Казусът: Ботаническата градина vs. глухоням експерт по кактуси

Безпочвено ли е уволнен Галин Радков?
28
Казусът: Ботаническата градина vs. глухоням експерт по кактуси
Снимка: личен архив, Facebook

Глухонемият градинар Галин Радков, който беше уволнен дисциплинарно от ботаническата градина в Балчик, подлежи на специална закрила и може да заведе иск. Освен това още през септември председателят на Съюза на глухите е сигнализирал за ежедневен психически тормоз върху Радков с писма до Инспекцията по труда, парламента, президентството.

Според разпоредбите на Кодекса на труда, в случаите когато за извършване на уволнение се изиска предварителното съгласие на Инспекцията по труда или на синдикален орган и такова не е поискано, съдът може да отмени заповедта само на това основание, обяснява в писмен отговор на депутатски въпрос социалният министър Бисер Петков.

Историята на дисциплинарно уволнен глухоням мъж обиколи социалните мрежи и предизвика широко обществено недоволство. Галин Радков е бил дисциплинарно освободен от работа със заповед, връчена му на 8 ноември.

Галин е известен не само в България, но и в Европа специалист по кактусите и от 20 години работи в Ботаническата градина в Балчик. Негова е заслугата за обогатяването на колекцията от кактуси в градината с над 1000 нови вида.

Ботаническата градина в Балчик е собственост на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е една от най-добрите в Европа, след тази в Монако.

Проблемите за Галин Радков с новото ръководство и преките му началници започват през 2016-та година. Заповедта за дисциплинарното уволнение от Ботаническата градина е подписана от ректора на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков на 7 ноември, връчена му е на следващия ден.

Като причина за уволнението му е посочен случай на нападение върху негова колежка, както и предишни три дисциплинарни наказания в рамките на тази календарна година. Първото от наказанията е за неносене на работно облекло - след проверка се установява, че масово работниците не спазват това условие, но наказан е само Галин. Второто му наказание идва заради ударена колежка по гърба.

Братът на глухонемия Галин Радков Радослав Радков обаче обясни, че той няма как да привлече внимението по друг начин.

"Начинът на комуникиране, когато той иска да ви каже нещо и вие вървите напред - той трябва да ви бутне по рамото да се обърнете, тъй като е глухоням. Това негово деяние е представено като агресия и нападение", каза Радослав.

Нападнатата колежка впоследствие става пряк ръководител на Галин, а свидетелите срещу нарушенията му, по думите на Радослав Радков, са винаги едни и същи жени.

За огромния си принос за обогатяването на колекцията от кактуси в Ботаническата градина в Балчик Галин Радков е бил награден от бившия ректор на СУ проф. Боян Биолчев. С идването на новия ректор проф. Герджиков обаче и новото ръководство на Ботаническата градина, отношението към Галин се променя.

През лятото на 2016-а г. върху него хвърлят вината за кражба на кактуси, спомня си брат му Радослав. Тогава от Ботаническата градина заявяват, че никога не са обвинявали служителя си в нещо подобно и "очевидно става дума за сериозно комуникативно недоразумение".

Заради случая е била извършена и проверка от Инспекцията по труда, но...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 18Виж, пилешко мозъче, казах ти, че нищо няма да измислиш. Стивън Хокинг беше жив точно благодарение на социалната система. Ако беше в България, щеше отдавна да е оставен да умре, заради титаните на мисълта като теб.Вместо това ползваше специално пригодена инвалидна количка и специално направен за него компютър, защото беше в състояние да движи единствено част от веждата си.Я ми кажи, колко българи с ТЕЛК изобщо имат достъп до подобни условия, "да си покажели" таланта?
25
0
 
17
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До пак корупцияБилета е 10лв и си заслужава всяка стотинка.Втората по големина градина в Европа.Без пари няма как да подържаш този комплекс.Ако ти е скъпо ела в моята градина като узреят доматите.Ще те пусна за два лева.Евтино.
24
3
 
6
 
! Отговори
До 23 преди 5 години
Неграмотнико, това се нарича сексуален тормоз и ако можеш да го докажеш, можеш да съдиш който и да е било, шеф, колега, съсед, полицаи и т.н.
23
17
 
5
 
! Отговори
До 20 преди 5 години
А защо трябва да се стига до съд? Самата идея за възстановяване на работа на уволнен работник е абсурдна нелепица. И не, не мръкам, посочвам проблема, мрънкането идва от онези който ги мързи и искат да живеят на гърба на обществото, работодателя и колегите си. И процедурите предвидени в КТ, за освобождаване на работник, особено такъв с ТЕЛК, са много тежки и тромави, което е недопустима глупост, нещо което работи изцяло във вреда на обществото.
22
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И моята бивша шефка беше недоволна от мен, че не поисках да я клатя и взе че ме уволни. После ме викаше да пробва дали съм си променил мнението и ми предлагаше работа, ако излезна с нея на среща.
21
18
 
4
 
! Отговори
До 18 преди 5 години
Стивън Хокинг беше инвалид, така е факт, но той никога през живота си не е бил клиент на социалната система, а е успял защото е имал качества и желае да ги приложи. Аз нямам против инвалидите, напротив нека работят, нека се развиват, въпроса е че не е правилно тези хора да се ползват с такива привилегии, както в момента, защото те работят както срещу самите тях, така и против цялото общество. Кой работодател ще наеме човек, от който после не може да се освободи? За това с ТЕЛК си нежелан!
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 17Алоу, специално като за теб - виждал съм как се уволнява човек, който идваше редовно пиян и агресивен на работа. Много е интересно, и точно за да се спази КТ без да му се даде съдът да го възстанови на работа, но е напълно възможно.И то не става, по начина, описан в статията. КТ е специално написан да пази работника, защото се предполага, че работодателя разполага с юристи и пари.И стига си мрънкал - и в момента по КТ може да уволниш който искаш. Трудно е, но е възможно.
19
4
 
