Прокуратурата погна висши военни, давали достъп до държавни тайни

Разрешенията не са издадени от компетентния орган
8 юли 2019 12:20,
71
Прокуратурата погна висши военни, давали достъп до държавни тайни
Снимка: Прокуратура Пресцентър

Военноокръжна прокуратура – София ръководи досъдебно производство за престъпления по служба, извършени от висши офицери в Служба „Военна информация“ (СВИ) в Министерство на отбраната.

Разследването е стартирало след извършена проверка от ДАНС и сигнали, изпратени от ръководството на ДАНС до главния прокурор, съобщава пресцентъра на Прокуратурата.

Събрани са доказателства за това, че в периода 01.04.2016 г. – 01.05.2019 г. са били издадени 504 разрешения за достъп до информация, класифицирана като държавна тайна с ниво на класификация „Секретно“ и „Строго секретно“ в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация.

Разрешенията за достъп до класифицирана информация с ниво „Секретно“ и „Строго секретно“ били издадени от служител по сигурността на информацията в Служба „Военна информация“-МО, а не от компетентния орган – ръководителя на тази служба. Това е довело до нерегламентиран достъп до секретна информация, тъй като достъп е бил предоставен на  504 лица в нарушение на разпоредбите на закона.

Същите разрешения, издадени от некомпетентен орган, са довели до издаване на сертификати за достъп до класифицирана информация на НАТО и ЕС от Държавна комисия по сигурност на информацията.

Тези факти са отразени в сигналите на ДАНС, станали причина за образуване на досъдебното производство.

В периода 01.04.2016 г. – 21.05.2018 г. Директор на Служба „Военна информация“ е бил о.р. бригаден генерал С.Д., а в периода 22.05.2018 г. – 01.05.2019 г. директор на службата е бригаден генерал П. А.

И двамата директори не са изпълнили задълженията си по служба, регламентирани в Закона за военното разузнаване по ръководство, организиране и контролиране на дейностите по защита на класифицираната информация и допуснали служителите по сигурността на информацията в СВИ да издават разрешения за достъп за нива на класификация, които нямали право да издават, тъй като е изключително правомощие на директора на Служба „Военна информация“ – МО.

На 30.05.2019 г. под ръководството на ВОП –София бившият директор на СВИ С.Д. и настоящият директор на службата П.А. са привлечени като обвиняеми за извършени престъпления по служба и са им взети мерки за неотклонение „Подписка“.

На 31.05.2019 г. ВОП - София е сигнализирала министъра на отбраната за  това, че в качеството на обвиняем е привлечен настоящият директор на СВИ- П.А., с предложение за временно ограничаване на достъпа до КИ и отнемане на издаденото му разрешение за достъп, както и предприемане на действия за контрол и гарантиране спазването на ЗЗКИ в СВИ-МО.

От СВИ са изискани множество документи, включително и издадените незаконосъобразно разрешения за достъп до класифицирана информация в оригинал, извършени са разпити на 25 свидетели, назначена е техническа експертиза.

В хода на разследването се събират доказателства и за извършени злоупотреби с финансови средства и нарушения на Закона за обществените поръчки в Служба „Военна информация“ - МО. Информация за това се съдържа отново в сигнали на ДАНС, оправени до прокуратурата.

ВОП-София е възложила на АДФИ извършване на финансова инспекция, резултатите от която се очакват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
8
 
14
 
! Отговори
неразбрал преди 4 години
А Цвъко , личния доносник на Обама и дедо Тръмп ,кога ?Молитвените закуски на грозния физкултурник с многото апартаменти не продължиха ли прекалено дълго?
20
5
 
17
 
! Отговори
Бе Ен Две преди 4 години
А кога ще погне ГЕРБАВИТЕ КРАДЦИ?
19
2
 
10
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Милчев 14 Какви тайни от Запада ? Те си ни знаеха що за стока сме.
18
7
 
14
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 4 години
Да издадеш тайни на натовския окупатор и враг е геройство не престъпление!
17
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А цецко ухото как слухтеше на воля с цецомобила, помните ли. Друг пък, титанът на милиционерската мисъл рачко с отвертката, заличаваше следите, като ръгаше хардовете безстрашно и всеотдайно.
16
4
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До Мишо 16 Мишо , аз съм пенсионер , не съм дете и не знам отговора.Що па реше че децата го знаят ? Я поясни.
15
8
 
18
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 4 години
А кой ще прибере онова нищожество Ненчев ,който предаде цялата агентура на военното разузнаване на краварите?За държавна измяна присъдата е само една-куршум!
14
9
 
8
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
До 1234 7 Някога пееха на СССР , ама ти нямаше нищо против. На братушките може , на загнилите капиталисти не може.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изключителното правомощие-прерогатив включено ли е в длъжностната характеристика по заеманата позиция как наредба за ред и последователност за извършваните дейности,а именно по тази организационна част от дейноста на финала за издаване на документа,след като изключителното правомощие на длъжността е и организацията на дейноста за правото на предобиване на документа от кандидата по съответните изисквания и правила на вътрешния организационен ред,кой за какво отговаря-оторизирани права да издава.
12
4
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Да попитам ,защо беше уволнена Цвета Маркова от първото правителство на Борисов ? Отговора и децата го знаят.
11
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горката губерния бг. совиетски я изнасилва, така както и турчин не е! Висши губернски военни шпионирали НАТО и ЕС в полза на руснаците, те на това му се вика робски манталитет.
10
7
 
13
 
! Отговори
Милчев преди 4 години
ВЪРНЕТЕ ТОПКАТА ОТ 1992 г. НАСАМ И ЩЕ ВИ НАСТРЪХНЕ КОСАТА ОТ РАЗКРИТИЯ НА ТАЙНИ ,ИМЕНА НА РАЗУЗНАВАЧИ И КАКВО ЛИ НЕ. ТОВА БЕШЕ ЕДНА ОТ ЗАДАЧИТЕ НА СДС ЗА ЛИКВИДИРАНЕ ДЪРЖАВНОСТТА В БЪЛГАРИЯ / освен икономиката/ .ТОВА ТУК Е ПРАХ В ОЧИТЕ НА СЛЕПИТЕ. НЕ СЕ КРИЙТЕ ПОД МАСКАТА НА ДАВНОСТТА И ВЕДНАГА Я ПРЕМАХНЕТЕ- ПОНЕ ПО ТЕЗИ ВЪПРОСИ.
9
2
 
21
 
! Отговори
TT преди 4 години
Някой ще попита ли пак защо не ни искат в Шенген ???
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ahaahah nie nqmame armiq te sekretni neshta izdavali oleeee
7
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реално всики са предатели, едини пеята на Турция, други на Сащ, трети на Русия! въпроса е срещу кои певци е акцията?
6
5
 
20
 
! Отговори
Rivers flow преди 4 години
Издали са голямата тайна че под мостожете не шумят реки.
5
6
 
25
 
! Отговори
селтак преди 4 години
Охоо ,ама ние и държава сме имали ,че и тайни !!
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до5Бе все едно казват на всички шпиони омитайте се, че има проверка ти си плямпай там кото са ти пуснали мое ти върже некой.
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо това се казва на всички, подобни разследвания би трябвало също да са строго секретни. Има ли нещо нормално в тая държава.
2
12
 
20
 
! Отговори
нищо чудно преди 4 години
Явно военните са разтворили широко бузки за натовците!