Рязко поскъпват таксите за обжалване във ВАС

За граждани - 70 лeва, а за бизнес и НПО-та – 370 лв
23 юни 2018 14:00, Петя Славова
12
Рязко поскъпват таксите за обжалване във ВАС
Снимка: архив, Булфото

Държавните такси за касационно обжалване на административни актове във Върховния административен съд (ВАС) ще бъдат чувствително увеличени. Предложенията на ГЕРБ за поправки в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) бяха одобрени на второ четене от правната комисия на парламента, съобщава в. "Сега".

По 70 лв. вече ще плащат гражданите, едноличните търговци, държавните и общинските органи, както и организации, предоставящи обществени услуги. За първи път в административното производство държавата и общините също ще плащат, за да се гледа жалбата им в съда.

За юридически лица таксата ще бъде 370 лв. Първоначално ГЕРБ искаше още по-висок размер - съответно 90 лв. за граждани и 450 лв. за фирмите, но масираната съпротива принуди депутатите да потърсят компромисен вариант.

В момента за касационни жалби и молби за отмяна на влезли в сила съдебни актове таксите са 5 лв. за граждани и неправителствени организации и 25 лв. за фирми. Непроменени остават таксите за жалби срещу административни актове - 10 лв. и 50 лв.

Според вносителите - Данаил Кирилов и други депутати от ГЕРБ, размерът на таксите трябвало да се актуализира, тъй като не бил променян от години. Това било и инструмент да се намали броят на жалбите и съответно тежестта върху Върховния административен съд, който е касационната инстанция. Опонентите им обаче смятат, че така ще се ограничи достъпът до правосъдие.

От проекта, по искане на ВАС, отпадна текстът, че ако неколцина граждани, организации, ЕТ и др. подадат обща касационна жалба, тогава заплащат една такса. Поводът е решение на съда по тълкувателно дело от 2016 г., според което държавна такса дължи всеки жалбоподател.

От такса ще бъдат освобождавани граждани, които нямат средства да я платят. За това ще е необходимо да подадат молба до съда, който ще вземе предвид при разглеждането й доходите на жалбоподателя и неговото семейство, имущественото и здравословното му състояние, трудовата заетост и др.

Когато има определяем материален интерес по делото, държавната такса ще е пропорционална - 0.8% от материалния интерес, но не повече от 1700 лв. В случаите, когато материалният интерес е над 10 000 000 лв., таксата ще е 4500 лв. Ако делото засяга пенсионно, здравно или социално осигуряване, таксите ще бъдат 30 лв. за гражданите и едноличните търговци и 200 лв. за бизнеса и НПО, държавата и общините.

Промените предизвикаха коренно противоположни реакции сред специалистите по административно право, участващи в дискусията. Проф. Дончо Хрусанов изтъкна, че АПК не е правилното място, където да се определят таксите. "Това е най-неправилният начин да се намалят жалбите пред ВАС. Не бива да има необосновано високи такси, за да не бъдат спъвани гражданите да атакуват администрацията", допълни проф. Хрусанов.

Плахо възразиха и представителите на правосъдното министерство, според които е по-целесъобразно таксите да бъдат определени в тарифа, както досега. Причината е, че обществените отношения, от които зависи размерът на таксите, са динамични и тарифата дава възможност по-лесно да бъдат изменяни.

Според адвокат Иван Тодоров обаче ниските такси не са от полза за никого. "Най-голямата вреда е, когато се претовари съдът и приеме незаконосъобразно решение и отреже права за десетки или стотици хиляди, или милиони - тогава гражданите и организациите страдат, а не от това, че плащат някаква мизерна такса", заяви той. Според него сега административното правосъдие работи на празни обороти, тъй като "всички държавни органи обжалват до откат", дори когато знаят, че не са прави. По-високите такси щели да препятстват излишното обжалване.


12
Още по темата: обжалванетаксиВАС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бедните българи, с малко мозък, облъчени от медиите, които гласуват за мъчителите си това заслужават ограничен достъп до правосъдие, защото кой каквото прави с гласа на ближния си, сам си го получава. Мачкай Бойко, а от нова година да ви е честит данък стар автомобил 1000 лева на година.
10
0
 
1
 
! Отговори
marquise преди 3 години
Проблемът е от безчинствата на държавните и общински органи, изразяващи се издаването в незконосъобразни административни актове, които увреждат физически и юридически лица. На никое длъжностно лице, причинило виновно вреди на държавата или общината не е потърсена по реда на регреса имуществена отговорност от съответното учреждрние по реда на ЗОДОВ. Всичко е за сметка на данокоплатеца.
9
0
 
1
 
! Отговори
Ана Тема преди 3 години
Най-опасни за оВществото и държавата са корумпираните съдии.Заради тях 30г. българския народ е подложен на нечуван геноцид и безнаказан пладнешки грабеж. Когато всичко се разкапе в тази държава,вече ще бъде късно да им се търси сметка.
8
4
 
4
 
! Отговори
Коки преди 3 години
Оставка за това правителство. Стига вдигахте таксите и парите за да печели съдът и без това са пребогати.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТРЯБВА ДА Е ЗА ГРАЖДАНИТЕ БЕЗПЛАТНО, А ЗА НПО -тата ПО 5000 ЛВ.ТЕ СА МНОГО БОГАТИ, НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ И НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КОЙ ГИ ФИНАНСИРА.
6
2
 
10
 
! Отговори
Fox преди 3 години
Положението не е добре!Просто искат да откажат хоратада отстояват правата си чрез закона!
5
0
 
8
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Спомням си една статия от един британски журналист относно българското общество. И тогава и сега не съм съгласен с нея, но защо така усърдно се стараем да потвърдим думите му. За цялата ни история нито византийци, нито османци, нито комунисти успяха. А сега накрая ние сами. Като няма кой да ни пречи ние ще свършим тая работа. Мъка, мъка...
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** народ! Само 3 коментара, само 3-*** разбират какво означава тази новина. Ама четете си за онзи в храстите и се вълнувайте
3
4
 
23
 
! Отговори
Шебек преди 3 години
Гарантирано от мутрата и неговата шайка !
2
4
 
19
 
! Отговори
Да кажат от Герб... преди 3 години
...защо вдигат таксата? За да не си търсят правата хората,нали? Само за ВАС ли има нови цени или и за другите съдилища?
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мръсни долни крадливи г.рберасти