Слагани ли са стентове на здрави хора? Проверяват МБАЛ-Пазарджик

В болницата влизат антимафиоти и финансови инспектори
Обновена: 16 сеп 2019 21:59 | 16 сеп 2019 20:22, Веселина Йорданова
53
Слагани ли са стентове на здрави хора? Проверяват МБАЛ-Пазарджик
Снимка: архив, БулФото

Специализираната прокуратура проверява МБАЛ-Пазарджик след разследване на Нова телевизия за поставяне на стентове на пациенти, които не се нуждаят от тях.

Случаят

Телевизията показа как доктор Петър Лазов е поставял стентове както на болни, така и на здрави пациенти. Според разследващите в държавната болница в Пазарджик той е взимал 57 000 лева месечна заплата.

Репортаж показа как при доктора отива здрав човек под прикритие с коронарография – изследване за нуждата от стент.

"Има една стеноза на дясната артерия, която би могла да се стентира съвсем просто и лесно. Има един съд, който трябва да се стентира. Може да направим дясната артерия съвсем лесно и безопасно. Има в началото едно стеснение, което достига може би някъде 50-60-70%, което е сигнификантно. Една процедура ще направим, ще стентираме едната артерия, сега, дали ще сложа един стенд или 2 стента, нали не мога да ви обещая", заявява доктор Петър Лазов.

Пред камера лекарят не казва колко е заплатата му, която по информация на екипа на разследването е 57 000 лева.

"Това е лошо, това е много лошото. Ако примерно се отчита някаква дейност, която не е извършена, се отчита и се краде Касата, поне не се наврежда на пациента. Но когато се слага стент на здрав съд, тогава рискът е много голям и тогава директно се уврежда пациента", обясни проф. Генчо Начев, директор на Кардиологична болница "Св. Екатерина".

Прокуратурата

По случая е назначна комплексна проверка, по която конкретни задачи са възложени на различни държавни органи.

ГДБОП следва да установи дали са налице данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс. Предстои да бъдат снети обяснения на лекари и медицински работници, да бъде проверена цялата медицинска документация и наложената практика на лечение на страдащи от сърдечни заболявания, съобщиха от спецпрокуратурата.

Изпълнителната агенция "Медицински надзор" ще установява дали структурата, управлението, дейността и организацията на медицинската помощ в болницата съответства на Закона за лечебните заведения, Закона за здравето, Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки и подзаконовите актове за тяхното прилагане.

Ще се проверява спазването на медицинските стандарти и начинът, по който лечебното заведение е разходвало бюджетните средства.

На Агенцията за държавна финансова инспекция е възложена цялостна финансова ревизия в МБАЛ-Пазарджик. Тя трябва да установи как са изразходвани целевите бюджетни средства за период от 2 години назад.

Комплексната проверка трябва да приключи с подробен доклад в срок от 2 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
3
 
! Отговори
До 24 преди 4 години
Ти не меси тук политиката,а виж кои са основните ,,корифеи" в инвазивната кардиология.Там няма партии ,десни,леви и т.н.Явно си малък или млад и не минавал през този ,,валяк".
28
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23---------------------------------Ама ти как разбра,че нищо не е слагано.Там ли беше.Инвазивен кардиохирург ли си да коментираш? Или се доверяваш на някакво си неграмотно журналистче.И лекарят не парадира с хубавата си кола като мутрите,просто си я кара.
27
8
 
21
 
! Отговори
Бялата мафия преди 4 години
Значи като учат медицина ние плащаме с данъците си, като се помислят за богове ние плащаме с живота си!
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 23Лесно може да се докаже дали е слагал стентове или не. Най-обикновена рентгенова снимка стига. Едва ли тоя е ЧАК ТОЛКОВА глупав. Слагал ги е обаче без нужда.
25
0
 
14
 
! Отговори
Пет стента!!! преди 4 години
Не е само в Пазарджик.Всяка коронарогграфия е свързана с поставяне на поне 2 стента,независимо от процента на запушване.Казват ти едно ,а като поискаш и видиш диска от коронарографията разбираш /но късно/че запушването не е било 98% а 40%. Отделно има опасност от проблем ,особенно при стениране на каротидната артерия.Преди да се подложитеПОИСКАЙТЕ ДИСКА ОТ КОРОНАРОГРАФИЯТза да го види и друг кардиохирург
24
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е новият гербав морал. Одери кожата и на сестра си.За парииии...
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На никой реално нищо не е слагано. Но на хартия е записано чее слагано за да се източва здравната каса Видяхте ли го това тарикат сеянче дето е източвало касата с фалшивите стендове какъв хибриден автомобил кара за 100 000 евро. За да има смелоста да парадира с такъв автомобил мислите ли че няма някоя мутра във власта зад гърба си. Ще го изкарат прав като свещ. Помнете ми думите.
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кмета на Пазарджик,доказан престъпник -измамник е на свобода ,та така ще стане и с докторите..Г-н Пеевски е опората ...Смешно ...
21
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да се формира заплата над 50 хил.,трябва да са изпълнени интервенциите,по които се заплаща клиничната пътека.За какво си чешем езиците,всички отдавна знаят къде потъват милиардите за здраве и как висши медици стават милионери!!!
20
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честен политик и честна пpocтитутка няма, но за лекарите не знаех...
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За парите - разбирам. Взел си е своето човекът. Да вреди на пациентите си обаче, това е гнусно.
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато се прави разследване,да не се забравя и кмета на Пазарджик...Там всички са престъпници от висок клас...Къде ли е държавата и прокуратурата...
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Primum non nocere! Първо, не вреди!
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросният Др Вълчев точно преди 3 седмици се изказа по въпроса с протеста на медицинските сестри :И да стачкувате колкото искате, пари няма да видите!Ха, къде са били парите..... на сестрите....
15
7
 
13
 
! Отговори
AZ преди 4 години
А защо не питате мутрите и *** с 8-ми клас откъде са им лимузините,палатите и яхтите.Докторите са учили и трябва да са богати,както по белия свят.
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Говори се че именно това правят кардиолозите, но ситуацията е такава, че трудно в последствие се доказва, дали е имало или нямало необходимост. Но щом изобщо се коментира темата, значи 100% са слагани стентове на здрави пациенти.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не са го разбрали защото е бил с мафията на дяволите с белите престилки. Но ако е соло , като " Владо с плацентата от Шеиново" . Ще стане процес. Издкочили от колектива сам да прави нещо ще му намерат косур.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
данс няма ли да се включи?
11
0
 
28
 
! Отговори
НЕЛИ преди 4 години
Интересно защо тече проверка,но тези хора са си на работа единия управлява болницата а другия продължава да слага стентове. Не трябва ли да са отстранени???
10
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли в тази държава някой, освен прокуратурата, да не знае че това се прави.