Адвокатът на Бойков извади нов чат, хакери обсъждали пробива в НАП

Кристиян обаче не участва в разговора, твърди защитата му
15 авг 2019 10:15,
63
Адвокатът на Бойков извади нов чат, хакери обсъждали пробива в НАП
Снимка: bTV

Адвокатът на обвинения в кибертероризъм и сочен за физически извършител на хакерската атака срещу сървър на НАП Кристиян Бойков - Любен Казанлиев, показа в ефира на bTV ново доказателство по делото срещу неговия клиент.

То е разпечатка на чат между ИТ специалисти и датира от 14 април тази година. В него се вижда как един от участниците сам се хвали, че е хакнал един от сървърите на НАП, чийто адрес е изписал. Посочил е и пътя към конкретната уязвимост.

Още по темата
"Този участник в чата обаче не е Кристиян Бойков, няма нищо общо и с "ТАД Груп" и Бойков въобще не е участвал в разговора", твърди адвокатът.

В посочения чат в програмата Telegram били около 50 ИТ специалисти от големи компании. От представената разпечатка става ясно, че според неназования хакер, уязвимостта на сървъра позволява дори да се променят данъците.

Датата на разпечатката е от същия ден, в който Бойков пише в служебния чат на "ТАД Груп" - "Довечера НАП си заминава" - реплика, която прокуратурата оповести публично.

Основната теза на адвокат Казанлиев е, че след като над 50 души са знаели паролите и уязвимостите на НАП, всеки е могъл да направи пробивът. Той призна, че теч на данни има, но е категоричен, че не Бойков е извършител на атаката.

Според него прокуратурата избирателно представя реплики и ги вади от контекста.

"Аз като адвокат не съм длъжен да казвам истината, аз съм длъжен да защитя клиента си, но прокуратурата е длъжна по закон да събира истински доказателства - и оневиняващи, и такива, които доказват вината", коментира той.

На въпрос дали Кристиян Бойков може да стане защитен свидетел на прокуратурата, каквито намеци преди време направи шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, Казанлиев отговори, че клиентът му "може и да стане свидетел, но не срещу или в защита на някого, а в полза на истината."

Адвокатът добави и че защитата на Кристиян е поискала той да бъде изслушан, а от Държавното обвинение отговорили: "Пуснете молба, ще видим".

"Според мен истината е и в полза на Иван Тодоров (бел.ред. - собственик на "ТАД Груп", обвинен в подбудителство на Бойков) - няма как да е виновен в подбудителство, ако лицето, което е обвинено, че е извършило деянието, не го е извършило", обясни Любен Казанлиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наглият Кристиянчо след хакването на МОН, получава потупване по рамото и хвалебствия, престижна работа с хубава заплата ...и си е помислил, че след НАП пак ще дръпне професионално ....но за съжаление този път бонусите ще са му е затвора... Този път се наигра...
57
0
 
2
 
! Отговори
Дидо преди 4 години
Как беше- какви са тия картинки? Или работи само в едната посока?
56
7
 
7
 
! Отговори
Въпросчета преди 4 години
До адвоката по повод следния текс:Аз като адвокат не съм длъжен да казвам истината,...1. Това сега извадено ли е от контекста?2. Казал ли си го или не?3. По закон ли те задължават да не казваш истината?4. Ако да, по кой закон?Не вземам страна в тази доста объркана ситуация, но твърденията на този адвокат звучат най-малкото смущаващо.
55
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Странна логикаТо вече ти е казано - НАП не е собственик на тези данни. Държавата им е вменила функцията да ги пазят! Те също са виновни! Да не говорим, че шефкта им е за дисциплинарно уволнение, при това не заради наглото си изказване, че сама решила да не си прекъсва отпуската, а именно защото този теч е станал. Това че не й пука има само морално значение, не законово.
54
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки е свободен да коментира в чат или на улицата,в трамвая и т.н.Обаче ако има доказателство,че е влизал и теглил данни тогава е съвсем друга работа,виновен е!Иначе става ама той казал това,ама казал онова.Думите не са дела!Може и луд да е нали?
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до странна логикаЕдно е круша друго е слива.Едно е да те задължават да даваш данни някъде,друго е доброволно да ги даваш.НАП има вина естествено защото не са осигурили защита такава,че веднага да се знае кой от къде влиза,а не да разправят шменти капели.Сега ако ти тук ,ето в тази статия в ДНЕС.БГ коментираш,че НАП си заминава и те арестуват,изкарат го пред медиите и кажат ето какво е написал,виновен ли си?Трябва да се докаже,че си влизал,теглил данни от НАП нали?Иначе всеки е виновен без доказ
52
6
 
17
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Цирк ГЕРБ продължава !!!
51
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Странна логикаСтранна е твоята логика - НАП са изискали тези данни и са се задължили да ги пазят. Тук има трето лице. Примерът с колата ще е адекватен, ако си оставил колата си на охраняем паркинг и тя изчезне. Естествено, че виновен е крадецът, но и този, на когото си поверил колата си, защото не я е опазил, а получава заплащане за това!
50
3
 
17
 
! Отговори
asdoiu преди 4 години
да си хакер с парола за достъп, все едно да си служител на мобилен оператор и да не можеш да видиш кой номер на кой е и каква му е сметката..
49
5
 
7
 
! Отговори
Муца преди 4 години
А бе хакне ли те един Всеки следващ е втори, ако ще сто и втори да е. А кой беше първи Да речем, в една дансотека при един данс се разбрахме с един .. дансер и после хак! И пак А резултата го отнася после някой Кистиянин ...
48
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Странна логикаКрадецa краде зa личнa облага това е кaто да си оcтавиш колата отключена и ключевете зад волана и крадеца вместо да се възползва е размaхал ключовете пред очите нa всички и е казал ето този си е оставил колата отключена и може да му я откраднат.
47
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На адвоката можем да кажем старата мъдрост: "Едно е да искаш да хакнеш, друго е да можеш да хакнеш, а съвсем трето е да го направиш"
46
11
 
12
 
! Отговори
Странна логика преди 4 години
По логиката на търсещите вина в НАП за хакерската атака на киберрекетьорчето, ако ви откраднат колата виновен е собственикът на колата, а не крадеца !?
45
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бизнесмените не се оплакват, нито журналистите разкриват други хакнати от хакерите. Само НАП, като държавна организация, пое всички критики и нападки, че не пазела информацията. Засегнати били застрахователи, пощи и други, които са си мълчали и мълчат, а журналистите ще бъдат съдени, ако ги разкрият.
44
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този чат само доказва, че всички ИТ фирми са хаквали и друг път НАП и са си правили дигитални оргии в централния сървър на НАП.
43
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво се оказа, Криссс е разбрал от други хора как да влезе, но е забравил да пита как да си прикрие следите.
42
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя хакер да ми беше платил данъците поне...и без това съм принуден да работя през почивните дни и пак да плащам грешни пари на държава, която не се грижи за мен и за никого впрочем...
41
2
 
19
 
! Отговори
ясно преди 4 години
аз като адвокат мога да лъжа, но прокуратурата не може...
40
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако слушаме адвоката,всички от фирмата са невинни,а е виновен Х.Кой е той, било друга работа.. Стана като приказката -Който *ал,*ал, Кака вече се омъжи!
39
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А аз преди време се чудех как туристическото ремарке за колата на баща ми изведнъж изчезнало и не се водело в данните на данъчното, при условие че е плащан данъка редовно предишни години. А то какво ли не се слувало в тези системи последните години...