросните над 50 млн. лева укрепителни работи на "Марица", без да потърси решаването на проблема от основния изпълнител.

"Това се е случило на 30 юни 2015 г., на 31 август е изплатена сумата", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
4
 
! Отговори
BILL преди 7 години
"Изкривявания, хернии, болки... Какво ни причинява смартфонът?"Смартфона е отличен помощник, ако го ползваш за смислени неща.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви по-лични причини от усвояването на едни пет милиона лични средства? Ще го хванат Лазар за инж.-то само.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от свинар - свински работи. Дано го осъдят
15
2
 
14
 
! Отговори
до 14 преди 7 години
То е ясно, че ГЕРБ са невинни и са паднали от Марс.И въобще не са управлявали два мандата. Сега започват начисто, нали.Иначе така наречения от теб Свинар Гергов, кой му е дал поръчката.Да не би да си я е взел сам. С кой е делил парите.Задаваш ли си тези въпроси, или герберите нямате толкова мозък да мислите.На вас все комунистите са ви виновни, нищо че до един сте комунисти или деца на комунисти.
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пътища - Пловдив е на Свинаря Гергов ама от дъ нъ бг пак удобно спестяват информация
13
0
 
16
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Както винаги до сега където и да се разрови смрад и гешефти един читав нЕма, но после всички са невинни егати съда.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пътища - Пловдив е на Свинаря Гергов, крадат, ядат и пият заедно всички е тва е истината, иначе едните винаги са конструктивна опозиция
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, представяте ли си колко са откраднали ГЕРБ за два мандата и колко още се канят да крадат през третия. Няма ги от няколко седмици и вече излязоха кражби за милиони. Откъде ли не - не сам от прославените магистрали.Погледенете в съседната статия поръчката за китайските коли на Гриша Ганчев за МВР.Ами те са договорени на четворна цена.
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Асфалт паша ще е доволен, удари той втория милиард в шФейСария
9
1
 
14
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Аааа....и забравих - 3 000 000? за братска Сирия - българите - старателно с пръстчето да обират последните капки от дъното на кофичката кисело мляко!
8
1
 
20
 
! Отговори
до 8 преди 7 години
Като споменахте Делян Добрев, се чудя, кога най-после тая смешна и жалка Цацаратура, назначена лично от Борисов, ще му потърси сметка как със заплата 2 870 лв е построил палат за 4 150 000 лв в Бистрица.Това го знаят всички, с изключение разбира се на дебелото герберастко грухтенце Цацаров.
7
0
 
22
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Тук 50 000 000 лв. , там 290 000 000 лв. Делян Добрев и той с някви милиони...богата работа!После България била бедна - на кой да вярвам?
6
1
 
19
 
! Отговори
BILL преди 7 години
Стадооо пак си избрахте същите крадци. Очаквайте винетката да стане 150 лв.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бившият председател на Надзорния съвет на АПИ Лазар Лазаров, който вече не работи там, просто е поръчал на своите служители да се проведе търг за въпросните над 50 млн. леваЗначи като не работи вече там е чист като сълза и не може да му беде търсена отговорност, така ли ?Пито-платено, материалецът олекнал с едни 50 млн, голям праз.
4
16
 
2
 
! Отговори
ГоркитеЧервенушковци преди 7 години
По ръце ще тръгнат, откъм гърба ще се пукнат, газ пи//кат заради това, че не успяха да вземат властта, та да крадат те!И сега ще вадят кирливи ризи, ще злепоставят, може и няколко нулички да надпишат след някоя цифра, за да настроят народа да иска нови избори.Не защитавам никого, когато има големи обществени поръчки, обикновено има и злоупотреби. Умните присвояват умерено, но и дават пари за благотворителност. Наглеците карат през просото и си мечтаят за онези 45 години тяхна абсолютна власт.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По думите й бившият председател на Надзорния съвет на АПИ Лазар Лазаров******Значи герберасткия бушон, просто бил поръчал, ей така. Той е светата вода ненапита и не отговаря за нищо.Там е попаднал случайно, минавал е покрай сградата на АПИ и е влязал да ползва WC, пък Борисов и Павлова, взели че го направили шеф.
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено крадците от ГЕРБ са ангелчета с бели крилца и пак някой друг им е ... в гащите.Това не е държава. Погледнете съседна Румъния.Ако тук беше Румънската прокуратура, Закглената некадърница и Празноглавият й шеф, щяха да санират килиите в затвора, ама отвътре.
1
8
 
0
 
! Отговори
избирател преди 7 години
Кажете кои са депутатите. Да знаем да не гласуваме за тях.