Осъден на доживотен иска 50 бона за... безсъние, болка, яд, гняв, вяра!

Назъм Азис се оплака, че в зандана не му осигурили и културен живот
5 окт 2018 11:30, Петя Славова
34
Осъден на доживотен иска 50 бона за... безсъние, болка, яд, гняв, вяра!
Снимка: flickr

Осъден на доживотен затвор за жестоко убийство пожела обезщетение от 50 000 лева, защото зад решетките не му били осигурени културни и информационни мероприятия.

37-годишният Назъм Азис предяви претенция за 10 000 лева от Министерството на правосъдието, и по-конкретно от ареста в Хасково и затворите в Стара Загора, Пловдив и Пазарджик, където е пребивавал за различни периоди.

От Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" пък поиска още 40 000 лева заради нечовешко и унизително отношение от администрациите на същите ведомства, пише "Дарик".

Азис твърди, че това станало причина да преживее гняв, яд, безсъние, болка, дискомфорт, загуба на вяра в държавността, загуба на развитие, нежелание за живот.

От представените пред Административния съд в Пазарджик документи обаче е видно, че са му предоставяни вестници, имал е достъп до книги от библиотеките на местата за лишаване от свобода. Можел е също така да си пазарува от затворническата лавка. В Стара Загора имал и достъп до кабелна телевизия.

В общите мероприятия обаче не можел да участва, тъй като е осъден на доживотен затвор. В Пазарджик пък му позволявали да посещава клуба по интереси и да играе шах, табла, карти.

С тези мотиви съдия Георги Видев отхвърли исковете като неоснователни. Освен това те се оказаха изтекли по давност. Лишеният от свобода е осъден да плати разноските по делото, както и по 100 лева на ресорните министерство и дирекция.

Азис излежава наказание за жестоко убийство на таксиметровия шофьор Димитър Янакиев край Хасково през юни 2006 година. С негов съучастник наели таксито, а по-късно трупът на водача е намерен в лозе с огнестрелна рана във врата. Колата му пък е открита опожарена на около километър от мястото.

През годините зад решетките обаче не спира да съди Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Преди около година заведе и спечели дело, защото директорът на затвора не изпратил негови писма до Европейския съд за правата на човека и главния прокурор Сотир Цацаров. Преди това атакувал тъмничната администрация, защото надзиратели не го пуснали до лавката. Азис стана известен и с „голия си протест“ в Старозагорския затвор срещу отказа на тамошни служители да го заведат на сексолог.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
27
 
! Отговори
Съпоставка преди 1 година
Осъден на доживотен иска 50 бона за... безсъние, болка, яд, гняв, вяра! Нахранен и на топло!/ Пенсионерите блъскали цял живот безсъние, болни, нямат време за яд , гняв и претенциите, които има този, защото трябва да оцеляват на студено и често само на кора хляб и вода в какво и на кого да вярват? Ама те пък се развиват и са пълни със желание за живот!
Като не му се живее, както е убил, защо не се самоубие, а завежда искове?
10
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Жиб.

Много ме съмнява да има потребност от културни мероприятия този отпадък, на 100% съм убеден че така го е посъветвал адвоката му, за да могат да си разделят тлъстото обезщетение. Но най-лошото в случая е законите ни позволяват подобни утайки да ни рекетират с абсурдни искания.
9
1
 
18
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
Дайте му въже. По добре ще чете с примка на врата.
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е когато на престъпниците и се дават права! Престъпника трябва да има само едно право, да е жив, но с единствената цел да плати дълга си към обществото. Искал културн живот - два шамара и в карцера, от там директно да чукa камъни.
7
1
 
18
 
! Отговори
Жиб. преди 1 година
Зачудих се откъде такива интелектуални искания у един урангутанац,а той бил попаднал в затвора и станал "човек".
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хубава работа ама
5
1
 
39
 
! Отговори
Илия от Чамкория преди 1 година
Едно време на такива им осигуряваха достъп до урановите мини в Бухово!
4
4
 
11
 
! Отговори
до неразбралите преди 1 година
Този е истински евроатлантик.
Учете се да си търсите правата като него.
3
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Убиец осъден на доживот лежи пи цял ден, има достъп до книги, лафка, клуб по интереси...а достъп до каменната кариера защо не му е осигурен? До кога ще храним отпадъците на обществото и ще отглеждаме паразитизиращи индивиди, по затвори, по изправителни домове, по гетата и махалите, по администрации, по народно събрание и други институции???
2
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** Радев ще го помилва, както беше помилван президентският бащица след като сгази като куче един инвалид с мощния си 400 коньов Мерцедес!
1
1
 
34
 
! Отговори
Минувач преди 1 година
Бе да вземат да го самоубият и ще се реши въпроса. Побъркана държава.