6
 
! Отговори
До 17 преди 5 години
Псевдо-капиталисти!? Другарю комунизма умря, няма го вече и никога няма да се върне! Причината за нелепата му кончина е именно глупостти наблъскани в КТ. КТ е необходим безспорно, но той трябва да защитава както правата на работника, така и на работодателя! Не може един работник по цял ден да си бърка по дупките и работодателя да няма правото да се освободи от него - това е глупост, която води до много тежки изкривявания в общество и е водеща причина за слабото ни икономическо развитие.
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Очевидно този Радков се води инвалид с ТЕЛК, което е още един парадокс в бг законодателството - хем инвалид, хем работоспособен, хем направо величие в професията си от световен мащаб, според статията"Предполагам си чувал за Стивън Хокинг, който беше и трите - хем инвалид (в количка, като дори не можеше да говори без компютър), хем величие в професията - международно признат астрофизик, при това в световен мащаб.И стига си напряга пилешкия мозък, няма да се получи нищи свясно.
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"В едно нормално общество, би следвало принципа да е когато един работодател не е доволен от свой служител/работник да може да го освободи без какъвто и да е довод" - да бе да, иска ти се.Точно за такива псевдо-капиталисти като теб съществува Кодекса на труда. Щото утре ще се смени шефът ти и ще се освободят от теб. Ей така. Щото не са доволни.И само да те светна - когато работник съди работодател за уволнение, не плаща нищо. За разлика от работодателя. Сети ли се защо? КТ.
16
4
 
2
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
И още нещо - колкото и критично важен да е един служител/работник, въпреки че незаменими хора няма, ако той е немотивиран е по-добре да се напусне/освободи веднага от работа.
15
1
 
17
 
! Отговори
До - пак корупция! преди 5 години
Нали се сещаш, че ако отидеш в Лувара или до който и да е било музей, бутаническа градина, делфинариум, цирк или представление пак си купуваш билетче ?!?
14
0
 
14
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
Да разбира се, трябва да има равнопоставеност между работник и работодател. Когато една от страните не е доволна от условията е редно да може да прекрати договора, но не е лошо да има едномесечно платено предизвестие или принцип за взаимно съгласие. Важното е да се спазва принципа за равнопоставеност, който в момента липсва и това ни прави лоша услуга, защото много местни и чужди предприемачи се отказват за правят бизнес в България иманно заради такива безумни комунистически закони.
13
4
 
16
 
! Отговори
пак корупция! преди 5 години
Удобно се забравя, че въпросната градина е просто е една перачница за пари. за градината 4 лв, за двораца отделно 4-5 ли бяха (бях преди 10 години последно). За билетчета, които никой няма как да проследи реално колко са продадени. СУ си има печатница ако не знаете. За румънците, които напоследък идват у нас на море - Мария Едингбургска е много уважавана фигура, а сърцето й е погребано там. Така, че не е просто за кактуси, не бъдете наивни. Поне 3 автобуса румънци се изсипаха като бях. А билече?
12
2
 
37
 
! Отговори
Някой си преди 5 години
Само като погледна излъчването на човека от снимката ми става ясно, че е доволен от това което прави и му доставя огромно удоволствие, а от това можем да достигнем до извода, че човека си знае работата и съм обеден, че е експерт в областта си. Точно тези хора пречат на неуките връзкарчета, биещи се в гърдите с празни думи, произлизащи от пълните им усти и празни мозъци !!!
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В едно нормално общество, би следвало принципа да е когато един работодател не е доволен от свой служител/работник да може да го освободи без какъвто и да е довод"И работника тогава може да си тръгне без какъвто и да е довод. И ако е критчно важен човек, производството може да спре или да пострада сериозно бизнеса на работодателя.
10
35
 
4
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
Така е нито познавам въпросния Галин, нито знам що за специалист е, нито каква е ситуацията с неговото уволнение. Но щом е уволнен някой, който и да е било, значи е имало някакъва причина, имало несправяне с работата, лоша диспициплина или напражение. Сега ако го върнат на работа и всичко го гледат на кръв, ако никой не иска да работи с него, в крайна сметка когато си нежелан някъде, трябва да имаш морала и достойнството да си тръгнеш, а не да правиш скандали.
9
2
 
44
 
! Отговори
До 7 преди 5 години
До АнонименТочно така е, само че точно Галин не ходи да си запълва свободното време там, а да работи. Като специалист по сукуленти няколко пъти е възразявал на инструкции за отглеждане, които не са подходящи за определени видове и съответно видовете са загинали, заради което вината отново е хвърлена върху него. Не знаеш за какво става въпрос, така че недей се обажда.
8
2
 
8
 
! Отговори
Kobi преди 5 години
Абе останаха ли още хора да живеят в тая *** !!!
7
53
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина все още смята, че на работа се ходи, не за да работи, а за да си запълва свободното време. Сега след като въпросния Галин Радков е глухоням, той не можело да бъде уволнен, защото какво? Тази ботаническа градина да не е санаториум за глухонями? След като не се справя с работата и/или създава проблеми, трябва да се уволни, останалото са разни хипи-гей простотии, който водят цялото общество към един звучен розов провал.